Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Η σχεδιαζόμενη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), στη θέση «Ξηροκάμπια» του Δήμου Ευρώτα, προβληματίζει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από συλλογικότητες και πρόσωπα, δημιουργώντας ένα ευρύτατο μέτωπο φορέων και κινήσεων που αντιτίθενται σε ό,τι σχεδιάζεται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Σημειώνουμε πως, εκτός των άλλων, η περιοχή βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 με κωδ. GR2540003, όπως και επί του καρστικού – υδατοπερατού υδατικού συστήματος Σκάλας.

Έτσι, θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από το οποίο αρδεύεται μεγάλη έκταση του δήμου Ευρώτα, μέσα από το σύμπλεγμα των πηγών Ευρώτα – Βασιλοπόταμου.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, ανέφερε στο notospress.gr για το θέμα:

«Σαν Δημοτική Αρχή έχω κάνει ένσταση για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, και περιμένω την εκδίκασή της στο ΣτΕ. Έχει πάρει αναβολές αρκετές, τώρα τέλη Φεβρουαρίου θα γίνει το Δικαστήριο, θα δούμε.

Η προσωπική μου άποψη - επειδή επισκέφτηκα το εργοστάσιο στα Γιάννενα, επισκέφτηκα τον χώρο που θα γίνει το έργο, έφερα περιβαλλοντολόγο να μου εξηγήσει διάφορα πράγματα – η προσωπική μου, τονίζω, άποψη είναι πως δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο για τους κατοίκους του Δήμου Ευρώτα. Απεναντίας, θα υπάρχει η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και αυτά δεν θα πετιούνται δεξιά κι αριστερά.

Δεν σου κρύβω, 2 φορές με την Υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, από τη Γέφυρα του Ευρώτα ως τις εκβολές, έχουμε μαζέψει διάφορα σκουπίδια που πετάνε οι δημότες. Αυτό για μένα είναι μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση, να πετάνε διάφορα, αριστερά και δεξιά στον ποταμό.

Αλλά, να γνωρίζεις κάτι: Ο Δήμαρχος, ο Δήμος δηλαδή, είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με τον νόμο, για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Το πού θα τα πάμε, είναι υπεύθυνοι η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ.

Επιπλέον, η χωροθέτηση για το ΣΔΙΤ, έχει γίνει από το 2012.

Και το 2014 βγήκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣτΕ, να αποφασίσει για να ξέρουμε τι θα κάνουμε”.

-Δήμαρχε, με την ΤΕΡΝΑ, μιλάς εσύ καθόλου;

“Όχι, όχι. Δεν έχουμε έρθει σε καμία επαφή με την ΤΕΡΝΑ. Δεν ρωτηθήκαμε. Ο Δήμος Ευρώτα, δεν ρωτήθηκε ούτε για την χωροθέτηση, ούτε τίποτα. Σας είπα, είναι η Περιφέρεια, ο ΦΟΔΣΑ, η ΤΕΡΝΑ κι η εκάστοτε κυβέρνηση. Το έργο ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και το υιοθέτησε κι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”».