Συγχαίρει τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ευρώτα που μέσω ψηφοφορίας πλειοψήφησαν υπέρ της αναστολής δημιουργίας ΧΥΤΥ στην περιοχή

ΣΠΑΡΤΗ. Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας συγχαίρει τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ευρώτα, οι οποίοι συμμετέχοντας σε ψηφοφορία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου πλειοψήφησαν υπέρ της αναστολής δημιουργίας ΧΥΤΥ στην περιοχή έως ότου γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας επί του θέματος.

Όπως αναφέρεται, «…η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα διοργάνωσε αυτοκινητοπομπή εναντίον της υλοποίησης του έργου των ΧΥΤΥ στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, στην οποία, μεταξύ πολλών συμπολιτών μας, συμμετείχαμε κι εμείς. Η διαδρομή περιλάμβανε τη Σκάλα, το Έλος, τη Γλυκόβρυση και το Βλαχιώτη.

Άμεσα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ευρώτα ψήφισε (με οριακή πλειοψηφία) υπέρ του αιτήματος για την αναστολή εργασιών ως προς το έργο των ΧΥΤΥ, μέχρι να γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγχαίρουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους που, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν, ψήφισαν για το καλό της Λακωνίας και του μέλλοντός της».

Από το ΜέΡΑ25 Λακωνίας υπενθυμίζεται πως, «…η πρόταση του έργου των ΧΥΤΥ στο Δήμο Ευρώτα απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού σύμφωνα με τη μελέτη αυτοί οριοθετούνται:

  • 62% μέσα στη Natura, 500μ από τον Ευρώτα,
  • 3 χλμ από την κατοικημένη περιοχή της Σκάλας,
  • πάνω στις πηγές της Σκάλας για άρδευση και ύδρευση,
  • δίπλα από 50.000 στρέμματα καλλιεργειών,

Επιπλέον και με οικονομικούς όρους κρίθηκε υπερκοστολογημένο (υπερδιπλάσια εκτίμηση)».

Ζητά το Μέρα25 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να λάβει υπόψιν της τη μελέτη-καταπέλτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να σταματήσει οριστικά τις διαδικασίες κατασκευής ΧΥΤΥ στη Λακωνία.

Επίσης υπογραμμίζεται:

«Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας και ο Τομέας Πράσινης Μετάβασης ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους και προσκαλούμε κάθε Λάκωνα που αγαπάει την πατρίδα μας να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τη Λακωνία: να αρνηθούμε να καταλήγουν 100.000 τόνοι απορριμμάτων στον Ευρώτα ετησίως, που θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες, την ποιότητα ζωής και τον τουρισμό μας και να υποστηρίξουν μια εναλλακτική λύση για τα απορρίμματα που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται στο Δήμο Χαλανδρίου, με διαλογή στην πηγή (Waste4Think) και εκτενή ανακύκλωση, εμποδίζοντας έτσι κάθε περαιτέρω προσπάθεια για τα ΧΥΤΥ».