ΛΑΚΩΝΙΑ. Μεγάλη συζήτηση ανοίγει γύρω από το θέμα της τιμής των ενοικίων αλλά και των πωλήσεων κατοικιών στο νομό Λακωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα από τη βάση δεδομένων του Spitogatos Property Index (SPI) οι τιμές σημειώνουν άνοδο. Συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούλιο έως και Σεπτέμβρη του 2019 η αύξηση στις τιμές διάθεσης ακινήτων αγγίζει το 19%.

Φυσικά πρόκειται για ένα στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Spitogatos, μιας πλατφόρμας καταχωρήσεων ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση που αριθμεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια καταχωρήσεις Πανελλαδικά.

Σημειώνουμε ότι η αύξηση που καταγράφεται για το νομό Λακωνίας είναι σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα στη Σπάρτη, και ενώ η συζήτηση συνήθως στρέφεται στα μικρά σπίτια που προορίζονται για φοιτητές, το πρόβλημα στέγασης των οικογενειών είναι μεγάλο. Υπάρχουν ελάχιστα ακίνητα προς ενοικίαση, σε καλή κατάσταση, θερμαινόμενα με περισσότερα από δύο υπνοδωμάτια και συνήθως όσα υπάρχουν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα διαμερίσματα προς πώληση αλλά και εκεί φαίνεται ότι η προσοχή έχει επίσης στραφεί στα μικρότερα διαμερίσματα. Μια αιτία για αυτό είναι το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην πόλη. Μια άλλη αιτία είναι η τάση των ιδιοκτητών να προτιμούν να αποκτήσουν και να μισθώσουν μικρότερα διαμερίσματα για να προσελκύσουν τον φοιτητικό πληθυσμό και τέλος φαίνεται ότι το Airbnb έχει κάνει την είσοδό του στην πόλη. Οι κλίνες των ξενοδοχείων δεν επαρκούν και η αγορά έχει δείξει ξεκάθαρα την ευαρέσκειά της στην βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας. Όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αυτό έχει δημιουργήσει ένα έντονο πρόβλημα ιδιαίτερα στις οικογένειες που δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι και αναζητούν στέγη.