ΕΛΛΑΔΑ. Συνεχίζονται οι κοπές λεμονιού τη δεδομένη χρονική περίοδο στις βασικές παραγωγικές ζώνες. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός - γεωπόνος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου - Τραγάνας, κ. Κώστας Πάππας, ο οποίος καλλιεργεί αρκετές ποικιλίες λεμονιού, σε μια προσπάθεια να έχει παραγωγή όλο το έτος, υπάρχει ροή στην αγορά, όμως παρ’ όλη τη ζήτηση, οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα επίπεδα των 30-35 λεπτών ανά κιλό, δηλαδή χαμηλά. Όπως προσθέτει ο κ. Πάππας πολύς κόσμος στην εν λόγω περιοχή μαζεύει ελιές και μαζί λεμόνια, ενώ όσον αφορά στις ποικιλίες, τα Ιντερντονάτο έχουν φύγει ως επί το πλείστον και μένουν πλέον η Μαγληνή, η Καρυστινή και κάποιες πολύφορες.

Στο κοντινό Αίγιο, όπως δήλωσε ο παραγωγός και έμπορος κ. Κώστας Δεληγιάννης, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται τώρα σταθερά γύρω στα 25 λεπτά ανά κιλό, με την ζήτηση να ανεβαίνει λίγο κατά την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, υπάρχουν αρκετές ποσότητες ακόμα από άκοπο λεμόνι, ενώ όσον αφορά στις ποικιλίες, τα Ιντερντονάτο είναι πλέον στα... τελειώματα και κόβεται πλέον κυρίως η Μαγληνή. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, στη Μαγληνή οι αγρότες κόβουν κυρίως τα χοντρά μεγέθη, καθώς η ζήτηση δεν είναι σε καλά επίπεδα, λόγω της γνωστής κατάστασης με την εστίαση κ.λπ. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Δεληγιάννη, έγινε και κάποια εξαγωγή τις προηγούμενες ημέρες από την περιοχή του Αιγίου.

Ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, μεγαλοπαραγωγός λεμονιού-έμπορος και γεωπόνος στα Χανιά δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι και στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κυμαίνονται στα 30-35 λεπτά και με κάποιες εξαιρέσεις στα 40 λεπτά. Σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, φέτος στο λεμόνι το... πράγμα ξεκίνησε κάπως στραβά με τις εισαγωγές που έγιναν και την πίεση των τιμών. Ο κ. Ντουντουνάκης εκτιμά όμως πως τον ερχόμενο Απρίλιο έως το Πάσχα, οι τιμές θα είναι τουλάχιστον ίσες ή ανώτερες από τις περσινές, οπότε συστήνει στους παραγωγούς να τηρήσουν στάση αναμονής ή να πουλάνε σταδιακά τη φετινή παραγωγή. Σημειωτέον ότι στην Κρήτη κυριαρχεί σε ποσότητα το λεμόνι ποικιλίας Ζαμπετάκη (κατά 50%), ακολουθεί η Βακάλου (25%) και μετά όλες οι υπόλοιπες.

Σύμφωνα τέλος με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή λεμονιών την περίοδο 2019-2020 μειώθηκε κατά 975.000 τόνους, φθάνοντας τα 7,6 εκατ,. τόνους, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής σε Αργεντινή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες. Για τη νέα σεζόν δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για την παραγωγή.