Φεύγουν οι νέοι από την ύπαιθρο της Αρκαδίας

ΕΛΛΑΔΑ. Το πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού φαίνεται ότι θα αποτελέσει πολύ σύντομα ένα από τα σημαντικότερα, αφού η επιστροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ειδικά στην Αρκαδία, η έλλειψη νέων αγροτών είναι ήδη έντονη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αγροτών Αρκαδίας, Γιαννάκος Περδικάρης, αναφερόμενος στην είσοδο νέων ανθρώπων στον χώρο, δείχνει απογοητευμένος και απαισιόδοξος για το μέλλον. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στον χώρο μπαίνουν αρκετοί, αλλά τελικά μένουν λίγοι, αφού οι περισσότεροι θέλουν μόνο τις επιδοτήσεις και δείχνουν ότι δεν θέλουν να κουραστούν. Δεν αγαπάνε τη γη. Έχουν χαθεί πολλά χρήματα έτσι και θα έπρεπε να είχαν μπει περιορισμοί, να δίνουν λογαριασμό πού χαλάνε τα χρήματα τελικά».

Όπως γράφει το ypaithros.gr ο σύλλογος σήμερα έχει 120 μέλη περίπου και ένα από τα προβλήματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης. «Όσο δεν υπάρχει εκπαίδευση και ενημέρωση, δεν θα αλλάξουν κάποια πράγματα. Αν και υπάρχουν δυνατότητες, δεν γίνεται κάτι στον τομέα της εκπαίδευσης των νέων αγροτών, με εξαίρεση ελάχιστα σεμινάρια που έγιναν από τον δήμο. Το τελευταίο που έγινε, μάλιστα, σταμάτησε λόγω κορωνοϊού», καταλήγει.