ΗΛΕΙΑ. Μία από τις δυσκολότερες περιόδους περνούν το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στον Νομό Ηλείας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον αν θα είναι σε θέση να ξανακαλλιεργήσουν, λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους.

Από τη μία, το «πάγωμα» των εξαγωγών και η κατρακύλα των τιμών διάθεσης του προϊόντος και, από την άλλη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα, με τους παραγωγούς να αναμένουν αποζημιώσεις για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί σε μία από τις κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές της Ηλείας, όπου η καλλιέργεια εσπεριδοειδών είναι βασική πηγή εισοδήματος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας», Δημήτριος Τσάκωνας.

«Είμαστε σε απόγνωση. Τέτοιο πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί. Πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο το πορτοκάλι πωλούνταν 25 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 8 έως 10 λεπτά το κιλό. Δεν ρωτάμε πλέον τον παραγωγό πόσα λεφτά θα δώσει. Το δίνουμε το προϊόν και ό,τι σώσουμε», δηλώνει στην «ΥΧ» φανερά απογοητευμένος ο κ. Τσάκωνας, προσθέτοντας πως από τους 25.000 τόνους που έχουν παραχθεί, έχουν κοπεί οι 10.000 τόνοι.

Η Ομάδα Παραγωγών έχει υποβάλει αναφορές και υπομνήματα τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στην περιφέρεια, γνωστοποιώντας την κατάσταση, ζητώντας παράλληλα μέτρα για την οικονομική τους στήριξη. «Η παραγωγή μας πήγε στράφι. Και ήταν και ποσοτικά και ποιοτικά μια πολύ καλή χρονιά. Τα πορτοκάλια παραμένουν στα δέντρα αμάζευτα. Και κανείς δεν ξέρει αν ο παραγωγός θα μπορέσει να καλλιεργήσει ξανά την επόμενη περίοδο», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Τραγανού.

Πηγή: ypaithros.gr