Συνέντευξη στον Δημήτρη Πανάγο

Μιλάει για τα μεγάλα και τα μικρά έργα της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την ευθύνη. Θέματα όπως το Σ.Δ.Ι.Τ. στα απορρίμματα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα τον απασχολούν ιδιαίτερα. Στην συνέντευξη προκύπτει ένας 50χρονος μεθοδικός αιρετός που αποκαλύπτει έναν λάτρη της υφαντικής τέχνης, έκπληξη!

ΣΠΑΡΤΗ. Ο Θοδωρής Βερούτης, πολιτικός μηχανικός, βρίσκεται στο θεσμικό τιμόνι της Λακωνίας από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και ορίστηκε (χωρικός) αντιπεριφερειάρχης της, από τον κ. Παναγιώτη Νίκα, Παριφερειάρχη Πελοποννήσου. Το notospress.gr αποτάθηκε στο, εγνωσμένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αυτοδιοικητικό στέλεχος, για μια περιεκτική ματιά στο παρόν, μα κυρίως στο μέλλον της Λακωνίας, του νοτιότατου αυτού άκρου της Πελοποννήσου.

Η υγεία, πάνω απ’ όλα

«Προσπελάσαμε πάρα πολλά προβλήματα στον τόπο μας, στη Λακωνία. Αντιμετωπίσαμε τις δικές μας, τοπικές, υγειονομικές κρίσεις μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας όπου όλη η χώρα είναι δέσμια. Με την πολύ καλή συνεργασία των υγειονομικών μας, των Δήμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας καταφέραμε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις και να τις αντιμετωπίσουμε και να τις περιορίσουμε. Τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο.

Η αλήθεια είναι, ότι θέλει υπομονή. Όλος ο κόσμος έχει κουραστεί, όλοι μας έχουμε κουραστεί, οι περιορισμοί στη ζωή μας δημιουργούν αυτή την κόπωση. Ας δείξουμε λίγη υπομονή ακόμη, ακλουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Η Περιφέρεια έχει επικουρικό ρόλο στα υγειονομικά ζητήματα. Αυτά είναι αρμοδιότητας είτε του Υπουργείου Υγείας είτε της 6ης Υ.ΠΕ. Η αλήθεια όμως είναι, πως εδώ έχουμε να κάνουμε με τη Δημόσια Υγεία, άρα, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου στεκόμαστε αρωγοί στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της Covid-19. Έτσι, ενισχύουμε τις τοπικές Δομές Υγείας».

Χρηματοδοτικά Εργαλεία

«Οι Δομές Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, ήτοι Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης και Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, έχουν συμμετάσχει σε προσκλήσεις που βγήκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου (Π.Ε.Π.Π.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Παναγ. Νίκα έχει εγκριθεί μια προμήθεια που αγγίζει τα 2.000.000€.

Σε αυτήν την προμήθεια, οι Νοσηλευτικές Δομές μας, έχουν συμπεριλάβει κρίσιμο εξοπλισμό για τη λειτουργία τους.

Αρκεί να σου πω, πως αφορά κι έναν Αξονικό Τομογράφο που θα τοποθετηθεί στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, και καταλαβαίνεις πόσο σημαντικός θα είναι και τι προβλήματα επιλύει.

Τονίζω πως βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία και με την κα. Παπαγεωργίου και με τον κ. Κορωνιό, προκειμένου, επικουρικά, ό, τι μπορούμε να τους το διαθέτουμε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας. Όπου μπορούσαμε, φροντίσαμε να βοηθήσουμε τα Κ.Υ., και σε εξοπλισμό και σε υλικά, επικουρώντας ιδίως τον πρώτο καιρό, κυρίως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν έναν αγώνα τιτάνιο απέναντι σε μια υγειονομική κρίση, που θέτει σε δοκιμασία τον πλανήτη ολόκληρο.

Έχουμε απαντήσει σε αιτήματα για χώρους υποδοχής υπόπτων περιστατικών, έχουμε εφοδιάσει με οικίσκους isobox τα Κ.Υ. Αρεόπολης, Γυθείου, Βλαχιώτη, Νεάπολης κι έχουμε δώσει κι ένα στον Δήμο Ευρώτα που χρησιμοποιήθηκε κι από την Κ.ΟΜ.Υ του ΕΟΔΥ. Υπάρχει κι άλλο ένα που έχουμε φέρει στη Λακωνία, για το Κ.Υ. Σπάρτης.

