ΚΙΑΤΟ. Την διαμαρτυρία τους για τις αθρόες εισαγωγές λεμονιών από Τρίτες χώρες και ειδικά από την Τουρκία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου – Τραγάνας.
Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό η κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας γέμισαν με τούρκικα λεμόνια σε πολύ χαμηλή τιμή την ώρα που τα ελληνική παραγωγή είναι ακόμα στα δέντρα. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΣ Κιάτου – Τραγάνας:
«Διαμαρτυρία αθρόων εισαγωγών λεμονιών από τρίτες χώρες “Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι οι συνεχιζόμενες εισαγωγές εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα λεμονιών από τρίτες χώρες και ειδικά την Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς της Κορινθίας και όχι μόνο. Την ώρα που η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβητούν απροκάλυπτα την Ελληνική κυριαρχία και αλωνίζουν στο Αιγαίο απειλώντας άμεσα με πόλεμο την Χώρα μας, η Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας γέμισαν Τούρκικα λεμόνια σε πολύ χαμηλή τιμή. Η εγχώρια παραγωγή είναι ακόμα στα δέντρα γιατί δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τα εισαγόμενα λόγω κόστους, ιδιαίτερα τώρα που η Τούρκικη λίρα έχει υποστεί συνεχείς υποτιμήσεις. Αποστέλλουμε αυτήν την διαμαρτυρία ως μια ύστατη προσπάθεια ανάκαμψης της ζημιάς που πάει να γίνει και ερωτούμε:
Υπάρχει από το Κράτος και το Υπουργείο κάποιος σχεδιασμός ή πρόθεση να αλλάξει κάτι ή θα συνεχίσουμε να είμαστε στυλοβάτες της Τουρκικής Οικονομίας; Υπάρχει η πολιτική βούληση να ελεγχθεί αυστηρά μέσω των αρμόδιων φορέων η αθρόα αυτή εισαγωγή; Αντί να διευκολύνουμε τις Τούρκικες εισαγωγές, γίνονται οι προβλεπόμενοι ποιοτικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων όπως κάνουν οι γειτονικές μας Χώρες σαν την Βουλγαρία που πρόσφατα απαγόρευσε την εισαγωγή Τούρκικων μανταρινιών λόγω υπολειμμάτων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και κατόπιν το ίδιο έπραξε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη; Στα Τούρκικα λεμόνια που έχουν πλημυρίσει την εσωτερική αγορά αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Τουρκία όπως υποχρεούνται; Μήπως στην πλειοψηφία τους έχουν βαπτισθεί σαν Ελληνικά με σκοπό την παραπλάνηση του Καταναλωτή; (ο οποίος στην τελική ανάλυση έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα αγοράσει Τούρκικα λεμόνια στηρίζοντας την Τουρκική οικονομία ή θα προτιμήσει τα Ελληνικά ποιοτικά προϊόντα έστω και αν είναι λίγο ακριβότερα). Καλούμε τους βουλευτές του νομού προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την στήριξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας».