ΕΛΛΑΔΑ. Με ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας, του Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται ένα μεγάλο πρόβλημα στην καταβολή της ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους παραγωγούς των λαΙκών αγορών.

Οι τρείς βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών.

Στην ερώτηση αναφέρουν:

«Σύμφωνα με ενημέρωση παραγωγών λαϊκών αγορών Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και σύμφωνα με υπόμνημα της «Ομοσπονδίας Συλλογών παραγωγών λαϊκών αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης», το οποίο αναρτήθηκε σε αγροτικής θεματολογίας ιστότοπο, στις 9 Δεκεμβρίου 2020 (https://www.agrotypos.gr/metapoiisi/emporio-typopoiisi/echasan-tin- koronoenischysi-polloi-paragogoi-laikon-agoron-vouliazei), προβλήματα καταγγέλλουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στην καταβολή της ενίσχυσης, που δόθηκε λόγω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του πρώτου καθολικού κλεισίματος,.

Συγκεκριμένα, πολλοί παραγωγοί, των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε μια Περιφέρεια και δραστηριοποιούνται σε άλλη Περιφέρεια, αντί να λάβουν το ποσό των 1.500 ευρώ - όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ - έλαβαν το ποσό των 500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι, που θα έπρεπε να λάβουν το ποσό των 500 ευρώ, δεν πήραν τίποτα. Αυτό οφείλεται σε σωρεία λαθών στη διαχείριση των δικαιούχων παραγωγών, καθώς, φαίνεται ότι προέκυψε σύγχυση σχετικά με τις Περιφέρειες όπου εδρεύουν οι εν λόγω και με τις Περιφέρειες όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Επιπρόσθετα, λόγω των μέτρων διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, παραγωγοί πωλητές εργάζονται κατά το ήμισυ, όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των παραπάνω περιοριστικών μέτρων. Συνεπώς, θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί πωλητές στα μέτρα στήριξης - ενίσχυσης της Κυβέρνησης, όχι με παραμέτρους αλλά με ένα ενιαίο ποσό ενίσχυσης σε όλο τον κλάδο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε το ζήτημα του λάθους, που προέκυψε, όσον αφορά στις καταβολές της οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο προέρχεται ίσως από εσφαλμένα στοιχεία και να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις, προκειμένου, δικαίως να αποδοθούν τα ποσά της οικονομικής στήριξης του πρώτου καθολικού κλεισίματος στους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών, καθώς, επίσης, να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όλους τους νόμιμους πωλητές λαϊκών αγορών, άνευ παραμέτρων;

2. Διατίθεσθε να αποδώσετε στους δικαιούχους παραγωγούς λαϊκών αγορών, ως οικονομική ενίσχυση, τα ποσά που αναλογούν στις ζημιές που υπέστησαν, ως απόρροια του πρώτου καθολικού κλεισίματος, κατά το οποίο χρονικό διάστημα, πολλοί Δήμαρχοι, με δική τους απόφαση, διέκοπταν την λειτουργία των λαϊκών αγορών;»