Το σημείωμα μιας εθελόντριας και η απάντηση του Δήμου Σπάρτης

ΣΠΑΡΤΗ. Ένα κουταβάκι, μόλις 2,5 μηνών «έσβησε» στο κυνοκομείο της Σπάρτης. Ισως μια υπόθεση συνηθισμένη που ωστόσο έγινε γνωστή γιατί μια εθελόντρια έδειξε ένα πραγματικά ανθρώπινο πρόσωπο. Η Ζαφειρία Κακαλέτρη, εθελόντρια και ο άνθρωπος που ζήτησε να της δοθεί το κουταβάκι γράφει:

«Πριν μπορέσουμε να τον φιλοξενήσουμε, το κουταβάκι πέθανε... Αφού άρρωστο έμεινε στο καταφύγιο στο κρύο χωρίς κουβέρτα...

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες τόσο μα τόσο πολύ, από την καρδιά μας, για το συγκινητικό, αληθινό ενδιαφέρον σας για

Το κουταβάκι που νοσηλευόταν σε κλουβί μεταφοράς, κάτω από το δέντρο, το περασμένο Σάββατο στο παράνομο Καταφύγιο της Αγίας Κυριακής του Δήμου Σπάρτης, με ψιλόβροχο, που έτρεμε χωρίς κουβέρτα, με ορό να κρέμεται στο κλαδί του δέντρου και το οποίο δεν ήθελαν να μας το δώσουν για φιλοξενία πριν τη Δευτέρα, ώστε να έχουμε έγγραφο φιλοξενίας (!)...

Θα έμενε στο καταφύγιο εκείνο το βράδυ σε δικό του σπιτάκι είχαν πει...

Δυστυχώς σήμερα μάθαμε την πικρή αλήθεια, μετά από δική μας επίσκεψη στο κτηνιατρείο του Δήμου, καθώς σήμερα δεν απαντούσε κανένας αρμόδιος στο τηλέφωνο για να κανονίσουμε τη φιλοξενία, ότι πέθανε πριν από 3 ώρες...

Αδιανόητο... Η καρδιά μας ράγισε Γιατί..;

Ισχυρίζονται βέβαια ότι το είχε τελικά ο Κτηνίατρος στο κτηνιατρείο μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή μας το Σάββατο στο καταφύγιο ως σήμερα που άφησε την τελευταία του πνοή...

Μας είπαν επίσης οτι είχε νοσηλευθεί 3 ημέρες στο κτηνιατρείο με τύφο, ήταν καλύτερα, άρχισε να τρώει και το πήγανε την Παρασκευή μετά στο καταφύγιο ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΌ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΒΈΡΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΌΨΕΙ ΠΑΓΕΤΟΥ!!

Οπότε την Παρασκευή έμεινε στο καταφύγιο (!) και το Σάββατο συμπτωματικά το είδαμε εμείς να τρέμει στο κλουβάκι κάτω από το δέντρο ...

Αλήθεια θα το πήγαιναν στο κτηνιατρείο ξανά αν δεν είχαμε πάει εμείς εκεί τυχαία το Σάββατο;

Αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς...

Υπάρχουν πάρα πολλά κουτάβια που ζουν στα παράνομα αυτά καταφύγια, αλλά δε μας αφήνουν να μπούμε να τα δούμε, να τα προωθήσουμε για φιλοξενίες και υιοθεσίες...

Πόσα θα ζήσανε με αυτό το κρύο;;;

Πόσα δράματα εκτυλίσσονται μέσα στα καταφύγια αυτά κρυφά από όλους μας;

Αντίο Σπούτνικ, 2,5 μηνών ψυχούλα...

Συγνώμη που ήρθες σε αυτόν τον κόσμο για να πεθάνεις άδικα και άδοξα...

Υποσημείωση : Κάποιοι, μέσα σε όλα αυτά, τόλμησαν να μιλήσουν για προσωπική προβολή. Καλύτερα να ψάξουν για την ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ με αυτή την αισχρή, πνιγηρά αδιάφορη συμπεριφορά προς τα ζωάκια που καταδικάζει σε βασανισμό και άσκοπο θάνατο αθώες ψυχές εν έτη 2021.»

Η απάντηση του Δήμου Σπάρτης

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Αθανάσιος Καρλαύτης απάντησε τα εξής:

Απάντηση σε δημοσιεύματα - Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

«Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Δήμος Σπάρτης και οι συνεργάτες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων όπως αναφέρονται στον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/2-2-2012).

Ο Δήμος μας, σχεδόν καθημερινά, γίνεται δέκτης αιτημάτων πολιτών για την περισυλλογή “αδέσποτων” ζώων συντροφιάς. Συχνά καλούμαστε να περισυλλέξουμε κουτάβια τα οποία έχουν αποχωριστεί από τη μητέρα τους και εγκαταλείπονται από ασυνείδητους συμπολίτες μας, οι οποίοι προφανώς ενώ δεν επιθυμούν να διαχειριστούν τα κουτάβια, δεν προβαίνουν στη στείρωση των ζώων τους.

Να επισημάνουμε ενδεικτικά, ότι το τελευταίο διάστημα, από 16 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει γίνει περισυλλογή 68 κουταβιών, πολλά από αυτά ήδη άρρωστα και αποχωρισμένα σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους. Τα κουτάβια που περισυλλέγονται συνήθως αποχωρίζονται σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους και η υγεία τους είναι επισφαλής μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού τους.

