Με πέντε διεθνή ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα συνεχίζεται σήμερα η 6η ημέρα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Το κοινό έχει την δυνατότητα να ψηφίζει

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ακόμη πέντε πανελλήνιες πρεμιέρες περιλαμβάνει το ποικιλόμορφο πρόγραμμα της 6ης ημέρας (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου) του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται διαδικτυακά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα του https://www.peloponnisosdocfestival.com.

Τί θα δούμε την Τετάρτη(10/02)

Stalking Chernobyl: Exploration after apocalypse / Παρακολουθώντας το Τσερνόμπιλ: Εξερεύνηση μετά την Αποκάλυψη (ΗΠΑ 2019) της Βραζιλιάνας σκηνοθέτιδας και ακτιβίστριας, Ιάρα Λι, επίσημης προσκεκλημένης του 6ου ΔΦΝΠ, το 2020. Η ταινία εξετάζει την underground κουλτούρα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, τρεις δεκαετίες μετά το ολέθριο πυρηνικό ατύχημα.

In Transit, Identity and Love in Europe/ Εν κινήσει - Ταυτότητα και Έρωτας στην Ευρώπη (Ολλανδία 2020, πανελλήνια πρεμιέρα) του Martijn Veldhoen, που ακολουθεί για 4 χρόνια έξι ανθρώπους με διπλή ευρωπαϊκή καταγωγή.
On the Front Line / Στην πρώτη γραμμή (Ιταλία 2020- Αφιέρωμα-Διεκδικώντας την Ελευθερία) των Matteo Balsamo και Francesco Del Grosso για την πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου, όπως απεικονίζεται μέσα από τον φακό δεκατεσσάρων φωτορεπόρτερ.
Silence - Voices of Lisbon / Σιωπή – Φωνές της Λισαβόνας (Πορτογαλλία, 2020) των Judit Kalmár και Céline Coste Carlisle, ένα ταξίδι στην σημερινή εξωραϊσμένη Λισαβόνα, που εξερευνά τη σχέση μεταξύ των τραγουδιστών των fados κι ενός κόσμου, που συνεχώς αλλάζει γύρω τους. Being Eriko / Είμαι η Έρικο Gender Equality (Δανία 2020-Αφιέρωμα στην Ισότητα) που παρουσιάζει τις διάφορες πτυχές της ζωής της πιανίστριας Eriko Makimura.

Το κοινό ψηφίζει!

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος κάθε ταινίας, το κοινό μπορεί να ψηφίζει με 1 έως 5 αστέρια στον βαθμό που του άρεσε η ταινία που παρακολούθησε. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα απονείμει τον Μάιο το Bραβείο Kοινού για το Kαλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ.Προσοχή! Η βαθμολόγηση καθε ταινίας μπορεί να γίνει μόνο την ημέρα της προβολής της.

On line συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες
Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος κάθε ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη (όπου είναι διαθέσιμη), που παραχώρησε στα αγγλικά σε εθελοντές και συνεργάτες του Φεστιβάλ και να ανακαλύψετε την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών αλλά και την προσωπική τους σύνδεση με την δημιουργία τους. Οι συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα "Διεκδικώντας την Ελευθερία" πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για να παρακολουθήσετε το ΔΩΡΕΑΝ online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείτε τα εξής βήματα:

1.Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, https://www.peloponnisosdocfestival.com

2.Επιλέγετε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού

3.Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε ΕΓΓΡΑΦΗ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τις 00:00 και για 24 ώρες, ενώ επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία.



Οι περιλήψεις των ταινιών της Τετάρτης 10/02

Stalking Chernobyl: Exploration after apocalypse / Παρακολουθώντας το Τσερνόμπιλ : Εξερεύνηση μετά την Αποκάλυψη

Σκηνοθέτης: Iara Lee

Παραγωγός: Iara Lee

Διάρκεια: 57'

Χώρα: Βουλγαρία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, Ρωσικά, Ουκρανικά

Σύνοψη: Το «Παρακολουθώντας το Τσερνόμπιλ : Εξερεύνηση μετά την Αποκάλυψη» είναι μία ταινία της Cultures Of Resistance σε σκηνοθεσία της Ιάρα Λι κι εξετάζει την underground κουλτούρα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Τρεις δεκαετίες μετά το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου, περιπετειώδεις πεζοπόροι (γνωστοί ως «διώκτες»), λάτρεις των extreme sports, καλλιτέχνες και εταιρείες ξεναγήσεων έχουν ξεκινήσει να εξερευνούν εκ νέου το μυστηριώδες στοιχειωμένο τοπίο που έχουν καταλάβει τα δέντρα και τα ζώα του δάσους, τώρα που έφυγαν οι άνθρωποί του. Και παρότι οι επιζώντες συνεχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις δόλιες προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει το μέγεθος του ατυχήματος, και καθώς ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με νέα πυρηνικά ατυχήματα σε μέρη όπως η Φουκουσίμα, η περιοχή του Τσερνόμπιλ έχει μετατραπεί σε μία περίεργη τουριστική ατραξιόν προσελκύοντας επισκέπτες με όρεξη για κάτι μετά-αποκαλυπτικό.

