Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Νίκος Ι. Κουφός *

Φίλε και σύντροφε, Λευτέρη,

Με μεγάλη θλίψη και βαθιά συγκίνηση, σε αποχαιρετάμε, παλιοί και νέοι συναγωνιστές και σύντροφοι από τη Λακωνία, καθώς έφυγες πρόωρα για το ύστατο και ανεπίστροφο ταξίδι, χτυπημένος βαριά από την επάρατη νόσο. Τέκνο των βουνών του Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας, είχες τις αρετές της αυθεντικότητας, της καλοσύνης, της ηρεμίας, της πνευματικής αναζήτησης και της διαρκούς αγωνιστικότητας.

Είμαι κι εγώ ένας από τους τυχερούς που σε γνώρισαν από κοντά, κατά τη μακρά πολιτική διαδρομή και πολύτιμη συνεισφορά σου στο ΠΑΣΟΚ, από τις θέσεις του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και του τομεάρχη Οργανωτικού και Αγροτικού αρκετές φορές.

Οι υποχρεώσεις της Παράταξης και τα επιτελικά οργανωτικά σου καθήκοντα σε είχαν φέρει πολλές φορές στη Λακωνία, όπου είχαμε συνεργασθεί για τις νικηφόρες πολιτικές μάχες του ΠΑΣΟΚ. Στις συναντήσεις μας εδώ στη Σπάρτη, αλλά και όσες φορές βρεθήκαμε στη Χαριλάου Τρικούπη, φρόντιζα να διευρύνω τον χρόνο της ζωντανής επικοινωνίας μας, ώστε να διδάσκομαι από την καθαρότητα της σκέψης σου, τον πολιτικό σου λόγο, τη σεμνότητα, τη σοβαρότητα, το ήθος και την αγάπη σου για την Παράταξη.

Παρέμεινες ως το τέλος της ζωής σου ένας αγνός και ανιδιοτελής αγωνιστής, ιδεολόγος δημοκράτης, μαχητής του ΠΑΣΟΚ με όραμα, ελπίδα κι αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο της κοινωνίας και της Πατρίδας. Πρόσφερες όλες τις δυνάμεις σου στο ΠΑΣΟΚ και ενώ είχες πάμπολλες ευκαιρίες να ανελιχθείς, λόγω των σπουδών και της εμπειρίας σου, σε ανώτερες πολιτικές θέσεις ή δημόσια αξιώματα, προτίμησες να αγωνίζεσαι σταθερά από τη θέση του απλού κομματικού μαχητή, αρκούμενος μόνον στην αναγνώριση του έργου σου από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά, όπως και από τα πολιτικά στελέχη μας, που ανελάμβαναν κυβερνητικές ευθύνες.

Ο πράος χαρακτήρας σου, η απόλυτη ψυχραιμία σου, η βαθιά θεωρητική κατάρτισή σου, η πολιτική σου οξυδέρκεια και διορατικότητα, η συντομία του λόγου και η μόνιμη στοχαστική σου έκφραση, σε καθιστούσαν μοναδικό και ευδιάκριτο στην κεντρική κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Εργαζόσουν μόνιμα με καφέ και με τσιγάρο στα Ιστορικά Γραφεία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, στη Χαριλάου Τρικούπη και όλοι θέλαμε να σε δούμε για να μας πεις δυο κουβέντες και να μας ενθαρρύνεις στον πολιτικό αγώνα που δίναμε στις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές.

Αγαπητέ φίλε και σύντροφε, Λευτέρη,

η Παράταξή μας έγινε πολύ φτωχότερη από τη μόνιμη πια απουσία σου και αυτό συμβαίνει σε μια δύσκολη εποχή, που όλοι είχαμε ανάγκη από την καθοδήγηση και την προτροπή σου για μια αποτελεσματική κομματική λειτουργία και πολιτική δράση.

Σήμερα που γράφω – ανήμερα της ονομαστικής σου εορτής – σε διαβεβαιώνω ότι η ανάμνηση της μορφής σου και η πνευματική δύναμη που μας άφησες με τον λόγο και το παράδειγμά σου θα είναι τα στοιχεία που θα κρατήσουν και εμάς έως το τέλος, ζωντανά και δραστήρια στελέχη για την ανάκαμψη του πολιτικού μας φορέα, την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε μια κρίσιμη υγειονομικά περίοδο και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Λευτέρη, προς τα επουράνια δώματα της Αθανασίας.

(*) Γραμματέας Ν. Ε. ΚΙΝΑΛ – Λακωνίας