ΣΠΑΡΤΗ. Με αφορμή την Ημέρα για το νερό το notospress.gr κατέγραψε την άποψη του Διευθυντή της ΔΕΥΑ Σπάρτης κ. Ηλία Τρακάκη. Κλιματική αλλαγή και αλόγιστη χρήση είναι οι δύο εχθροί του νερού. Ειδικά στον Δήμο Σπάρτης τα 100 αντλιοστάσια για την ύδρευση και του πιο μικρού οικισμού έχουν κόστος λειτουργίας. Ωστόσο η ενίσχυση της ΔΕΥΑ Σπάρτης με πόρους του Δήμου και του κράτους είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Νερό, πολύτιμο αγαθό. Συνυφασμένο με την γέννηση της ζωής και την διατήρησή της, αλλά και στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού κατά 70%. Ένας τόσο σημαντικός πόρος για τον πλανήτη, βρίσκεται σε κίνδυνο είτε από την μόλυνση είτε από την κατασπατάληση.

Η περιβαλλοντική ρύπανση, η αποψίλωση των δασών μειώνουν ακόμα περισσότερο τους υδάτινους πόρους. Σε αυτούς τους παράγοντες διακινδύνευσης προστίθεται και η κλιματική αλλαγή. Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες ακολουθούνται από την υποβάθμιση της βλάστησης, του εδάφους, των ποταμών και των λιμνών.

Μια αποφασιστική προσαρμογή στην ορθολογική χρήση του νερού θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα προστατέψει την υγεία του πληθυσμού και κυριολεκτικά, θα σώσει ζωές.


Ο κ. Τρακάκης μίλησε για την αποστολή της ΔΕΥΑ αλλά και τον διαχωρισμό της ύδρευσης από την άρδευση.