Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς *

Κάθε χρόνο 24 Αυγούστου εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης έχει καθιερώσει να χοροστατεί στον εσπερινό στο Β΄ Κοιμητήριο Σπάρτης όπου ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο.

Φέτος λόγω των μέτρων του κορονοιού δεν έγινε η λιτανεία. Αυτό είχε διαδοθεί στο ποίμνιο και πολλοί δεν ήρθαν να ανάψουν το καντήλι στα αγαπημένα τους πρόσωπα κάτι που επισημάνθηκε και στενοχώρησε τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κύριο κύριο Ευστάθιο.

Ο Μητροπολίτης μίλησε για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, πως ήταν φλογερός στην πίστη τόσο για το Χριστό όσο και την πατρίδα. Από νεαρή ηλικία ήθελε να μάθει γράμματα και να γίνει Απόστολος του Χριστού κάτι και το οποίο έγινε αφού πήρε πρώτα την ευχή του Ηγουμένου του από τη μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους και του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης της εποχής εκείνης. Προσέφερε τα μέγιστα με τα θαύματά του, τον βίο και πολιτεία του, τις διδαχές και τις προφητείες του για τον ελληνισμό κατά την τουρκοκρατία. Ο Μητροπολίτης κύριος κύριος Ευστάθιος, υπενθύμισε και μία από τις πιο γνωστές προφητείες του Αγίου σχετικά με τις τηλεοράσεις και τις κεραίες τους. Είχε προφητέψει λοιπόν ότι θα έχουμε στο μέλλον τον δαίμονα μέσα στο σπίτι μας και τα κέρατά του στις στέγες των σπιτιών μας.

Τέλος όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, μπορεί να μας απαγόρευσαν την λιτανεία όχι όμως και το τρισάγιο για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας που αναπαύονται στο Β΄ Κοιμητήριο. Έτσι στο τέλος ψάλθηκε το καθιερωμένο τρισάγιο υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών τους.

(*) Μαθηματικός