ΣΠΑΡΤΗ. Παρατείνεται –σε πρώτη φάση μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2021 - η διάρκεια της Έκθεσης «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και μνήμες», η οποία αναπτύσσεται τόσο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αλέξανδρος Κουρής» όσο και στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης», στη Στέγη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).

Η παράταση δίνεται για να καταστεί δυνατή η επίσκεψη των πολιτών αλλά και των σχολείων της πόλης, λόγω και της παρατεινόμενης διάρκειας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, εξετάζεται ήδη η τεχνική δυνατότητα εικονικής (ψηφιακής) περιήγησης σ’ αυτήν και σύντομα θα ανακοινωθεί ο τρόπος πρόσβασης για τους ενδιαφερόμενους.

Τη σημαντική αυτή Έκθεση, οργανώνουν από κοινού η Πνευματική Εστία Σπάρτης, το Σωματείο «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας με τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης.

Όπως αναφέρουν οι συνδιοργανωτές της, «...Η Έκθεση σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή μεν τη δρομολόγηση της ριζικής ανακαίνισης και επανέκθεσης του ιστορικού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου- χάρη, κυρίως, στην εξ ολοκλήρου ανάληψη της σημαντικής δαπάνης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- φιλοδοξεί, όμως, να αποτελέσει μια παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο που (έπρεπε να) γίνεται τόσο γι’ αυτό καθεαυτό το θέμα του Μουσείου, όσο και για τη μνήμη της πόλης για ένα πολλαπλώς σημαντικό τοπόσημο του ιστορικού της κέντρου».

Επιπλέον, οι Φορείς περιγράφουν:

«Στις ενότητες της Έκθεσης γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στην ίδρυση της νέας Σπάρτης και τις σχέσεις με τα υλικά κατάλοιπα του αρχαίου παρελθόντος της, στη μέριμνα για τις αρχαιότητες και τους ανθρώπους που συνδέθηκαν μ’ αυτήν, στην ίδρυση, κατασκευή και εξέλιξη του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο σχεδιασμό και την εξέλιξη του Δημοτικού Κήπου καθώς και τις αποτυπώσεις του στην κοινωνική ζωή της πόλης, αλλά και στις πολύχρονες διεκδικήσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου μέχρι την πρόσφατη εξέλιξη για την προοπτική της νέας φάσης ζωής του».