ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Μονόδρομος αποδείχθηκε η συνένωση των δυνάμεων των παραγωγών σύκων στην Κορινθία, που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να βρουν θέση στις αγορές του εξωτερικού. Κοινό σημείο αναφοράς η βιολογική καλλιέργεια των σύκων και η διατήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών που απαιτούνται, ώστε τα κορινθιακά σύκα να είναι ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές.

Ο Βασίλης Δήμας από το Ελληνοχώρι Κορινθίας, έχοντας εστιάσει την προσοχή του στον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και με επαφές στη Γερμανία, κατανόησε ότι οι ποσότητες που απαιτούνται για να μπορεί κάποιος να κάνει εξαγωγές πρέπει να είναι αξιόλογες. Ο ίδιος μετέφερε το μήνυμα και σε άλλους παραγωγούς που συναίνεσαν και ήδη αποτελούν μία άτυπη ομάδα παραγωγών, που μετρά μέχρι τώρα επιτυχίες.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Δήμας, στο ypaithros.gr «ένας από τους κυριότερους αντιπάλους μας είναι το τουρκικό, η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 32 λεπτά, όταν το ελληνικό βιολογικό κυμαίνεται από 1,70 έως 2 ευρώ», σημειώνει ο κ. Δήμας.

Και εξηγεί: «Το πρόβλημα αυτό το ξεπερνάμε με την υψηλή ποιότητα, αλλά και τον βαθμό ωριμότητας του ελληνικού σύκου απέναντι στο τουρκικό, το οποίο κόβεται σχεδόν άγουρο». Ένα μέρος από τα σύκα πηγαίνουν για μαρμελάδα, αλλά, όπως αναφέρει ο κ. Δήμας, «οι τιμές στα σύκα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το σύκο που φεύγει για εξαγωγή. Είναι πολύ χαμηλές και βέβαια τα σύκα είναι διαφορετικής ποιότητας».

Κλείνοντας την αναφορά του στις εξαγωγές, ο κ. Δήμας ξεκαθαρίζει ότι «ποσότητες και ποιότητα είναι τα βασικά στοιχεία για να προχωράνε σωστά».

Πηγή: ypaithros.gr