Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα χρονιά στις 28 Ιανουαρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΕΛΛΑΔΑ. Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ο τόνισε ότι στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου είναι ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με τον νέο νόμο για τους ΟΤΑ ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι στόχος είναι να τις παθογένειες που προκάλεσε η απλή αναλογική στις διοικήσεις των δήμων της επικράτειας.

Το νέο σύστημα θα καταργεί την απλή αναλογική και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της επικράτειας. Σημειώνεται η πως ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, απαιτεί την απόλυτη (151) και όχι αυξημένη (180) πλειοψηφία για να υπερψηφισθεί από την Βουλή, ενώ θα είναι ένας συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα βάσει του νέου νόμου ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον α’ γύρο αν λάβουν το 42%, όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων.

Αν κανείς από τους δυο υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο, τότε θα υπάρχει και δεύτερος γύρος στον οποίο θα συμμετέχουν ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιοι και νικητής θα αναδεικνύεται, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι αν οι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον α΄γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον β’ γύρο θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5. Αυτό που συζητείται είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, όταν υποψήφιοι με 17 – 18% στον α΄ γύρο έλαβαν το 60% των συμβούλων, αφού αυτό όριζε ο «Καλλικράτης».

Επίσης για να συμμετάσχει στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ένας συνδυασμός,, ο νέος εκλογικός νόμος θα ορίζει πλαφόν 3 έως 5%.

Τέλος στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το θέμα της μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ειδικά σε μεγάλους δήμους.

Πηγή: newsbomb.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Covid-19: Ακόμα 5 μέρες σε κλοιό Σπάρτη και Αργολίδα!

Εντυπωσιακό! Δύο αρχιτέκτονες φτιάχνουν σύγχρονα πυργόσπιτα στη Μάνη!

Ανησυχία στην Πελοπόννησο για τα κρούσματα!

Σε αυτούς τους δρόμους χρειάζονται ακόμα αντιολισθητικές αλυσίδες

Από το Λεωνίδιο στο Τορόντο εργαζόμενος στην Amazon (video)

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο το κορονοϊού! Μεταλλάχθηκε ο ιός και είναι εδώ!

Έρχονται 100 νέα επενδυτικά σχέδια για mega φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες και στην Πελοπόννησο!