ΕΛΛΑΔΑ. Εχθροί και ασθένειες μειώνουν την παραγωγή των Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα αμογελούν για ακόμη μια χρονιά οι παραγωγοί κάστανου στους παραδοσιακούς δήμους Αγιάς και Τεμπών, μετά την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας. Ήδη, οι συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έχουν ξεπουλήσει, αποκομίζοντας ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τα μέλη-παραγωγούς τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραγωγών Κάστανου Καρδίτσας-Στομίου, κ. Τριανταφύλλου (η οποία αριθμεί 72 μέλη), «η φετινή παραγωγή κινήθηκε σε ικανοποιητικά ποσοστά. Παρήγαμε 390 τόνους, τους οποίους πουλήσαμε κατά το ήμισυ στη διεθνή (Ιταλία) και εγχώρια αγορά. Οι τιμές που απολαύσαμε ήταν για την κατηγορία Lux 3,53 ευρώ, στη δεύτερη κατηγορία 2,46 και στην τρίτη κατηγορία 1 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Οργάνωση Παραγωγών έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και την άνοιξη θα προχωρήσει στη δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, ψυγεία-συσκευαστήρια, που θα χρησιμοποιηθούν και για το ακτινίδιο, το οποίο παράγουν 15 μέλη-παραγωγοί του. Αναφορικά με τη συγκομιδή κάστανου, παρά τα προβλήματα που σημειώθηκαν από την έλλειψη εργατών γης ανά την επικράτεια τη φετινή χρονιά, αυτή πραγματοποιήθηκε ομαλά, καθώς υπήρχε συνεργασία και προγραμματισμός από τα μέλη του συνεταιρισμού.

Μελιβοία

Στα ίδια ικανοποιητικά με πέρυσι επίπεδα κινήθηκε η φετινή χρονιά και για τον Αγροτικό

Συνεταιρισμό Μελιβοίας, ο οποίος διέθεσε την παραγωγή του στην Ιταλία, αλλά και στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Βαγγέλη Κρανιώτη, «οι τιμές διαμορφώθηκαν από το 1 ευρώ το κιλό για τα πιο ψιλά κάστανα έως και τα 3,40 ευρώ το κιλό για τα πιο χοντρά μεγέθη. Η μεγάλη πλειονότητα της παραγωγής πουλήθηκε, ενώ ένα μικρό μέρος της αποθηκεύτηκε για να πουληθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως σε ακόμη καλύτερες τιμές. Τα σκισμένα κάστανα πωλούνται από τον παραγωγό στις λαϊκές αγορές 1-1,5 ευρώ. Συνολικά, στον Δήμο Αγιάς μαζεύτηκαν -επίσης με δυσκολία λόγω έλλειψης εργατών γης- περίπου 1.600 με 1.700 τόνοι κάστανου.

Μεγάλη η μείωση στα κάστανα της Αρκαδίας

Απίστευτη μείωση στην παραγωγή κάστανων στην Ορεινή Αρκαδία καταγράφηκε φέτος και όλοι ψάχνουν ποιες είναι τελικά οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφική χρονιά. Ο πρόεδρος της Καστάνιτσας και παραγωγός, Θοδωρής Πεφάνης, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία καταστροφική χρονιά, αφού από τους 100-120 τόνους που είχαμε παραγωγή είναι ζητούμενο εάν φθάσαμε τους 10-15 τόνους.

Αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα που έχουμε με τη σφήκα, η οποία προφανώς επηρέασε πάρα πολύ γιατί ήταν σε έξαρση, η ανθράκωση που παρουσιάστηκε είναι ένα καινούργιο στοιχείο. Οι παραγωγοί στο χωριό δεν θυμούνται τέτοια καταστροφή τα τελευταία 80 χρόνια». Αξιοσημείωτη όμως είναι και η μειωμένη ζήτηση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θοδωρής Πεφάνης, «η τιμή του κάστανου φέτος κυμάνθηκε από 1,60 ευρώ έως 2 ευρώ, αν και η παραγωγή ήταν κατά πολύ μειωμένη.

Μειωμένη, όμως, ήταν και η ζήτηση ίσως λόγω της πανδημίας». Σε ό,τι αφορά τον εχθρό της καστανιάς, που είναι η σφήκα, και φέτος έγινε μεγάλη απελευθέρωση εντόμων και τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από τρία χρόνια.

Πηγή: ypaithros.gr