ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Κοινή πορεία χαράσσουν οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας σχετικά με το θέμα της προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, Πύλου Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, Οιχαλίας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, Δυτ. Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα και του Αντιδημάρχου Τριφυλίας Σωτήρη Μπακούρου. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς επίσης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας και ο γραμματέας του ΣΥΜΕΠΟΠ και Γενικός Διευθυντής του Α.Σ. «Ένωση Μεσσηνίας» Γιάννης Πάζιος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προσφυγή που έχει υποβάλει ο ΣΥΜΕΠΟΠ εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου που κατέτασε το "Καλαμάτα" ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή στους Μεσσήνιους παραγωγούς και στο Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, προσφυγή η οποία θα εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 15 Δεκεμβρίου 2020.

Οι Δήμαρχοι ανταποκρινόμενοι στο θέμα, συμφώνησαν να στηρίξουν την προσπάθεια που εξελίσσεται, λαμβάνοντας ανάλογες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.

Συγκεκριμένα -μεταξύ άλλων- συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της υπ΄αρίθμ Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης. Να ζητηθεί άμεσα να αποκαταστήσουν την νομιμότητα ανακαλώντας την Υπουργική Απόφαση υπ΄αρίθμ 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018. Να προχωρήσουν σε χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για την προβολή προώθηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της ζημίας που έχει προκληθεί καθώς και την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ που έχει υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ με αρ. Πρωτ: 2124/266236 στις 29-09-2020. Επίσης να διερευνηθεί η ύπαρξη πάσης φύσεως ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην υπό σύσταση ομάδας διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, ενώ συμφώνησαν στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για την διοργάνωση σύσκεψης απευθύνοντας πρόσκληση σε Δήμους και Φορείς (Συνεταιρισμοί – Επιμελητήρια) των νομών Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια Ελιάς Καλαμών με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την Ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Επίσης, κατά την τηλεδιάσκεψη, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν το προϊόν αλλά και κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών της Μεσσηνίας αλλά και του ίδιου του προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την αυτοδιοίκηση παρούσα, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την ελιά Καλαμών.