ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Την στήριξη των πληγέντων παραγωγών από την κακοκαιρία «Θάλεια» στην Κορινθία είχε ζητήσει με ερώτησή του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Σε απάντησή του ο υπουργός Μάκης Βορίδης τονίζει ότι οι εκτιμήσεις ολοκληρώνονται και οι αποζημιώσεις και για την απώλεια και για την υποβάθμιση της παραγωγής θα δοθούν τμηματικά.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Για τις καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημιές που προξενήθηκαν σε μηλοκαλλιέργειες από την ανεμοθύελλα που σημειώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή Μάννα Κορινθίας σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγινε αναγγελία και υποβλήθηκαν 138 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις, διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Στο ποσοστό της ζημιάς, περιλαμβάνεται εκτός από την απώλεια της παραγωγής, (ποσοτική ζημιά ) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, που προκαλείται «από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού» καθώς και η υπολειμματική αξία .

Επιπλέον , επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό.

Κατόπιν αυτών είναι φανερό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσματος και κατά συνέπεια και στο ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς.

Σχετικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.

Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.

Κοινοποιούνται τα πορίσματα (οριστικοποίηση πορίσματος).

Ακολουθεί τμηματικά η εκκαθάριση των ζημιών, η μηχανογράφησή τους και η καταβολή-ολοκλήρωση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε.

Η δε καταβολή των αποζημιώσεων γίνεται τμηματικά και ολοκληρώνεται για όλη τη χώρα εντός των επόμενων μηνών του νέου έτους μετά τη ζημιά.

Επομένως, η κάθε διαδικασία που αναφέρθηκε ανωτέρω χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο. Ωστόσο πολλές φορές, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις μέσα σε ένα λογικό διάστημα από την συγκομιδή του προϊόντος και υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ.»