ΜΑΝΗ. Όσοι έχουν ακουστά τη Μάνη, τη συνδυάζουν με εντυπωσιακά και επιβλητικά πυργόπιστα, κατασκευασμένα από την παραδοσιακή, μανιάτικη πέτρα και βγαλμένα από το αρχοντικό παρελθόν της περιοχής.
Στη Μεσσηνία, εντοπίζεται η Δυτική (Μεσσηνιακή) Μάνη, όπου θα παρατηρήσετε τα εν λόγω κτίσματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν και αντανακλούν την ισχύ και την «θέση» στην κοινωνία της εκάστοτε οικογένειας. Από τους πιο χαρακτηριστικούς και εντυπωσιακούς ο Πύργος των Καπετανάκηδων στο χωριό Χαραυγή στα Σωτηριάνικα, ιδιοκτησία της ομώνυμης οικογένειας.
Χτισμένος στα τέλη του 18ου αι., πρόκειται για ένα τριώροφο κτίσμα, με οχυρωμένο περίβολο και πάνω από 100 πολεμίστρες. Η ίδια οικογένεια, μάλιστα, δημιούργησε και τον Πύργο των Καπετανάκηδων στους Μύλους, στην περιοχή Μικρά Μαντίνεια. Ο πύργος είναι ένα τετραώροφο, τετράγωνο κτίσμα ύψους 20 μ., ανακηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο πύργος του Πατριαρχέα στο χωριό Προσήλιο, αποτελούσε κατοικία του προεστού της εποχής και έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της Δυτικής Μάνης, ενώ ο πύργος του Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη – σωζόμενα μέρη του το πυργόσπιτο, το σιδηρουργείο, η υπόγεια στέρνα, το ελαιτριβείο και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στην είσοδο – ανήκε στον τελευταίο καπετάνιο της Μάνης και σήμερα στεγάζει το Μουσείο των Μούρτζινων.

Στον πύργο Κουμουνδούρου (σήμερα ερειπωμένος) στην περιοχή του Κάμπου, γεννήθηκε ένας από τους αξιολογότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), απόγονος του ιδιοκτήτη του πύργου Μπέη της Μάνης, καπετάν Κουμουντούρου.

Τέλος, στους Κάτω Δολούς εντοπίζεται ο πύργος του Κετσέα, από τον οποίο σώζονται μόνο η βάση του. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι.