ΕΛΛΑΔΑ. Όπως ενημέρωσε ο Στ. Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, «…με την τροπολογία για τον ΕΛΓΑ, ψηφίστηκε στην ουσία ο διχασμός των αγροτών και των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, σε δυο κατηγορίες. Από εδώ και στο εξής, ενώ οι αγρότες χρεώνονται τα ίδια ασφάλιστρα, οι πληττόμενοι παραγωγοί της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, και ορθώς, ενώ οι πληττόμενοι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας θα συνεχίζουν να αποζημιώνονται σε ποσοστό 80% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν άμεσα προκαταβολή της αποζημίωσης οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ αγρότες, και ορθώς, και να μην ισχύει το ίδιο για όλους τους άλλους πληττόμενους αγρότες».

Ο κ. Αραχωβίτης πρόσθεσε πως, «…οι προβλέψεις της Τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ δεν δημιουργεί μόνο πληττόμενους αγρότες δυο ταχυτήτων, αλλά στερεί από τον ΕΛΓΑ αναγκαίους πόρους και την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το 2011».

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή τόνισε:

«1. Τα μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι να δημιουργούν πληττόμενους αγρότες και εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.

2. Τώρα που η χώρα είναι εκτός μνημονίων και διαθέτει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, πρέπει να καταβληθούν στον ΕΛΓΑ οι προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις για όλα τα προηγούμενα έτη από το 2011.

3. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός αυτού.

4. Νομοθετείτε πρόχειρα, νομοθετείτε στο πόδι και νομοθετείτε στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”».