ΜΥΚΗΝΕΣ. 1 δις ευρώ θα επενδυθεί σε θεματικά πάρκα στην Ελλάδα. Σε Μυκήνες, Σκύρο, Δελφούς, Ασπροβάλτα, Μενεμένη και Ιωάννινα. Με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στη σύγχρονη, έξι μεγάλα τουριστικά έργα βρίσκονται σε ρότα υλοποίησης. Πρόκειται για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ και θα είναι θεματικά πάρκα εμπνευσμένα από την μυθολογία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση του τουριστικού Real Estate.
Ωστόσο όσο καλοδεχούμενες και αν είναι, αυτό που πρόκειται να συμβεί στις Μυκήνες, προβληματίζει και ενοχλεί τους Σπαρτιάτες.

Ανάμεσα στις 6 επενδύσεις ξεχωρίζει η επένδυση μαμούθ με αμερικανικά κεφάλαια στις Μυκήνες για τη δημιουργία ενός θεματικού μυθολογικού πάρκου με την επωνυμία Spartapolis. Πρόκειται για επένδυση 600 εκ. ευρώ σε έκταση 2.500 στρεμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Με προτεραιότητα στην αναπαράσταση της ζωής της Αρχαίας Σπάρτης το θεματικό πάρκο προσδοκά να προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία διαχείρισης και στρατηγικής συμβουλευτικής Charles H. Thornton& Company. Εκτός από το πάρκο προβλέπει τη δημιουργία 3 ξενοδοχείων, εστιατορίων, café στα πρότυπα του πάρκου της Disneyland στο Παρίσι.

Όπως είναι φυσικό αυτή η προοπτική προβληματίζει έντονα τους Σπαρτιάτες και ενοχλεί αφάνταστα όσους εδώ και χρόνια έχουν επεξεργαστεί το πλάνο δημιουργίας Spartapolis στη Σπάρτη. Από την στιγμή που είχε προηγηθεί τέτοιο πλάνο η Σπάρτη διακιούται και πρέπει να αντιδράσει. Σε κάθε περίπτωση ένα έργο τέτοιας κλίμακας που θέτει στο κέντρο της φυσιογνωμίας του τη ζωή των Αρχαίων Σπαρτιατών θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να γίνει ως επένδυση στον τόπο των Σπαρτιατών, ή να αφορά στο σχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στον Δήμο Σπάρτης εδώ και χρόνια υπο τον ίδιο τίτλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να γίνει παρέμβαση προκειμένου να καταδειχθεί αν και σε ποιο βαθμό το πάρκο θα «αξιοποιεί» την ζωή των Αρχαίων Σπαρτιατών. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Σπάρτης, θα πρέπει να αξιώσει πλήρη ενημέρωση και συγκροτώντας μικτή Επιτροπή επιστημόνων και ειδικών να ερευνήσει αν αυτή η επένδυση λειτουργεί ανταγωνιστικά σε αυτήν καθ΄αυτή την νέα και αρχαία πόλη της Σπάρτης.

Το notospress.gr κρούει το κώδωνα του κινδύνου σε κάθε αρμόδιο φορέα της Σπάρτης και της Λακωνίας προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μια τέτοια επένδυση είναι σίγουρο ότι θα συνδράμει στην τουριστική έκρηξη της Πελοποννήσου, ωστόσο καθιστά την Σπάρτη δορυφόρο και περιφερειακό εταίρο ενός Παγκόσμιου Πάρκου που προβάλει την ιστορία και την παράδοσή της.

Η λογική ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι πλέον στην ακτίνα του εφικτού και επιτρέπουν την οικειοποίηση της ιστορίας, δεν είναι πειστική, διότι οι εξελίξεις είναι αιφνιδιαστικές και καθαρά επιχειρηματικές, αφού δεν προηγήθηκε κάποια συμφωνία ή συνεργασία με την Σπάρτη.

Επιπλέον, όσο και αν η ελεύθερη αγορά το επιτρέπει και η αναπτυξιακή ανάγκη το συγχωρεί θα πρέπει να ερευνηθεί η ακρίβεια και η πιστότητα των στοιχείων που θα προβάλλονται για την Σπάρτη. Είναι πλείστα τα παραδείγματα, με πιο πρόσφατο αυτό του Άγγλου Πρωθυπουργού Τζόνσον, που η ιστορική αλήθεια για την Σπάρτη παραποιείται.

Αν το έργο προχωρήσει, πλην Λακεδαιμονίων, θα πρόκειται για «υποκλοπή», «υπεξαίρεση» και ιστορική «πρόκληση» των Μυκηνών έναντι της Σπάρτης.