ΕΛΛΑΔΑ. Οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια στην Πελοπόννησο, ενώ στη δυτική Ελλάδα η αυξημένη υγρασία έχει αρχίσει να δημιουργεί κάποια προβλήματα.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια στην Πελοπόννησο, ενώ στη δυτική Ελλάδα η αυξημένη υγρασία έχει αρχίσει να δημιουργεί κάποια προβλήματα. Πάντως με την μέχρι σήμερα εικόνα της αγοράς όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει η περσινή πορεία των τιμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Αγρότυπος» ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν την καλλιέργεια. Είχαμε έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών φέτος που τις έχουν ανάγκη. Επίσης υπήρξε λειψυδρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών (πολλά χωράφια είναι πλημμυρισμένα) δημιουργούν πρόβλημα από την υγρασία. Πάντως φέτος είναι δύσκολο να έχουμε καθαρή εικόνα της αγοράς. Οι Ναβελίνες αν και είχαν καλό ξεκίνημα έχουν φτάσει να πωλούνται στα 14 έως 15 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι την ίδια πορεία θα έχουν και οι τιμές στα Βαλέντσια».

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «Ο νοτιάς και οι βροχές δημιουργούν προβλήματα στα πορτοκάλια Ναβελίνες, ενώ αντιθέτως θα βοηθήσουν στο μέγεθος τα Βαλέντσια. Πάντως διαψεύτηκαν όσοι πίστευαν ότι και φέτος θα έχουμε υψηλές τιμές στα πορτοκάλια. Η συγκομιδή στα Βαλέντσια αναμένεται να καθυστερήσει να ξεκινήσει γιατί υπάρχουν ακόμη πολλές ποσότητες Μέρλιν που δεν έχουν συγκομιστεί.

Οι Ναβελίνες αν και είχαν καλό ξεκίνημα από 35 - 40 λεπτά το κιλό, μετά το δεύτερο lockdown αυξήθηκαν οι ποσότητες μειώθηκαν οι τιμές στα 25 έως 30 λεπτά. Τα Μέρλιν αυτή την εποχή έχουν τιμές παραγωγού κάτω από 20 λεπτά το κιλό».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, «μέχρι στιγμής δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Οι βροχές ήταν ποτιστικές και βοήθησαν την καλλιέργεια. Η ροή των εξαγωγών στα πορτοκάλια λόγω των εορτών των Χριστουγέννων ήταν ομαλή.

Αυτή την εποχή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τις Ναβελίνες. Μέχρι τέλος του μήνα στην περιοχή θα έχουμε πορτοκάλια Μέρλιν. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου θα βγουν στην αγορά τα Lane Late και Nave Late. Από μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των Βαλέντσια.

Εκτιμώ ότι φέτος είναι μια κανονική εμπορική χρονιά για τα πορτοκάλια. Δεν θα είναι όπως η περσινή χρονιά που είχαμε ράλι τιμών. Προβλέπω ότι οι τιμές παραγωγού φέτος αναμένεται να είναι μέτριες έως κανονικές.

Ειδήσεις σήμερα:

Συμφωνία Ισραήλ - Ελλάδας για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα!

28 κρούσματα στους 7 Νομούς της Πελοποννήσου

Συναγερμός της ΕΛΑΣ για εντοπισμό δράστη που αποπειράθηκε να ληστέψει και να βιάσει ηλικιωμένη

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του πληθυσμού της Πελοποννήσου - Ποιοί νομοί «σώζουν την παρτίδα»

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ολοκλήρωΣη της Αδριατικής Οδού μέχρι την Καλαμάτα!