Τι γίνεται με την στατική μελέτη του ΧΥΜΟΦΙΞ και γενικά με την πρόοδο του έργου;

ΣΠΑΡΤΗ. Με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ζητά ενημέρωση για τις φάσεις εξέλιξης και το χρονοδιάγραμμα του έργου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κατόπιν πληροφόρησης που λάβαμε από κατοίκους της Λακωνίας, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα στάδια αποπερατώσεως του Νέου Μουσείου Σπάρτης, καθώς και σύμφωνα με πρόσφατα σχετικά τοπικά δημοσιεύματα διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, συνάντηση εργασίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, υπό την Αντιπεριφέρεια Λακωνίας. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών, μετά την προμελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και την κατάθεση των προγραμμάτων γεωτεχνικών ερευνών και ποιότητας ελέγχου κατασκευής, που υπέβαλλε προς έγκριση ο ανάδοχος. Η πρόσφατη υλοποιημένη μουσειολογική μελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας («ΕΦΑΛΑΚ»), η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, κατά τα τέλη παρελθόντος Οκτωβρίου, υποτίθεται ότι θα περιλάμβανε χαρτογράφηση υπεδάφους (σάρωση) για τυχούσες θαμμένες αρχαιότητες και θα αποτελούσε το κατεξοχήν δεδομένο της οριστικής στατικής μελέτης του ανωτέρω κτηρίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ολοκληρώθηκε η άνω αναφερόμενη οριστική μουσειολογική μελέτη της «ΕΦΑΛΑΚ», που σχετίζεται με τη στατική μελέτη του κτηρίου, του Νέου Μουσείου Σπάρτης; Αν ναι, ποια στάδια θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης;

2. Υπάρχει εξελικτικό χρονοδιάγραμμα των επικείμενων σταδίων προόδου μέχρι της αποπερατώσεως του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, το οποίο θα πρέπει να είναι αντάξιο της ένδοξης ιστορίας της πόλης, ικανό να στεγάσει τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς “θησαυρούς”, τόσο της Σπάρτης, όσο και των άλλων περιοχών περί την πόλη; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;»