Υπάρχει ένα γραφειοκρατικό-διαδικαστικό θέμα με αυτό, που αφορά την υποδομή για την τοποθέτηση του isobox, θέλει ο χώρος μια διαμόρφωση, είναι σε μια συνεννόηση το Κ.Υ., με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και την 6η Υ.ΠΕ. για να φτιαχτεί ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να αποδοθεί ο οικίσκος που τώρα είναι στο Διοικητήριο. Στο Κ.Υ. Σπάρτης επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο υπό την κα Αραχωβίτη. Ευελπιστώ πολύ σύντομα θα λυθεί κι αυτό το θέμα».

Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Sparta Inn

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχετικά με τις Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων, ή τους ανθρώπους που ζητούν Άσυλο. Όπως καλά γνωρίζεις, όλα αυτά τα ζητήματα τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παρ’ όλα αυτά, οι Υπηρεσίες μας, οι Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, όπως πηγαίνουν σε Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ή συνάθροισης κοινού κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και τις Δομές των προσφύγων.

Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση για το θέμα, αυτή είναι η δουλειά μας. Αυτοί που διαμένουν στο Sparta Inn έχουν χαρακτηρισθεί ως Πρόσφυγες από το Υπουργείο Μετανάστευσης και ουσιαστικά περιμένουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους προκειμένου να αποχωρήσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Αλλά λεπτομέρειες δεν μας έχουν δώσει».

Ζώνη Οικονομίας

«Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση, προέκυψε τη στιγμή που η πατρίδα μας προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τη μεγάλη Κρίση Χρέους. Συμπαρασύρει την οικονομία μας, η πανδημία.

Είναι αδήριτη ανάγκη, η στήριξη από την Πολιτεία της Πολύ Μικρής, της Μικρής και Μικρομεσαίας Επιχείρησης! Είναι πραγματικά, χρέος μας. Κι εμείς ως Περιφέρεια ό,τι μπορούμε να πράξουμε το πράττουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά, βεβαίως και η Πολιτεία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Ο κάθε τομέας έχει τα προβλήματά του, άλλοι επλήγησαν περισσότερο άλλοι λιγότερο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει μια δίκαιη προσέγγιση του ζητήματος και οι επιχειρήσεις μας να τα καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Άλλωστε, εμείς σε αυτές τις επιχειρήσεις βασιζόμαστε, αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας: Οι Πολύ Μικρές, οι Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Να γνωρίζεις, πως σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό να κάνουμε με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέταμε.

Αρχικά διαθέσαμε μέσα από το Π.Ε.Π.Π. 25.000.000€. Αυτά, ύστερα από παρεμβάσεις δικές μας και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταφέραμε να τα φτάσουμε σε ένα «ταβάνι» 40.000.000€. Θα κατευθυνθούν – με τα κριτήρια που τέθηκαν οριζόντια από το Υπ. Ανάπτυξης- στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Πάρα πολύ χρήσιμο το Πρόγραμμα για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.

Έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις από τους επιχειρηματίες, βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης και πιστεύω πως αυτό θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαρτίου. Είναι πολύ σημαντικό να πέσουν χρήματα στην αγορά».

40.000.000€ - Χμ! Πολλά ή λίγα;

«Βεβαίως, ένα μικρό μέρος του προβλήματος μπορεί να καλύψει αυτό το ποσό. Αλλά είναι ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Είναι χρέος της Πολιτείας, και το πράττει η Πολιτεία, και ακόμα πιο γενναιόδωρα θα πρέπει να το πράξει , να βοηθήσει τη Μικρή, Πολύ Μικρή και Μικρομεσαία Επιχείρηση.

Εκτός αυτού, θέλω να σου πω, ότι και 25.000.000€ από το Π.Ε.Π.Π. γύρισαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ως συνδρομή, αν θες, της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εθνική προσπάθεια. Πρέπει να βοηθήσουμε τις Μικρές Επιχειρήσεις και τον Πρωτογενή μας Τομέα».

