ΕΛΛΑΔΑ. Μια καλή χρονιά για τα πορτοκάλια ήταν η φετινή (2019/2020) στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 οι καταναλωτές της ΕΕ αύξησαν την κατανάλωση πορτοκαλιών αναζητώντας οφέλη για την υγεία και ως μια καλή πηγή βιταμίνης C.
Η συνολική παραγωγή πορτοκαλιών της ΕΕ φέτος (2019/2020) ήταν μειωμένη σε ποσοστό 9% σε σχέση με πέρσι (2018/2019).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και δημοσίευμα του «Αγρότυπος» περίπου το 18% της παραγωγής πορτοκαλιού της ΕΕ ετησίως πάει στην μεταποίηση (παραγωγή χυμού). Λόγω φέτος της αυξημένης κατανάλωσης φρέσκων πορτοκαλιών οι ποσότητες που πήγαν για μεταποίηση ήταν μειωμένες σε ποσοστό 21% σε σχέση με πέρσι.
Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πορτοκαλιών. Οι κυριότεροι προμηθευτές της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εισαγωγές από Μαρόκο και Αργεντινή.
Πάντως οι εισαγωγές πορτοκαλιών από Αφρική, σε χαμηλές τιμές, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στους παραγωγούς της Ισπανίας. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών υποστηρίζουν ότι οι αυξημένες εισαγωγές στην ΕΕ, σε τιμές που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα αναδιάρθωσης καλλιεργειών και προώθησης εξαγωγών.
Παραγωγή πορτοκαλίων στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, Ισπανία και Ιταλία μαζί αντιπροσωπεύουν το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ.
Η Ισπανία είναι η κύρια χώρα παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, η παραγωγή της την φετινή περίοδο (2019/2020) ανήλθε στους 3.331.000 τόνους και ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη (3.930.000 τόνους την περίοδο 2018/2019). Οι εκτάσεις καλλιέργειας παρέμειναν σταθερές, ενώ η μείωση της παραγωγής οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές Βαλένθιας και Ανδαλουσίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων του 2020, η μέση ισπανική τιμή λιανικής πορτοκαλιού έφτασε τα 73 λεπτά / κιλό και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που κυμάνθηκε στα 63 λεπτά / κιλό. Για το ίδιο διάσητμα η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 31 λεπτά το κιλό. Naveline, Navel, Navelate, Salustiane, Valencia και Sanguinello είναι οι κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιών της χώρας.
Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιού στην Ευρώπη. Η ιταλική παραγωγή της περιόδου 2019/2020 παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα και κυμάνθηκε στους 1.586.000 τόνους (την περσινή περίοδο ήταν στους 1.592.000 τόνους). Η Σικελία και η Καλαβρία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής της χώρας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 63 και το 19% της συνολικής ιταλικής παραγωγής αντίστοιχα. Tarocco, Moro, Sanguinello, Naveline και Valencia είναι οι κορυφαίες ποικιλίες πορτοκαλιών της χώρας. Το διάστημα της πανδημίας η λιανική πώληση στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 30 - 40%.
Στην τρίτη θέση της ΕΕ ακολουθεί η Ελλάδα, με μια ελαφρά μείωση φέτος της παραγωγής (σε ποσοστό 0,4%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (910.000 τόνους το 2019/2020 και 913.000 τόνους το 2018/2019). Η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που υπήρξαν σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Navelina, New Hall, Lanelate και Valencia είναι οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας. Οι τιμές παραγωγού φέτος την εποχή της πανδημίας ξεπέρασαν τα 40 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα δεν περνούσαν τα 25 λεπτά.
Φέτος στη Λακωνία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην προώθηση του πορτοκαλιού ο Συνεταιρισμός «Λακωνία».