Στο Μουσειο Σπάρτης η Έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις» (video)
Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος
Η Έκθεση βέβαια θα πραγματοποιηθεί ύστερα από την άρση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας
ΣΠΑΡΤΗ. Την χρινιά που μας πέρασε, συμπληρώθηκαν 2500 χρόνια από την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων οργάνωσε την αρθρωτή έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις».
Έκθεση, αρχόμενη από τις πηγές, δηλ. τους συγγραφείς που έζησαν τα γεγονότα ή ένοιωσαν τον απόηχό τους, ενώ η επίδραση των ίδιων των γεγονότων καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ακόμη και σήμερα.
Σχεδιάστηκε στη λογική των συνεργειών και της διασύνδεσης των Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί η έκθεση αναφοράς για τα ιστορικά γεγονότα στο φυσικό χώρο εννέα συνεργαζόμενων Μουσείων που διαθέτουν στις συλλογές τους έργα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα αυτά, υπό το συντονισμό του Τμήματος Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Ανάμεσα στα Μουσεία και το το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης της ΕΦΑ Λακωνίας. Τα άλλα: Μουσείο Αρχαίας Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας της ΕΦΑ Πειραιώς & Νήσων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών που επέλεξε η ΕΦΑ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, το Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο.
Αυτοί είναι οι χώροι για τους οποίους σχεδιάστηκε και στους οποίους θα παρουσιάζεται εποπτικό υλικό για τις ιστορικές αυτές μάχες, όταν βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες και οι περιορισμοί τής πανδημίας το επιτρέψουν.
Συνεργαζόμενοι φορείς: οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικοί φορείς, που παρείχαν σπουδαίο συμπληρωματικό υλικό, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Π&Α Κανελλοπούλου, Ιδρύματα και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ostiense, το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Αρχείο πολεμικού ναυτικού κ.α.
Συνολικά συγκεντρώθηκε ένα ψηφιακό αποθετήριο που ξεπερνά τις εκατό αναφορές στα συγκεκριμένα γεγονότα με πρόσβαση σ’ ένα ευρύτερο εκθεσιακό υλικό (κεραμεική, νομίσματα, εργαλεία, οπλισμός, γλυπτά, μνημεία, χάρτες και πολλά άλλα). Η έκθεση διαρθώνεται σε δώδεκα θεματικές ενότητες που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό πλαίσιο παρουσίασης των ελληνοπερσικών πολέμων, προσφέροντας έγκυρη γνώση για τα γεγονότα του 480π.Χ. με τρόπο ελκυστικό και καινοτόμο.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://2500years.culture.gov.gr ο ψηφιακός επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να απολαύσει τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα (κείμενα, φωτογραφίες, animation, χρονολόγιο, αφήγηση (ελλ/αγγλ), πηγές, συνδέσεις κ.α.)
Η παραγωγή της έκθεσης είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά), εύχρηστη πλοήγηση και δυναμικό περιεχόμενο.
Αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες οπτικοακουστικές δυνατότητες και έχει γίνει προσπάθεια η έκθεση να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό.
Η παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αναστασία Λαζαρίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας PostScriptum Κώστα Κωνσταντινίδη
28 κρούσματα στους 7 Νομούς της Πελοποννήσου
Συναγερμός της ΕΛΑΣ για εντοπισμό δράστη που αποπειράθηκε να ληστέψει και να βιάσει ηλικιωμένη
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του πληθυσμού της Πελοποννήσου - Ποιοί νομοί «σώζουν την παρτίδα»
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ολοκλήρωη της Αδριατικής Οδού μέχρι την Καλαμάτα!
Τα Κύθηρα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών μνημείων που κινδυνεύουν