ΣΠΑΡΤΗ. Ολοκάθαρα διαφαίνεται η πρόθεση του Δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτ. Δούκα να αναπτυχθεί το trekking στα όρια του Δήμου.

Με επιστολή του στον περιφερειάρχη Πελ/νήσου κ. Παν. Νίκα, ζητά να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα χρηματοδότησης συντήρησης των μονοπατιών από την Περιφέρεια.

Η ανάδυση του trekking μεταφράζεται και ως μια προσπάθεια ισόρροπης ανάπτυξης των ορεινών και ημιορεινών περιοχών αλλά και της αναζωογόνησης των χωριών.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο μου, όπου συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Γεωργία Ζαχαράκη, ο Ειδικός Σύμβουλος μου, κ. Χρήστος Μακρής, ο Προϊστάμενος του μ Τμήματος Τουρισμού, κ. Χρήστος Μητράκος, ο Πρόεδρος της «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.ΕΠ» και Συντονιστής Δικτύου Μονοπατιών ΠεριφέρειαςΠελοποννήσου, κ. Ιωάννης Λαγός και ο Συντονιστής μονοπατιού «Sparta trail», κ. Παναγιώτης Σουκαράς.

Από την ενημέρωση προέκυψαν τα εξής:

Με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας - μέσω της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος ΑΕ» - έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και έχει σηματοδοτηθεί - στο 70% περίπου - το μονοπάτι Sparta Trail, μήκους 85χλμ, στη διαδρομή Κοσμάς - Ζαραφώνα - Τσίτζινα - Αγριάνοι– Γκοριτσά – Χρύσαφα - Πλατάνα και μέσω παραευρώτιας διαδρομής προς το Μυστρά!

Επειδή η διάνοιξη έχει γίνει πριν περίπου 2 χρόνια, χρήζει συντήρησης, για να είναι προσπελάσιμο, ενώ υπολείπονται ακόμα οι ταμπέλες με τους χάρτες, που θα τοποθετηθούν στα χωριά-κόμβους καθώς και οι μικρές ταμπέλες θέσης, στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως προβλέπεται στη σύμβαση.

Επίσης, αναφέρθηκε, ότι είναι σε προτεραιότητα, στο σχεδιασμό της Περιφέρειας, η κατασκευή ακόμα 500 χλμ μονοπατιών, στα οποία θα ενταχθεί και το μονοπάτι «Ταΰγετος trail»… Λεοντάρι –Ταίναρο μήκους 150 χλμ περίπου.

Επειδή θεωρώ, ότι είναι κοινό μας όραμα η ισόρροπη Ανάπτυξη τόσο των Αστικών κέντρων, όσο μάλλον και των Ορεινών και Ημιορεινών περιοχών του τόπου μας και το ζωντάνεμα των χωριών μας.

Ζητούμε όσον αυτό είναι δυνατόν:

• Να ενεργοποιήσετε άμεσα το πρόγραμμα χρηματοδότησης της συντήρησης τού Δικτύου των μονοπατιών, ώστε να ενταχθεί το «Sparta Trail» σε καθεστώς Συντήρησης.

Όταν ενεργοποιηθεί το παραπάνω πρόγραμμα χρηματοδότησης ο Φορέας υλοποίησης «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.ΕΠ», θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει και την τοποθέτηση των Μεγάλων Ταμπελών με τους χάρτες στα χωριά,που περνάει το Μονοπάτι , καθώς και των Ταμπελών θέσης στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση της Διάνοιξης των 1000 χλμ των Μονοπατιών.

• Να ολοκληρωθεί ο Σχεδιασμός της Περιφέρειας για την κατασκευή ακόμα 500 χλμ Μονοπατιών, στα οποία εντάσσεται και το Μονοπάτι «Ταΰγετος trail», Λεοντάρι -Ταίναρο, μήκους 150 χλμ.».