In Transit, Identity and Love in Europe/ Εν κινήσει - Ταυτότητα και Έρωτας στην Ευρώπη

Σκηνοθέτης: Martijn Veldhoen

Παραγωγός: Martijn Veldhoen

Διάρκεια: 60’

Χώρα: Ολλανδία 2020

Ομιλούμενη Γλώσσα: Ολλανδικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί 6 ανθρώπους με διπλή ευρωπαϊκή καταγωγή για 4 χρόνια. Κάποιοι από αυτούς ζουν σε μέρη με σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως το Brexit, την κρίση της Καταλονίας στην Ισπανία, τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία- και τελικά τις συνέπειες του Covid-19. Την ίδια στιγμή βλέπουμε τις προσωπικές τους ζωές: κάποιοι από αυτούς παντρεύονται, αρραβωνιάζονται αλλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένουν οι πρωταγωνιστές ή ο σκηνοθέτης. Η ταινία δείχνει πώς η πολιτική επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων σε προσωπικό επίπεδο, αλλά δίνει στα πολιτικά γεγονότα ένα πιο ανθρώπινο χαρακτήρα. Η ταινία επίσης είναι ένα προσωπικό ταξίδι σε μια ήπειρο που αλλάζει ριζικά.

On the Front Line / Στην πρώτη γραμμή Αφιέρωμα-Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Matteo Balsamo, Francesco Del Grosso

Παραγωγός: Matteo Balsamo, Francesco Del Grosso

Σενάριο: Francesco Del Grosso

Διάρκεια: 85’

Χώρα: Ιταλία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Ιταλικά

Σύνοψη: Η πρώτη γραμμή, όπως απεικονίζεται μέσα από τον φακό δεκατεσσάρων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι μέσα από τις λήψεις τους δείχνουν την κόλαση, τη φρίκη, τον σπαραγμό και τις ανεξίτηλες πληγές του πολέμου. Οι φωνές, οι φωτογραφίες και οι μνήμες των αντρών και των γυναικών μετατρέπονται σε σκηνικό ενός σωματικού και συναισθηματικού ταξιδιού μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Γιατί η πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο εκεί που πέφτουν οι βόμβες, αλλά παντού, όπου «πολεμάς» καθημερινά για την επιβίωση.

Silence - Voices of Lisbon / Σιωπή – Φωνές της Λισαβόνας

Σκηνοθέτης: Judit Kalmár, Céline Coste Carlisle

Παραγωγός: Judit Kalmár, Céline Coste Carlisle

Διάρκεια: 86’

Χώρα: Πορτογαλία 2020

Ομιλούμενη Γλώσσα: Πορτογαλικά

Σύνοψη:Το «Σιωπή – Φωνές της Λισαβόνας (Silêncio - Vozes de Lisboa)» είναι ένα ντοκιμαντέρ που τοποθετείται με υπόβαθρο μια εξωραϊσμένη Λισαβόνα. Ακολουθώντας τα βήματα της Σελίν, μιας αλλοδαπής που ζει στην Πορτογαλία εδώ και 20 χρόνια, μας παρουσιάζονται η Ιβόν Ντίας και η Μάρτα Μιράντα, δύο τραγουδίστριες από διαφορετικές γενιές που παλεύουν για την επιβίωση της τέχνης και της κοινότητάς τους. Η κοινή τους γλώσσα είναι το Φάντο, ένα παραδοσιακό είδος μουσικής, που μιλάει για τον καθημερινό αγώνα της ζωής. Με τους στίχους των τραγουδιών φάντο να μας συνεπαίρνουν στην ιστορία, η ταινία εξερευνά τη σχέση μεταξύ των τραγουδιστών του φάντο και του κόσμου, που συνεχώς αλλάζει γύρω τους.

Being Eriko / Είμαι η Έρικο Gender Equality-Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Jannik Splidsboel

Παραγωγός: Sara Stockmann

Διάρκεια: 72’
Χώρα: Δανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά/ιαπωνικά

Σύνοψη: Από το Κόμπε στην Κοπεγχάγη και από την καταπίεση στην ελευθερία. Οι διάφορες πτυχές της ζωής της πιανίστριας Eriko Makimura συγκρούονται καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να ελευθερωθεί από το παρελθόν της.

Το “Being Eriko” είναι μια μοναδική ματιά μέσα στον χαρισματικό εσωτερικό κόσμο μιας καλλιτέχνιδας, τον οποίο εκφράζει με θεατρικό κι ερμηνευτικό τρόπο.