ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με τα έξοδα να συνεχίζουν να τρέχουν στα χωράφια, αποκλεισµένοι από τις λαϊκές αγορές της Αττικής, οι παραγωγοί υπολογίζουν της απώλειες σε πωλήσεις, εφόσον η κατάσταση συµπληρώσει µήνα. Φυσικά στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν οι δαπάνες σε εφόδια και εργατικά που είχε επενδύσει το προηγούµενο διάστηµα, έχοντας προγραµµατίσει την παραγωγή τους χωρίς να έχουν λάβει υπόψιν τη διασπορά του κορωνοϊού και το κλείσιµο των λαϊκών αγορών για αρκετούς παραγωγούς.

Αρκετοί σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόµενο να µην φυτεύσουν τις επόµενες µέρες, αφού εκτιµούν πως η ζήτηση ακόµη και αν σταµατήσουν τα περιοριστικά µέτρα, δύσκολα θα επανέλθει σε επίπεδα κερδοφόρα για τους παραγωγούς.

Ωστόσο ο παραγωγός από την Τρίπολη, Νίκος Κούγιας, που καλλιεργεί πατάτες, µηλιές και αχλαδιές, είναι περισσότερο αισιόδοξος. «Θεωρώ ότι µετά την κρίση θα δουλέψουν και πάλι κανονικά οι λαϊκές. Κάποια στιγµή θα ανακάµψουµε, δεν µπορεί» υποστηρίζει. Πάντως και ο ίδιος εξηγεί στην Agrenda πως το προσεχές διάστηµα θα προχωρήσει σε λιγότερες φυτεύσεις.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τους παραγωγούς που δεν αποκλείστηκαν από τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Ο Θανάσης Μωραϊτης, ένας νεαρός παραγωγός πράσινων λαχανικών από τα Μέγαρα, συνέχισε την εβδοµάδα που πέρασε να διαθέτει την παραγωγή του από τον πάγκο του. Ο τζίρος ωστόσο έχει µειωθεί µέχρι και 40%.

«Προς το παρόν δεν πετάµε εµπόρευµα όπως άλλοι συνάδελφοι από την Κόρινθο και αλλού, όµως και η κίνηση στις λαϊκές δεν είναι πλέον αρκετή. Πάει 12 το µεσηµέρι και είναι λες και είµαστε στο άνοιγµα στις 6 η ώρα το πρωί» αναφέρει. «Εµείς ωστόσο είχαµε προγραµµατίσει µια παραγωγή που να ανταποκρίνεται στα δεδοµένα του Πάσχα, που είναι µεγαλύτερη η κατανάλωση. Απ’ ό,τι φαίνεται τα µισά θα πουληθούν και τα άλλα µισά θα πεταχτούν» συµπληρώνει.

Όπως εξηγεί, το προηγούµενο διάστηµα, οι περισσότεροι πελάτες του αγόραζαν πιο πολλά από το συνηθισµένο, όµως την εβδοµάδα που πέρασε, εκτός από τη µείωση της κίνησης, οι αγορές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές και µετρηµένες. «Πλέον πάµε για να βγάλουµε ένα µικρό µεροκάµµατο, κανείς δεν έρχεται στη λαϊκή ελπίζοντας πως θα βγάλει το κάτι παραπάνω, όπως γινόταν άλλες χρονιές» λέει, ενώ σε ό,τι αφορά στον προγραµµατισµό του για το επόµενο διάστηµα, εξηγεί πως για να µην πάνε στράφι, ίσως καλλιεργήσει λιγότερα από τα µισά στρέµµατα απ’ όσα καλλιέργησε τις προηγούµενες χρονιές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργακλής, παραγωγός από την Τεγέα, αν και συνεχίζει να πηγαίνει στις λαϊκές αγορές των γύρω περιοχών, βλέπει την κίνηση µειωµένη. Επιπλέον δηλώνει αποφασισµένος να σπείρει λιγότερα στρέµµατα. Πατάτες και µήλα είναι τα βασικά προϊόντα που παράγει, ενώ στα 200 στρέµµατα που καλλιεργεί σπέρνει και σιτάρι, ενώ ασχολείται και µε τις ντοµάτες. «Η πατάτα είναι ακριβή, πάει κοντά στα 1.000 ευρώ το στρέµµα. ∆εν νιώθω αυτοπεποίθηση να σπείρω φέτος. Αν δεν έχει και τουρισµό το καλοκαίρι, τι θα το κάνω το εµπόρευµα; Να πάω να πάρω πατατόσπορο και εφόδια και να χρωστάω;» αναφέρει.