Επιστολή με θέμα τη διάσωση και την ανάδειξη του ιστορικού «Γεφυριού του Κόπανου» απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά στους βουλευτές του Νομού και στους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης σε υποψήφιους βουλευτές σε ορισμένους τοπικούς συλλόγου και φορείς καθώς και στα ΜΜΕ του Νομού.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
"Όπως γνωρίζετε το «Γεφύρι του Κόπανου», το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται στις όχθες του Ευρώτα στα χωριά Καραβάς και Κλαδάς, υπήρξε η σπουδαιότερη γέφυρα του ιστορικού μας ποταμού από τα μέσα του 18ου έως και την αρχή του 20ου αιώνα.

Χτίστηκε το 1749 από τον αρχιμάστορα Ιωάννη Κόπανο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Μεταγενέστερα, κατά την μεταεπαναστατική περίοδο, ήταν επίσης γνωστό και ως «Γέφυρα του Κοπανίτσα», κατόπιν της δολοφονίας στο σημείο του ομώνυμου γνωστού προεστού του Μυστρά. Το γεφύρι ήταν πέτρινο, με τρία τόξα από τα οποία το μεσαίο ήταν μεγαλύτερο και τα δυο πλάγια μικρότερα και χαμηλότερα στον ποταμό. Το 1902, ύστερα από μεγάλη πλημμύρα του Ευρώτα, και κατόπιν σύγκρουσης μεγάλου παρασυρόμενου κορμού δέντρου με το γεφύρι εκείνο γκρεμίστηκε.

Το «Γεφύρι του Κόπανου» ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αφού συνέδεε τον μοναδικό καρόδρομο που οδηγούσε από τον Μυστρά στην Τεγέα και για τον λόγο αυτό έχει παραμείνει γνωστό ως τις μέρες μας. Μάλιστα, σε αρκετά βιβλία συναντάται ως η γέφυρα του Ευρώτα ή γεφύρι του Μυστρά.

Το εν λόγω γεφύρι, λόγω της σπουδαιότητάς του και της τεχνοτροπίας του, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα σύγχρονα μνημεία της περιοχής μας. Για το Σύλλογό μας, πέραν τούτου, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μιας και αποτελεί το έμβλημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά από ιδρύσεώς του.

Δυστυχώς, σήμερα έχουν απομείνει μονάχα ελάχιστα κατάλοιπα του ιστορικού αυτού γεφυριού στις όχθες του ποταμού από την πλευρά του Κλαδά, τα οποία είναι καλυμμένα από πυκνή βλάστηση. Όλοι οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι, μηδενός εξαιρουμένου, φέρουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ιστορικού γεφυριού, αφού κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με τη διάσωση και ανάδειξή του.

Ελπίζουμε η επιστολή αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι τοπικές αρχές και φορείς να εξετάσουν το θέμα και να ασχοληθούν ενεργά με την ανάδειξη του «Γεφυριού του Κόπανου». Εμείς σαν Σύλλογος παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας, ώστε να εργαστούμε μαζί για το σκοπό αυτό."