ΛΑΚΩΝΙΑ. Επιστολή – διαμαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Σπάρτης και την απομάκρυνσης της Νοσηλευτικής.

Εκφράζει λύπη και προβληματισμό και υπογραμμίζει την ανάγκη διόρθωσης της αδικίες σε βάρος της Λακωνίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«κα Υπουργέ,

Με έκπληξη και ανησυχία διαβάσαμε την ανακοίνωσή σας για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν, όπως τονίζετε, «προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση».

Σίγουρα η θεσμοθέτηση και η λειτουργία νέων τμημάτων θα πρέπει να «ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες…». Δε θα κρίνουμε, τη δεδομένη στιγμή, αν η προηγούμενη κυβέρνηση τήρησε αυτές τις αρχές ή εάν η τωρινή θα τις ακολουθήσει, αλλά η ζωή έχει αποδείξει ότι η κάθε κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση κυρίως τις δικές της επιλογές και τις πιέσεις που δέχεται από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τελικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία μιας ποιοτικής παιδείας σε όλες τις σχολές και τα τμήματα.

Αναστατώθηκε, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, η κοινωνία και η ακαδημαϊκή κοινότητα από αλλαγές, στις οποίες δε συμφωνούσαμε, όπως η κατάργηση τμημάτων. Επαναστατήσαμε, καταθέσαμε τις απόψεις μας, συζητήσαμε και μαζί σας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, και τελικά «παρηγορηθήκαμε» με τη δημιουργία των νέων τμημάτων. Εάν κρίνεται από τους αρμόδιους φορείς ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης δε συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της παιδείας και πρέπει να ακυρωθεί, αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις καταργήσεις σχολών που περιείχε. Κατά συνέπεια για την περίπτωση της Λακωνίας θα πρέπει να επανέλθει η Νοσηλευτική Σχολή στη Σπάρτη, αίτημα το οποίο σας καταθέσαμε και προσωπικά θεωρώντας τη Σχολή αυτή ζωτικής σημασίας για τον τόπο.

κα Υπουργέ,

Σίγουρα η έλλειψη υποδομών και προσωπικού είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και εύρυθμης λειτουργίας των σχολών. Είναι, όμως, ευρέως γνωστό ότι πολλές πανεπιστημιακές σχολές λειτουργούν, δυστυχώς, με στοιχειώδεις υποδομές και προσωπικό. Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η κάλυψη των κενών και η ενδυνάμωση όλων των σχολών.

Λυπούμαστε που για μία ακόμη φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ελπίζουμε, την ύστατη στιγμή να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας, που είναι πράγματι παραμελημένος σε πολλούς τομείς. Η κοινωνία και η οικονομία της Λακωνίας αναμένουν βελτιώσεις και δεν αντέχουν πλέον καμία υποβάθμιση».