ΝΑΥΠΛΙΟ. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου αποτελεί ζωντανό οργανισμό μοναδικής πολιτιστικής αξίας. Η ένταση και η ποικιλία των πολιτιστικών τεκμηρίων του καταγράφεται και διασώζεται μοναδικά στο πέρασμα του χρόνου στα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά των μνημείων και των κτηρίων, καθώς και την πολεοδομία του.
Το σύστημα ΚΟΙΤΙΔΑ υλοποιήθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια διεπιστημονικά άρτια αποτύπωση του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου.
Το πρωτογενές υλικό το οποίο περιλαμβάνεται στο σύστημα ΚΟΙΤΙΔΑ απαριθμεί:
Πλέον των 2.300 φωτογραφιών και cartes postales και χαρακτικών, 2.000 κείμενα και δημοσιεύσεις (δελτία ιστορικών μελετών, πολεοδομικές άδειες, κλπ.)
Αρχιτεκτονική τεκμηρίωση για το σύνολο των κτηρίων του Ιστορικού Κέντρου σε διάφορες περιόδους της ιστορίας καθώς και
Μέρος του περιεχομένου των έργων: o ΝΑΥΠΛΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ» στα πλαίσια της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (Ε.Π.Α.) , 1982-1984
Ναύπλιο-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας της παλιάς πόλης Δήμος Ναυπλίου 1994

Προκειμένου το περιεχόμενο του συστήματος ΚΟΙΤΙΔΑ να καταστεί ξανά πλήρως λειτουργικό, προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο, απαιτείται:
- η μετάπτωσή του σε σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System),
- η σύνδεση με σύνολο νέων βιβλιοθηκών λογισμικού (διαχείρισης χαρτογραφικού υποβάθρου, διανυσματικών επιπέδων, διασύνδεσης με μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Ο ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων αναλαμβάνει την αναβάθμιση του ΚΟΙΤΙΔΑ. Στο υπό έγκριση σχέδιο προυπολογισμού του Οργανισμού υπάρχει η χρηματοδότηση για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας που θα την φιλοξενήσει.

Το νέο ΚΟΙΤΙΔΑ θα είναι διαθέσιμο και πλήρως λειτουργικό θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των χρηστών και στις αυξημένες δυνατότητες των συσκευών και των προγραμμάτων περιήγησης και η πρόσβαση από τις σύγχρονες συσκευές δεν θα γίνεται αποσπασματικά αλλά με μεγάλη ευκολία.
Το μοναδικού πλούτου και σημασίας για το νεότερο ελληνικό πολιτισμό ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Ναυπλιέων τυγχάνει του ενδιαφέροντος της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, της διεθνούς κοινότητας.

Για το λόγο αυτό το πλήθος των ξένων μελετητών και ιδιωτών επιβάλλεται να διαθέτουν εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα από τα βασικότερα κομμάτια της Ιστορίας του Σύγχρονου Ελληνικού Έθνους.