ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Μεγάλη, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπου εξελίσσεται η φύτευση για τη φετινή παραγωγική περίοδο. Η παρατεταμένη πορεία της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές της προηγούμενης περιόδου, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή, η οποία και αποτελεί μία από τις πρώιμες περιοχές της χώρας, μετά από αυτές των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Ηλείας.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Παναγιώτη Φραντζεσκάκη, από την Καλαμάτα, «η εικόνα που έχουμε για την τρέχουσα περίοδο στο θέμα των φυτεύσεων είναι άκρως αποκαρδιωτική. Έχουμε περιπτώσεις παραγωγών που μειώνουν ακόμη και κατά 70% τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους. Οι τιμές των 27 και 28 λεπτών της προηγούμενης περιόδου δεν μας δίνουν πολλά περιθώρια, ώστε να επιλέξουμε αυτή την καλλιέργεια, της οποίας το κόστος ξεπερνά ακόμη και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Όταν οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται στoυς 3,5-4 τόνους, συζητάμε για μία οριακή καλλιέργεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Αγγέλου Χαρούλη, γεωπόνου και εμπόρου πατατόσπορου από την Καλαμάτα. «Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ξεπερνά ακόμη και το 30%. Ο φόβος από την πανδημία επηρέασε και τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών πατάτας. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και τις τιμές των 27 έως 28 λεπτών το κιλό, που πουλήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, καταλήγουμε σε αυτό το αρνητικό συμπέρασμα». Γενικά, η φύτευση εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες.

Οι ποικιλίες που κυριαρχούν παραμένουν η Σπούντα και η Φαρίντα, αλλά μεγάλο μέρος της παραγωγής καλύπτουν και άλλες ποικιλίες. Οι τελευταίες μειώσεις της τιμής του πατατόσπορου και ειδικά της ποικιλίας Σπούντα δείχνουν και μία τάση της αγοράς για την τρέχουσα περίοδο. Σύμφωνα με παραγωγούς της περιοχής, ενώ η τιμή ξεκίνησε με 1 ευρώ το κιλό, αυτήν τη στιγμή βρίσκουν πατατόσπορο και στα 80 λεπτά.

Η ανομβρία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της Νάξου

Για μία χρονιά με έντονα τα σημάδια της έλλειψης νερού για την περιοχή της Νάξου κάνει λόγο ο Νίκος Μπαμπούνης, παραγωγός πατάτας από το Φιλώτι. «Γενικότερα, κάθε χρόνο οι προθέσεις των παραγωγών μας είναι να καλλιεργούν την πατάτα, λόγω και της καλής τιμής, αλλά και του ονόματος που έχουμε δημιουργήσει στην αγορά. Δυστυχώς, όμως, το νησί αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης νερού, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών και ειδικότερα της πατάτας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας».

Πηγή: ypaithros.gr