Οι αγρότες του νομού Ηλείας βρίσκονται σε αναβρασμό, γιατί μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει αποζημιώσει μόνο το 20% της καλλιέργειας καρπουζιού, του 2020, ως μέτρο ενίσχυσης για την πανδημία του κορωνοϊού. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση ο Κυριάκος Βελόπουλος.

ΗΛΕΙΑ. Την άμεση χορήγηση της αποζημίωσης για τα όψιμα καρπούζια ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Καρδαμά και Πηνείας. Συγκεκριμένα, οι αγρότες του νομού βρίσκονται σε αναβρασμό, γιατί μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει αποζημιώσει μόνο το 20% της καλλιέργειας καρπουζιού, του 2020, ως μέτρο ενίσχυσης για την πανδημία του κορωνοϊού. Έμειναν εκτός των ενισχύσεων πολλοί αγρότες παραγωγοί κηπευτικών. Ουσιαστικά, η τιμή των όψιμων καρπουζιών παρέμεινε σε εξευτελιστικά επίπεδα, κατά το μήνα Ιούλιο. Ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, τα έξοδα είναι τεράστια, πολύ πάνω από τις μηδενικές περσινές εισπράξεις και η συνέχεια της καλλιέργειας είναι τρομακτικά ασύμφορη.

Σχετικά με το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θέτοντας ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό:

«Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση χορήγηση της αποζημίωσης για τα όψιμα καρπούζια της καλλιέργειας του 2020 και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών κηπευτικών, που έμειναν εκτός ενισχύσεων, προκειμένου οι αγρότες της Ηλείας να ορθοποδήσουν;

Πώς σκοπεύετε να καλύψετε τις ανωτέρω απώλειες εισοδήματος; Είναι στις προθέσεις σας η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης των παραγωγών, όπως το «De minimis»;»