Το ΙΣΝ πρότεινε να αναλάβει όλο το κόστος για την δημιουργία Σχολής Νοσηλευτικής δίπλα στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης αλλά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είπε «όχι»!

Ποιος δεν θέλει τη Νοσηλευτική στη Σπάρτη και τι έκαναν οι τοπικές αρχές για να αξιοποιήσουν την μοναδική ευκαιρία που έδωσε το ΙΣΝ;

ΣΠΑΡΤΗ. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέχρι τον Μάρτιο του 2025 θα έχει παραδώσει ένα σύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο στη Σπάρτη. Μάλιστα συνεργάζεται με την παρούσα Διοίκηση για την ομαλή και εποικοδομητική μετάβαση. Στο πλαίσιο της απόλυτης αξιοποίησης της επένδυσης και της βιωσιμότητας μιας δυναμικής και εξελισσόμενης υγειονομικής κοινότητας το Ίδρυμα πρότεινε να αναλάβει το κόστος για την δημιουργία Νοσηλευτικής Σχολής δίπλα στο νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν δέχθηκε μια τέτοια προοπτική (!).

Το περίεργο είναι ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε αυτή την πρόταση δεν βρήκε υποστηρικτές από τη Λακωνία που θα έθεταν το θέμα σε κάθε επίπεδο και θα διεκδικούσαν την επιστροφή της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη με εξαιρετικές εγγυήσεις από ένα ΄Ιδρυμα στο οποίο υποκλίνονται ακόμα και Πρωθυπουργοί.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει σε εξέλιξη Έργα Κατασκευής 3 Νέων Νοσοκομείων στην Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη ύψους €315 εκατομμυρίων καθώς και επιπλέον Δωρεά για τον Εμπλουτισμό του Κλινικού Προγράμματος του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Τα έργα υποδομής περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη. Toν σχεδιασμό των τριών νοσοκομείων έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), η συμμετοχή των οποίων θα συμβάλλει στην εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

Στα έργα υποδομής της Πρωτοβουλίας εντάσσεται, επίσης, η αναμόρφωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 2 και του Τμήματος Επειγόντων (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ και η πρόταση για τη Νοσηλευτική που αρνήθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!

Όπως ενημερώνει το ΙΣΝ «το στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ έχει ολοκληρωθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW.

Αναφορικά με τη χωροθέτηση του νέου Νοσοκομείου, έχει δοθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η σχετική έγκριση. Το ΕΔ έχει αναλάβει την ευθύνη των μελετών των έργων υποδομής για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων και των συνδέσεων του Νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Η ανάθεση των εν λόγω μελετών προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να ολοκληρωθούν και δημοπρατηθούν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Το κλινικό πρόγραμμα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, και τη δεδομένη χρονική περίοδο ολοκληρώνεται, σε συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό του υφιστάμενου Νοσοκομείου, η διαδικασία διερεύνησης της πιθανότητας περαιτέρω εμπλουτισμού του, προτού το έργο προχωρήσει στο στάδιο της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης. Οι συζητήσεις και ο καθορισμός του δυνητικού εμπλουτισμού των περαιτέρω υπηρεσιών του Νοσοκομείου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας διερεύνησης, της προσπάθειας του ΙΣΝ για τη συνολική υποστήριξη του τομέα Νοσηλευτικής στην χώρα, αλλά και της πίστης του ότι η δημιουργία άρτιων και μοντέρνων ιατρικών υποδομών υπηρετεί καλύτερα τους πολίτες όταν αυτές αποτελούν τη βάση συνεργασιών μεταξύ φορέων, το ΙΣΝ πρότεινε την εξέταση ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πρόταση του ΙΣΝ διερεύνησης τέτοιας πιθανότητας, για την υλοποίηση της οποίας το ΙΣΝ θα αναλάμβανε ενδεχομένως σημαντικό επιπλέον κόστος κατασκευής μέσω της αύξησης της υφιστάμενης δωρεάς του, δεν έγινε αποδεκτή από τη Σχολή Νοσηλευτικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ως εκ τούτου, το ΙΣΝ εγκατέλειψε την εν λόγω πρόταση, αφήνοντάς την στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας, συνεχίζοντας ωστόσο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, την υποστήριξη του ευρύτερου τομέα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία, και κατ’ επέκταση στους Έλληνες Πολίτες, το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στο πλαίσιο της διαφανούς διαδικασίας που ακολουθείται πάντα από το ΙΣΝ, της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών για την πρόοδο των έργων αλλά και της διάθεσης να εξελίσσονται τα συγκεκριμένα έργα με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, διοργανώνουμε από τον Ιούνιο του 2019 ανοιχτές συζητήσεις σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους. Οι επόμενες ανοιχτές συζητήσεις, σε συνεργασία με τους 3 Δήμους, θα γίνουν διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020».

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Θεοδωρικάκος: 13 έργα, ύψους 23,8 εκ.€ από το «Αντώνης Τρίτσης» στην Πελοπόννησο

Νεκρός 49χρονος από σύγκρουση δικύκλου με ζώο στη Μάνη