Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

«Δήμος» , σύμφωνα με την αρχαία έννοια της λέξης , ονομαζόταν ο λαός . Τούτο σημαίνει πως και ο δήμος με τη σημερινή αυτοδιοικητική του έννοια , δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση του λαού . Συνεπώς ένας δήμος πρέπει να έχει ως κορυφαίο μέλημά του το να αφουγκράζεται τους πολίτες , να συνδιαλέγεται μαζί τους και να ενεργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου που εκπροσωπεί.

Σύμφωνα με σχετικό τοπικό δημοσίευμα , ο συμπολίτης μας κ. Ορφανός Αργύρης έχει υποβάλλει προς το δήμο Σπάρτης , από τον Οκτώβριο του 2011 , 11σέλιδη επεξεργασμένη εισήγηση για τη θεσμοθέτηση στη Σπάρτη ενός διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικής Μπάντας , η οποία πρόταση όμως παραμένει , έως και σήμερα , αναπάντητη και ασχολίαστη από την πλευρά του δήμου.

Η πρόταση του κ. Ορφανού είναι πραγματικά αξιόλογη , αφού τα φεστιβάλ , διεθνώς, αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό τουριστικής αλλά και συνολικότερης ανάπτυξης για τους τόπους που τα έχουν θεσμοθετήσει .
Σήμερα , παγκοσμίως , αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς ένα κίνημα τουριστών που συνδυάζουν τις διακοπές τους με μια μουσική εκδήλωση απ’ αυτές που σε άλλες χώρες συμβαίνουν όλο το χρόνο (κάθε χρόνο) . Στις βόρειες χώρες τα καλοκαιρινά φεστιβάλ είναι σταθερές αξίες . Μικρότερα ή μεγαλύτερα , ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης , από τη Σουηδία , την Αγγλία , τη Δανία και την Ολλανδία ως την Ισπανία , τη Γαλλία και τα Βαλκάνια , για να μη μιλήσουμε για τις ΗΠΑ , όπου 3ήμερες ή 4ήμερες συναντήσεις σε όρη , λίμνες ή ακόμη και σε κρουαζιερόπλοια συνδυάζονται με οργάνωση μουσικών φεστιβάλ.

Το κοινό αυτό έχει βρει τον μουσικό , κι όχι μόνο , προορισμό του , συνδυάζοντας προσιτές διακοπές και θέαμα υψηλών προδιαγραφών , που ακριβοπληρώνεται , σε κάθε άλλη περίπτωση , σε αίθουσες ή σε στάδια μεγαλουπόλεων .
Αυτά θα μπορούσαν να συμβαίνουν ΚΑΙ στην Ελλάδα , όταν μάλιστα έχουμε το φυσικό περιβάλλον , τους δυνατούς τουριστικούς προορισμούς αλλά και τους τόπους που θα χρειάζονταν μιαν επιπλέον τουριστική ενίσχυση , η οποία θα μπορούσε να προέρχεται από το χώρο του πολιτισμού.

Τα ελληνικά φεστιβάλ θα μπορούσαν να συνδυάζονται με διαμονή σε κοντινά ξενοδοχεία και ξενώνες αλλά και με ποικίλες άλλες οργανωμένες δραστηριότητες , ώστε να υπάρχουν πρόσθετα κίνητρα για το μουσικόφιλο επισκέπτη κι αυτά (βεβαίως) σε λογικές τιμές . Στη Σαμοθράκη , στο Νεστόριο Καστοριάς , στον Άρδα Ορεστιάδας) και αλλού έχει δοκιμαστεί με επιτυχία ο θεσμός των μουσικών φεστιβάλ και δεν υπάρχει λόγος να μην είναι μόνιμη πηγή τουριστικού συναλλάγματος , λειτουργώντας παράλληλα υπέρ της μουσικής κίνησης και ιδιαίτερα της τοπικής.

Εκτός από τα μουσικά Φεστιβάλ υπάρχουν και πολλά άλλα είδη , τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του τουρισμού . Τέτοια παραδείγματα είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη , το Φεστιβάλ χορού στην Καλαμάτα , το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα κ.α. , τα οποία , εκτός από την προσφορά τους στον Πολιτισμό , βοηθούν δραστικά και στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Ο δήμος Σπάρτης , λοιπόν , θα πρέπει να δει θετικά την πρόταση του κ. Ορφανού και να την υλοποιήσει προς την κατεύθυνση της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης του δήμου , για τον πρόσθετο λόγο ότι διαθέτει μια από τις πιο ιστορικές και καλύτερες φιλαρμονικές μπάντες της χώρας πάνω στην οποία θα μπορούσε με ασφάλεια να επενδυθεί η υλοποίηση της σχετικής πρότασης για τη θεσμοθέτηση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικής Μπάντας.

[Το αρχικό δημοσίευμα είχε γίνει απο το notospress.gr]