Το συγκεκριμένο κουτάβι περισυλλέχθηκε στις 22/12/2020, έγινε κτηνιατρική εξέταση και ο απαιτούμενος εμβολιασμός. Στις 13/01/2021 εμφάνισε ανορεξία και οδηγήθηκε στον ιδιώτη κτηνίατρο όπου διαγνώστηκε λοιμώδης γαστρεντερίτιδα, έγινε η απαραίτητη νοσηλεία και όταν ανέκτησε την όρεξή του, οπότε βρισκόταν σε φάση αποδρομής της νόσου, επέστρεψε στο χώρο φιλοξενίας όπου και χορηγήθηκε ορός υποστηρικτικά. Το κουτάβι τοποθετήθηκε στο κλουβί για τη χορήγηση του ορού! Το βράδυ του Σαββάτου 16/01 επανήλθε στο κτηνιατρείο για περαιτέρω υποστηρικτική αγωγή.

Είναι τα παραπάνω δείγμα αδιαφορίας για το κουταβάκι;

Όσον αφορά τον τίτλο του δημοσιεύματος περί «δήθεν» άρνησης για τη φιλοξενία του, αναφέρθηκε στην ενδιαφερόμενη κυρία από τον υπεύθυνο του χώρου φιλοξενίας, ότι υπάρχει ειδικός νόμος για τις απαιτούμενες σχετικές διαδικασίες, και ότι απαιτείται μια διαδικασία υπογραφής σχετικού συμφωνητικού φιλοξενίας με το Δήμο.

Υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4039/12, όπου αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες και παρακαλούμε τους πολίτες για την ανάληψη των ευθυνών και υποχρεώσεών τους.

Όσον αφορά τα κέντρα φιλοξενίας:

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο Δήμος μας με τη βοήθεια και μελών του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των αδέσποτων, με όσα μέσα μπορεί να διαθέσει.

Σύμφωνα με τις ελεγκτικές και κτηνιατρικές αρχές, η βελτίωση της όλης δομής είναι σαφής και συνεχής, έστω και αν δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε!

Φυσικά όπως έχουμε αναφέρει, κανένα καταφύγιο δεν θα μπορούσε να είναι dogs paradise! Κάθε σκυλί περιορισμένο, φυσικά δεν μπορεί να νοιώθει ευχάριστα!

Και εμάς μας αναστατώνει η εικόνα σκυλιών που δεν έχουν μια οικογένεια που να τα αγαπάει και να τα φροντίζει και να τα έχει ελεύθερα στο σπίτι!

Αλλά τουλάχιστον ταΐζονται σωστά, δεν κινδυνεύουν από οχήματα, επιθεωρούνται από κτηνιάτρους κλπ.

Μάλιστα συνεργαζόμαστε για την περιποίηση των αδέσποτων με το Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης (που χρόνια τώρα -από το 2007- νοιάζεται ανιδιοτελώς για τα αδέσποτα).

Επιπλέον οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας επιβεβαιώνουν ότι τα σκυλιά που φιλοξενούνται ταΐζονται σωστά, ότι γίνονται απεντομώσεις, απολυμάνσεις κλπ.

Αυξήσαμε την κτηνιατρική δαπάνη από €30 χιλ. το 2018, σε €45 χιλ. το 2020 και €50 χιλ. στον προϋπολογισμό του 2021, τη δαπάνη για περισυλλογή αδέσποτων, μεταφορά σε κτηνιάτρους και μετά στο κέντρο φιλοξενίας, κλπ., από €45 χιλ. σε €60 χιλ. περίπου και για προμήθεια ζωοτροφών από €21 χιλ. σε €49,6 χιλ.

Επίσης €16 χιλ. για φαρμακευτικό και κτηνιατρικό υλικό, €5χιλ. για απολυμάνσεις, €10 χιλ. για σπιτάκια, και €9,5 χιλ. για εργαλεία και υλικά! = σύνολο περίπου €200χιλ. (€ 199.800 για την ακρίβεια, σε ένα Δήμο με ήδη εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές και ταμειακές δυνατότητες και με εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε όλα τα μέτωπα, λόγω Covid)!

Φυσικά κάθε ουσιαστική οικονομική βοήθεια από φιλόζωους ή φιλοζωικά σωματεία είναι ευπρόσδεκτη, με τη διαχείριση του ποσού που θα διατεθεί να γίνεται από τον προσφέροντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων σκυλιών!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι εθελοντές και εθελόντριες που πραγματικά αγαπάνε τα σκυλάκια κάνουν ό,τι μπορούν, αν και κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση για να κάνουν το δικό τους θόρυβο!»

Ειδήσεις σήμερα:

Με 23 κρούσματα σήμερα η Πελοπόννησος

Πότε ανοίγουν τα Χιονοδρομικά σε Καλάβρυτα και Μαίναλον

Ποια Ελβετία; Ταξίδι στα χιονισμένα Τρίκαλα Κορινθίας και τη Λίμνη Δόξα (video)

Συναγερμός στην Πάτρα! Μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε παθολογική του «Αγίου Ανδρέα»

Δραματικό το lockdown για Άργος και Σπάρτη. Μιλούν στο notospress.gr οι πρόεδροι των εμπόρων

Με… δήμαρχο και κουμπάρο οι γάμοι στην Πάτρα!