ΣΠΑΡΤΗ. Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η 22η του Σεπτέμβρη και σε όλη την Ευρώπη οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν ποδήλατα, να περπατούν και όπου γίνεται να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η πόλη της Σπάρτης είναι μια πόλη που από τη φύση της ενδείκνυται για περίπατο, λόγω του μεγέθους της και της συγκέντρωσης των καταστημάτων στο κέντρο της.

[Δείτε φωτογραφίες απο τις οδούς: Λυκούργου, Πλήθωνος Γεμιστού, Ευαγγελιστρίας, Οσίου Νίκωνος]

Παρόλα αυτά η πεζοδρόμηση της Σπάρτης είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις στο παρελθόν. Είναι ένα θέμα με πολλούς θερμούς υποστηρικτές και πολλούς θερμούς πολέμιους. Όμως την ώρα που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αναβαθμίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μήπως είναι ώρα να συζητηθεί εκ νέου η πεζοδρόμηση ή η ήπια κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από αυτό;

Η σημερινή εικόνα δείχνει φανερά ότι είναι δύσκολο για όσους θέλουν να προσεγγίσουν το Μουσείο να το κάνουν και σίγουρα δεν είναι μια εικόνα που μας κάνει περήφανους για τη «γεύση» που αφήνει στους επισκέπτες. Μήπως θα ήταν ευκαιρία να σχεδιαστεί εκ νέου και η περίμετρος του Μουσείου εκτός από το ίδιο το κτήριο;

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο που γιορτάζουμε την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Σήμερα Παρασκευή 20/09/2019 και ώρα 13.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης (κεντρική πλατεία Σπάρτης) θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου με θέμα: « Απρόσκοπτη κίνηση στην πόλη πεζών, μητέρων με παιδιά, ΑΜΕΑ και επισκεπτών της πόλης, παράλληλα με εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης πεζοδρομίων από δίκυκλα, παράνομες σταθμεύσεις κλπ». Συμμετέχουν ο Βασίλειος Τσιγαρίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, Βασίλειος Μαυροειδόγγονας, Διοικητής Τροχαίας Σπάρτης και Μιχάλης Βακαλόπουλος, Αντιδήμαρχος Διοικητικών θεμάτων και Ανάπτυξης Δήμου Σπάρτης.