ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Καθησυχαστικός ήταν ο Πατριάρχης αισθανόμενος όμως την ανάγκη να κάνει αναφορά στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη και στον αγώνα του Πατριαρχείου. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε άξιοι διάδοχοι ενδόξων προγόνων» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος μετά τον εσπερινό, στον Πατριαρχικό Ναό, πολυπληθή όμιλο προσκυνητών από την Ελλάδα (Σάμο, Ικαρία, Φούρνους).

«Να είστε ήσυχοι ότι εμείς εδώ φυλάττουμε τις Θερμοπύλες. Να μην ανησυχείτε για το Πατριαρχείο μας, μόνο να προσεύχεστε γι’ αυτό, για όλους μας όσοι διακονούμε τα όσια και τα ιερά του Γένους μας, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, την πόλη αυτή των πατέρων μας», είπε ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του και συνέχισε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε άξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων. Δεν είναι πάντοτε εύκολες οι συνθήκες, και αυτό το γνωρίζετε, αλλά αγωνιζόμεθα για να κάνουμε εκάστοτε το καλύτερο δυνατό. Οι ευχές μας και η αγάπη μας από το Φανάρι, από την Κωνσταντινούπολη, θα σας συνοδεύουν πάντοτε. Παρακαλούμε να μεταφέρετε και σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν μαζί σας τα αισθήματά μας αυτά της αγάπης και της στοργής μαζί με τις ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αναφορά του κάνεις χρήση των λέξεων: Θερμοπύλες, Κωνσταντινούπολη, Φανάρι, Αγώνας, Μητέρα Εκκλησία.