Με επιστολή στη Λίνα Μενδώνη, οι Φίλοι του Νέου Μουσείου Σπάρτης προτείνουν να ξεκινήσει τώρα, ο διάλογος για την ένταξη της κατασκευής του σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα

ΣΠΑΡΤΗ. Με επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, οι «Φίλοι του νέου διαχρονικού αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης», επαναφέρουν το θέμα της ολοκλήρωσης της μελέτης του Νέου Μουσείου και της ένταξης της κατασκευής του στο ΧΥΜΟΦΙΞ, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σημειώνουμε, πως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη, οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής του Νέου Μουσείου με βάση το εν εξελίξει χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμες τον Ιούνιο του 2021.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, οι Φίλοι του Νέου Διαχρονικού Μουσείου, «...είναι τώρα ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη του έργου κατασκευής του Νέου Μουσείου σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Σας ευχόμαστε Καλή, Δημιουργική Χρονιά, προσωπική υγεία και την δύναμη να συνεχίσετε το έργο σας!

Όπως ίσως γνωρίζετε, έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ», το οποίο ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό την υποστήριξη της απεμπλοκής του έργου της μελέτης του Νέου Μουσείου στο ΧΥΜΟΦΙΞ από τα γρανάζια , τα οποία επί μια σχεδόν εικοσαετία εμπόδιζαν κάθε πρόοδο επί του θέματος.

Γνωρίζουμε τις δικές σας προσπάθειες από το 2010 σε συνεργασία με την ΝΑ Λακωνίας , για την απεμπλοκή και προώθηση του θέματος , οι οποίες στην συνέχεια δεν ευοδώθηκαν λόγω των καθυστερήσεων και της αδιαφορίας στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης από την μετέπειτα Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σήμερα που είστε στο τιμόνι του Υπουργείου Πολιτισμού είμαστε σίγουροι ότι το έργο θα πάρει τον δρόμο του και πολύ σύντομα θα έχουμε το Νέο μας Μουσείο, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της περιοχής μας.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας ότι:

“Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης των οριστικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία λήγει στις 12.6.2021, το έργο της ίδρυσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου θα είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα”,

μας γέμισαν αισιοδοξία και με την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες όσων πραγματικά μόχθησαν για να φθάσουμε στο σημερινό πολύ θετικό αποτέλεσμα, δεν έγιναν άσκοπα.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης δεν αποτελεί έργο τοπικής σημασίας , αλλά μία δημόσια επενδυτική προτεραιότητα με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε τοπική , περιφερειακή και εθνική διάσταση, η οποία λόγω της μεγάλης εμβέλειας και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας της Σπάρτης θα προσφέρει σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μεγάλη υπεραξία.

Σήμερα δε, που σχεδιάζεται το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης και που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας επιχειρείται η τόνωση των παραγωγικών και αναπτυξιακών επενδύσεων στην χώρα μας και με δεδομένο ότι εκπονείται εξαιρετικά μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας , θεωρούμε ότι ένα έργο αυτής της σημασίας, θα βρει τους πόρους που θα το δικαιώσουν.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειές σας και σήμερα , αλλά και παλαιότερα.

Αναμένουμε τις νεότερες αποφάσεις και ευελπιστούμε στην συνέχεια της θετικής σας ανταπόκρισης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για το σωματείο

«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ»

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης , πρώην Υπουργός

Τα μέλη του ΔΣ

Αναστασία Κανελλοπούλου , Αντιπρόεδρος, πρώην Περιφερειάρχης

Κώστας Φούρκας , μέλος ΔΣ, πρώην Νομάρχης

Δημοσθένης Ματάλας , μέλος ΔΣ , πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών

Σωτήρης Ροϊνός , Γραμματέας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λακωνίας και μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λακωνίας

Δημήτρης Πολλάλης , Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, πρώην μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος και νυν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Παναγιώτης Γεωργανές, Ταμίας , πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης και μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λακωνίας».