ΗΛΕΙΑ. Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος εγκεφαλοπάθειας σε κοπάδι αιγοπροβάτων στην ορεινή ζώνη του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, κοντά στην τοπική κοινότητα Λυνίσταινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ελήφθησαν δείγματα και ύστερα από τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαιώθηκε η προσβολή των αιγοπροβάτων από τη συγκεκριμένη νόσο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο κτηνιάτρων από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, για να κάνει αυτοψία και να αποφασίσει τι είδους περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν για να μη διαδοθεί η νόσος και σε άλλα κοπάδια κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Λυνίσταινας, Γιώργος Δράκος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μην εξαπλωθεί η νόσος και σε άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, διότι θα προκαλέσει τεράστια ζημιά και στη δημόσια υγεία και στην τοπική οικονομία.

«Πληροφορήθηκαμε την ύπαρξη της συγκεκριμένης νόσου σε κοπάδι κτηνοτρόφου από την περιοχή και ήδη έχουμε ενημερώσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής ώστε να είναι προσεκτικοί και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πρέπει όμως άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες το ταχύτερο δυνατόν, για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τα κοπάδια αλλά υπό προϋποθέσεις και για τους ανθρώπους», ανέφερε.