Όλα τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν άμεσα

  • Διαρκής αγώνας για να γίνει ο δρόμος Πύργος – Πάτρα και να μην χαθούν και άλλοι άνθρωποι στο “Μολώχ της ασφάλτου”»
  • Εξώδικο από τον ιδιοκτήτη της έκτασης στο ΑΙΓΑΙΟΝ για τους αγώνες που δώσαμε να μην δημιουργηθεί το HOT SPOT
  • Στους εσωστρεφείς, στους δικομανείς και στους ανυπόμονους απαντάμε με έργα

Δήμαρχος Αντωνακόπουλος: «Δεν είμαστε μάγοι, για να αλλάξουμε τελείως την εικόνα του δήμου, αλλά έχουμε κάνει μέσα σε 6 μήνες ουσιαστικά, πολλά περισσότερα από αυτά που είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα στο άμεσο μέλλον, πάντα προς όφελος όλου του δήμου».

ΠΥΡΓΟΣ. Με την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, προχώρησε χθες το βράδυ στο πάρκο Ξυστρή, παρουσία πολλών πολιτών του δήμου και φυσικά των συνεργατών του, στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε μια περίοδο που έχει στιγματιστεί από την κρίση του κορωνοιού.

Ο κ. Αντωνακόπουλος μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τον δήμο, στους αγώνες που έχει κάνει για να μην γίνει η πόλη «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», αναφερόμενος στην ιδέα να δημιουργηθεί κέντρο μεταναστών στο «ΑΙΓΑΙΟΝ» (μάλιστα έχει δεχτεί εξώδικο από τον ιδιοκτήτη της έκτασης), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τεράστια καθυστέρηση της κατασκευής του δρόμου Πύργος – Πάτρα, που οδήγησε σε δυο νέες ανθρώπινες τραγωδίες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Μάλιστα με προτροπή του δημάρχου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο τόσο του 26χρονου, όσο και του βρέφους μόλις 16 μηνών, αλλά και όλων όσων χάθηκαν στο «Μολώχ της ασφάλτου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τον υπάρχοντα δρόμο.

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε διεξοδικά για όλα τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν άμεσα (όπως η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, της 28ης Οκτωβρίου, της Καταραχίου, την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, νέων λαμπτήρων φωτισμού μηδενικού κόστους κ.α.) , αναφέροντας πως θέλει να κάνει τον Πύργο μια σύγχρονη πόλη, που θα είναι φιλική προς τους πολίτες της, αλλά και τους επισκέπτες της. Και φυσικά όλος ο δήμος να είναι παράδειγμα προς μίμηση απ’ όλους, ιδίως σε θέματα καθαριότητας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Φυσικά δεν παρέλειψε να κάνει και κριτική σε όσους μιλούν για καθυστερήσεις σε έργα που έπρεπε να γίνουν, τονίζοντας ότι αυτή η κριτική είναι άδικη και πολλές φορές εκ του «πονηρού».

Παρόντες στην ομιλία του κ. Αντωνακόπουλου ήταν μεταξύ άλλων ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νώντας Κυριαζής, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αργυρόπουλος, Γιάννης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μεσσαλάς, Λάμπης Αριστειδόπουλος, Νίκος Κοτσώνης, Ανδρέας Βγενόπουλος, και Μαρίνος Αχτύπης, ο γραμματέας του δήμου Γιάννης Βαρελάς, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ Χρήστος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Ανδρέας Αλεξόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Νίκος Ψάρρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρης Μικελόπουλος, ο συνεργάτης του δημάρχου Τάκης Αντωνακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη διαχείριση των αδέσποτων κα. Ασπασία Πισιμάνη – Χριστοπούλου, ο πρόεδρος του ΔΟΒ κ. Λεωνίδας Βαρουξής κ.α.

