ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρεται στην ανάγκη της πλήρους επαναλειτουργίας του «ΚΕΓΕ» Νέας Κίου Αργολίδας και του «Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών»

Στην Δημοτική Ενότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών, στη Νέα Κίο, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» (πρώην “ΚΕΓΕ” και “Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών”), οι οποίες, έχουν εγκαταλειφθεί, χωρίς να εκπληρώνουν το σκοπό δημιουργίας τους.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Βελόπουλος «αντικείμενο των Κέντρων αυτών αποτελεί η Αγροτική Κατάρτιση και η ενημέρωση των επαγγελματιών του γεωργικού τομέα. Μέσα από αυτές τις δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης προάγεται και προωθείται θεσμικά η βελτίωση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αγροτών, ώστε να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, σεβόμενοι παράλληλα τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Από τα Κέντρα αυτά, ελάχιστα είναι στελεχωμένα και λειτουργούν ικανοποιητικά. Δυστυχώς, στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ», της Νέας Κίου, δεν υπηρετεί κανείς υπάλληλος του «ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ» και οι εγκαταστάσεις του έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου και στο έλεος διαφόρων πλιατσικολόγων. Οι κάτοικοι του Δήμου Άργους-Μυκηνών, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, είναι αγρότες ή ετεροεπαγγελματίες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μεμονωμένα. Επομένως, καλό και χρήσιμο θα ήταν για την τοπική κοινωνία, το Κέντρο αυτό να επανέλθει σε λειτουργία και να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε, άμεσα, να προβείτε, αφενός, στη στελέχωση με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, και αφετέρου, στον εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ», της Νέας Κίου, ώστε να καταστεί το εν λόγω πλήρως λειτουργικό και έτσι να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, τόσο στη Δημοτική Ενότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών, στη Νέα Κίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή;

2. Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Πολιτείας, όσον αφορά στην επαναλειτουργία του ως άνω «ΚΕΓΕ», της Νέας Κίου, στην Αργολίδα, καθώς και όσον αφορά στην ίδρυση αυτοτελούς «Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών» ή «Ερευνητικού Τμήματος Εσπεριδοειδών»;»