ΣΠΑΡΤΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης επιτρέπεται η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Σπάρτης την Τετάρτη 03-02-2021 και το Σάββατο 06-02-2021 στο κέντρο της πόλης. Επισημαίνεται ότι θα λειτουργεί και ο τομέας διατροφικών προϊόντων και ο βιομηχανικός τομέας.

Από τον Δήμο παρακαλούνται πωλητές και καταναλωτές για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού:

− Απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

− Υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από πωλητές και καταναλωτές/ κοινό.

− Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων της ανωτέρω ΚΥΑ (άρθρο 6) επιβάλλονται κυρώσεις ανάλογα με το βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα:

- Για τη μη τήρηση των αποστάσεων των πάγκων προβλέπεται για την 1η παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας για δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες

- Για τα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Ο Δήμος Σπάρτης εφιστά την προσοχή όλων για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

Για την πρόληψη της μεταδοτικότητας, από πλευράς Δήμου θα ληφθεί μέριμνα για τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων της ανωτέρω ΚΥΑ.

Από τον Σύλλογο Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας ανακοινώθηκε ότι σε συντονισμό με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών «βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα, το οποίο μας είχε δημιουργηθεί ύστερα από τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών όπου υπήρχε κόκκινος χαρακτηρισμός.

Σύμφωνα λοιπόν με το καινούριο (ΦΕΚ) 341 τεύχος β' της 29 Ιανουαρίου 2021 ,οι λαϊκές όλης της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα υγειονομικής προστασίας και την τήρηση των αποστάσεων για την ομαλή λειτουργία της λαϊκής.

Καλούμε τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από τη λαϊκή αγορά να συμμετάσχουν σε αυτήν, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021. Συστήνοντας την τήρηση των μέτρων περί αποφυγής συνωστισμών (απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο, συμμετοχή στο πάγκο έως 2 άτομα).

Σημειώνουμε δέ, ότι εάν λειτουργήσουμε όλοι μαζί τηρώντας αυτά τα μέτρα , θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε άψογα , όπως ηδη λειτουργούσαμε έως τώρα και θα αποφύγουμε τυχόν επανάληψη του κλεισίματος της αγοράς.

Στη προσπάθεια αυτή, ο σύλλογος μας θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων για τη διασπορά του COVID-19 και θα θέλαμε από τους καταναλωτές να δείξουν υπευθυνότητα και κατανόηση στη προσπάθειά μας αυτή».

Ο προβληματισμός για το άνοιγμα της Λαϊκής είναι εύλογος την στιγμή που η Σπάρτη μετρά κρούσματα, σχολεία, δημαρχείο και άλλες δομές κλείνουν. Ωστόσο η Λαϊκή αγορά, ως νευραλγικό σημείο της τοπικής αγοράς και παραγωγής κρίθηκε ασφαλές να ανοίξει. Αυτό που απομένει είναι πωλητές και καταναλωτές να τηρήσουν με απόλυτη συνέπεια τα μέτρα για να μην αποτελέσει η λαϊκή αιτία μεγαλύτερης μετάδοσης του ιού.

Το έργο των εποπτικών αρχών κρίσιμο και δύσκολο! Ας ανοίξει η Λαϊκή με την ευχή να μην ανοίξει και ο ασκός του… κορωνοϊού!