Ο Απολογισμός

Αναλυτικά ο απολογισμός για το πρώτο έτος της δημοτικής αρχής είναι ο εξής:

«Αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου στις 1/9/2020. Ημερολογιακά έχουμε διοικήσει για 1(ένα) χρόνο. Όμως, δυστυχώς λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων (πανδημία κορωνοιού),ο πολιτικός χρόνος ήταν πολύ μικρότερος. Επί μήνες η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα του Ελληνικού Διοικητικού Συστήματος δεν λειτουργούσε. Ο κίνδυνος παραμένει.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα , με τους συνεργάτες μου αιρετούς , αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου καταφέραμε τα εξής:

Λειτουργία θεσμών

– Άμεση, ζωντανή μετάδοση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου

– Ημέρα του Δημότη -κάθε Τετάρτη, χωρίς προσυνεννόηση ,κάθε πολίτης μπορεί να συναντηθεί μα τον Δήμαρχο. Εννοείται πως και τις υπόλοιπες ημέρες με προσυνεννόηση ή σε έκτακτες περιστάσεις.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ηλεία που εφαρμόσαμε αυτή την πρακτική.

Διαφάνεια

Μέσω συστήματος Κ.Η.Σ.Κ., ανάδειξη αναδόχου κατασκευαστών για μικρά έργα , μέσω κλήρωσης. Επιτυγχάνεται ο μεγαλύτερος βαθμός διαφάνειας. Ο νόμος υπήρχε αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Αναρτώνται στο site του Δήμου , διαγωνισμοί προμηθειών και υπηρεσιών , που ο νόμος δεν επιβάλλει δημοσίευση. Εμείς δημοσιεύουμε ώστε να συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες της πόλης. Δεν το είχε πράξη κανείς μέχρι τώρα.

Στον τομέα παραγωγής έργου, κριτήριο μας είναι η διασφάλιση ποιοτικής κατασκευής του έργου και η μέγιστη απορροφητικότητα.

Καθαριότητα

Απομακρύναμε άμεσα όλους τους όγκους συσσωρευμένων στερεών απορριμμάτων. Παραλάβαμε ένα απορριμματοφόρο μόνο σε λειτουργία. Σήμερα που μιλάμε έχουμε σε λειτουργία 10 απορριμματοφόρα και έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αγορά ενός καινούργιου .Προβήκαμε στην επισκευή και συντήρηση όλων των απορριμματοφόρων οχημάτων που ήταν παροπλισμένα για χρόνια καθώς και των 2 τρακτέρ, του καλαθοφόρου και του καδοπλυντηρίου. Δημοπράτηση νέων κάδων απορριμμάτων συνολικά 257 κάδων. Μεταφορά αμαξοστασίου καθαριότητας από το παλιό νοσοκομείο.

Συνεργασία με το γραφείο εθελοντισμού για δράσεις καθαρισμού σε πλατείες , οικισμούς κλπ.

Καθαρισμός των παραλιών του Δήμου μας μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Έργα

Ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τη μελέτη για μικρά τεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περισσότερες κοινότητες του δήμου προϋπολογισμού 1,4 εκ. €

Μελέτη για έργα οδοποιίας και τεχνικά έργα προϋπολογισμού 1,3 εκ €

Ασφαλτοστρώσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

Ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωράμε σε δημοπράτηση του έργου (συμπληρωματικές εργασίες σε συνδετήριες οδούς Πύργου-Κυπαρισσίας)

Ένταξη στην ΟΧΕ της οδού Καταραχίου προϋπολογισμού 2,8 εκ.€

Επαναδημοπρατήσαμε το αθλητικό κέντρο της Αγ. Βαρβάρας που είχε μείνει στα συρτάρια

Προχωράει το έργο δρόμου Πύργος- Καράτουλα –Ώλενα

Θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της οδού 28ης Οκτωβρίου

Δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Σάκη Καράγιωργα

Ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη και των παράπλευρων οδών εντός Οκτωβρίου

Δημοπρατούμε την πεζογέφυρα στη Σκαφιδιά με προϋπολογισμό 330.00 €.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

ολοκληρώσαμε την μεταβίβαση από το πρόγραμμα Φιλόδημος στο Αντώνης Τρίτσης του έργου βελτίωση αγροτικού δικτύου

Τελικό στάδιο για την ανάθεση του έργου αποκατάστασης δρόμου σύνδεσης λατομείου –Ε.Ο. Πύργου-Οινόης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διανείμαμε κατά την περίοδο των εορτών οικονομική βοήθεια 30,000 € προσφορά του Σεβαστού Μητροπολίτη μας σε άτομα ευπαθών ομάδων όπως είχαν οριστεί από την υπηρεσία πρόνοιας και στους οποίους ωφελούμενους δόθηκαν διατακτικές επιταγές για την αγορά τροφίμων αξίας 50€ η κάθε μια .

Κατά την περίοδο της καραντίνας λειτούργησε γραμμή τηλ. εξυπηρέτησης και υποστήριξης αδύναμων δημοτών .

Στην ίδια περίοδο η βοήθεια στο σπίτι του Δήμου εξυπηρέτησε όλους τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζήτησαν βοήθεια καθώς και τους διαθέσαμε τρόφιμα.

Με την δημιουργία ΚΥΝΣΕΠ ιδρύσαμε ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ που θα στεγαστεί στην περιοχή του Κούβελου.

Δημιουργήσαμε ράμπες και θέσεις παρκινγκ για τους ΑΜΕΑ.

Προχωρήσαμε σε εμβολιασμούς παιδιών τσιγγάνων καθώς και σε εμβολιασμό ατόμων ευάλωτων ομάδων.

Ένταξη του Δήμου μας στο δίκτυο υγιών πόλεων.

Βεβαίως υλοποιούνται και όλες οι τακτικές δράσεις της διεύθυνσης όπως ΤΕΒΑ, οικονομικές ενισχύσεις και παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου με μεγάλη συναυλία και δρώμενα για τα παιδιά.

Διοργάνωση της πρώτης αποκριάς με πρωτοφανή συμμετοχή 3,100 καρναβαλιστών και χιλιάδων θεατών με παράλληλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, γαϊτανάκια και δρώμενα για τα παιδιά.

Δεκάδες διοργανώσεις και συνδιοργανώσεις στο Δημοτικό θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ με αξιόλογες παραστάσεις μουσικές και θεατρικές

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις για πρώτη φορά στην πόλη του Πύργου.

Μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με μετονομασία της πλατείας Νικάκη σε πλατεία που φέρει το όνομα του , μεγάλης συναυλίας και την τοποθέτηση αποκαλυπτήριας αναμνηστικής πλάκας στο σπίτι που έζησε στην οδό Περικλέους με την παρουσία της κόρης του Μαργαρίτας.

Για πρώτη φορά με διαφάνεια ο Δήμος προέβη σε οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δημιουργήθηκε μητρώο αθλητικών συλλόγων του Δήμου και προβήκαμε στην οικονομική ενίσχυση αθλητικών συλλόγων.

Σύντομα αναμένεται η ένταξη του έργου επισκευή και αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου Γεώργιος Βασιλακόπουλος.

Ολοκληρώνεται μελέτη προϋπολογισμού 600.000 € για την ολοκλήρωση των έργων του κολυμβητηρίου Πύργου.

Συντήρηση του παρκέ του κλειστού γυμναστηρίου.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα χλοοτάπητα στα γήπεδα Κατακόλου και Γούμερου και προβαίνουμε στη συντήρηση και άλλων γηπέδων.

Ανακατασκευή γηπέδου Αλφειούσας.

Συντήρηση – επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικών Ενοτήτων Πύργου-Βώλακος-Ωλένης.

Τοποθέτηση μπασκετών στο ανοιχτό γήπεδο Κούβελου.

Εξασφάλιση μετά από χρόνια των προγραμμάτων άθλησης για όλους του μαζικού αθλητισμού της Γ.Γ.Α.

ΥΔΡΕΥΣΗ

Καταργήσαμε το τέλος Ερυμάνθου που πληρώνουν οι πολίτες.

Ο εκσυγχρονισμός προχωρά το έργο προμήθεια εξοπλισμού και αυτόματου ελέγχου του δικτύου ύδρευσης.

Προβλέπεται η προμήθεια αντικατάστασης 5.000 υδρομετρητών.

Ήδη έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση 2700. Υδρομετρητών.

Προχωρήσαμε σε καθαρισμό όλων των υδροδεξαμενών στις τοπικές κοινότητες.

Προχωρήσαμε στην περίφραξη και στη ασφάλιση των υδρομαστεύσεων.

Προχωράμε τακτικά σε αναλύσεις στο νερό που φτάνει στους πολίτες του Πύργου.

Στις ΤΚ Σκαφιδια και Λανθι κατασκευάστηκε επέκταση δικτύου επιλύοντας το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα νοικοκυριά του Δήμου.

Υποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας για την επέκταση του εκσυγχρονισμού σε μεγάλες κοινότητες του Δήμου Πύργου.

Η αποκατάσταση των βλαβών ,εκ των οποίων το 40% προκαλούνται από τις εργασίες τρίτων και όχι από το δίκτυο, γίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεση προκειμένου να μην μείνει η πόλη του Πύργου και οι συμπολίτες μας χωρίς νερό.

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Μεταφορά της λαϊκής αγοράς βιομηχανικών προϊόντων στο Πάρκο Ξυστρή.

Καταθέσαμε τεχνικό δελτίο για την προμήθεια 3 ηλεκτροκίνητων mini bus.

Ανατέθηκε σύνταξη μελέτης για τη βιώσιμη πόλη (ΣΒΑΚ) η οποία θα μας δώσει κατευθύνσεις για να μετατρέψουμε τον Πύργο σε έξυπνη πόλη.

Λιμανι Κατακόλου: Ολοκλήρωση ενεργειών για την λειτουργικότητα του λιμένα.

Απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών στην χερσαία ζώνη του λιμένα

Σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για το μεγάλο έργο ανάπλασης της χερσαίας ζώνης Κατακόλου.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Ο Δήμος μας διαχειρίστηκε πρώτος και με επιτυχία πανελλαδικά την μεγάλη πανδημία του covid-19 λαμβάνοντας άμεσα όλα τα μέτρα ασφαλείας και έτσι ο Δήμος του Πύργου δεν είχε αυξητικές τάσεις στα σχετικά κρούσματα.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αποφύγαμε την δημιουργία ίδρυσης κλειστού HOT SPOT ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ παλιού εργοστασίου Αιγαίο στο Επιτάλιο και για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος δέχτηκε εξώδικο από τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης έκτασης.

Ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες, γεγονός που μας επέτρεψε να απορροφήσουμε σχετικά κονδύλια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Δρόμος Πάτρα Πύργου

Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε δυναμικά την υλοποίηση του έργου Πύργου –Πατρών .θα συνεχίσουμε με δυναμικές ενέργειες να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Νοσοκομείο Πύργου

Διεκδικούμε και απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμων ιατρών στο νοσοκομείο του Πύργου.

Δρομολόγηση λύσης για το Ποτόκι

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τελείωσαν οι διαδικασίες και παραδόθηκε επιτέλους το Γυμνάσιο- Λύκειο Καράτουλα.

Εκτελεστήκαν έργα συντήρησης παρεμβάσεων-αποκαταστάσεων ζημιών σε πολλά σχολεία του Δήμου μας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας άμεσα προμηθεύτηκαν τα σχολεία με αντισηπτικά διαλύματα, είδη καθαριότητας, χορήγηση μασκών απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα.

Παρεμβάσεις παρόλα τα προβλήματα στο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργία σχολής ΤΕΦΑΑ στο Πύργο και διατήρηση του Τμήματος Μουσειολογίας.

Ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα της πόλης

Έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία συνολικού κόστους 70.000 ευρώ πραγματοποιούμε πρόγραμμα – με την επίβλεψη κτηνιάτρου – στείρωσης, «τσιπαρίσματος» και περίθαλψης των τετραπόδων αδέσποτων του Πύργου. Τοποθέτηση σε συγκεκριμένα σημεία ταιστρών.