Ο Πρωτογενής Τομέας

«Βεβαίως, η στήριξη του Πρωτογενή Τομέα είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε υπό τον θεσμικό μας ρόλο. Έχει υπάρξει μια πολύ καλή προσπάθεια της Πολιτείας να καλύψει τα προβλήματα που υπήρξαν στην ελαιοπαραγωγή, και στις βρώσιμες ελιές και στις λαδολιές.

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα των καστανοπαραγωγών, εγώ ο ίδιος έφερα ψήφισμα, που έτυχε της καθολικής αποδοχής από όλες τις παρατάξεις, για τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής μας, ολόκληρου του συμπλέγματος του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, βεβαίως. Στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν κάποιο από το εισόδημα που έχασαν από την παραγωγή του κάστανου να το ανακτήσουν. Το πρόβλημα εκεί ήταν κυρίως ότι δεν υπήρχαν ούτε εργατικά χέρια λόγω Covid-19, έμεινε αμάζευτος ο καρπός, και μετά, με τους περιορισμούς που υπήρχαν, η διάθεσή του κατέστη σχεδόν αδύνατη. Μεγάλη ζημιά!

Επίσης μεγάλη ζημιά υπέστησαν και οι Έμποροι και Πωλητές Λαϊκών Αγορών. Είμαστε σε συζήτηση, συνεργασία με τα σμβούλιά υοτς στην περιοχή της Σπάρτης. Πολλοί πωλητές δεν είχαν άδειες για άλλες Λαϊκές Αγορές, οπότε η διάθεση των προϊόντων τους ήταν σχεδόν αδύνατη. Το 20ήμερο που δεν μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, τα προσφέρουν, αφιλοκερδώς, σε Ιδρύματα της περιοχής μας. Κάποια προϊόντα χάλασαν.

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο φέραμε ένα ψήφισμα, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει και γι’ αυτούς μια μέριμνα από το Υπουργείο. Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα, σε όλες τις επιχειρήσεις. Η επαγγελματική ζωή όλων μας βγήκε από την ισορροπία της, αυτή είναι η αλήθεια!».

Ο Τουρισμός

«Πολλές από τις τουριστικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα στο Πρόγραμμα για την «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19». Ως Λακωνία, αφού ήμασταν covid free, καταφέραμε να ανακτήσουμε μέρος του τουριστικού εισοδήματος, το καλοκαίρι. Δεν λέω, όλα πάνε καλά, προς Θεού! Ο Τουρισμός, είναι ο 2ος πυλώνας της οικονομίας μας, μετά από τον Πρωτογενή Τομέα και θα πρέπει να ενισχυθεί».

Δράσεις και Έργα

«Όσον αφορά, τις Δράσεις και τα Έργα στην Π.Ε. Λακωνίας, βλέπεις κι εσύ πόσο συχνά επισκέπτεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγ. Νίκας, την περιοχή μας, για να υπογράψει συμβάσεις έργων με αναδόχους».

«Έχουμε κινηθεί σε 2 άξονες»

«Δηλαδή, κινηθήκαμε αφενός στο να συντηρήσουμε αυτά που έχουμε και αφετέρου, στο να υλοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε τα μεγάλα έργα για το μέλλον».

Οδικό Δίκτυο

«Μία από τις σοβαρότερες αρμοδιότητες που έχουμε είναι η συντήρηση του οδικού μας δικτύου. Αυτή τη στιγμή, στη Λακωνία, εξελίσσεται ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης του Εθνικού και του Επαρχιακού μας Οδικού Δικτύου, άνω των 40.000.000€. Μέσα στο 2020 καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα που αγγίζουν τα 50.000.000€. Αφορούν σε δράσεις βελτίωσης οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά, μικρής κλίμακας έργα που γίνονται στον Ευρώτα και στα ρέματα. Θα το έχεις δει, σε περιοχές που αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα, και στη Σκάλα και αλλού, σε όλο τον νομό εκτελούνται μικρά, αλλά θαυματουργά, αντιπλημμυρικά».

Τα μεγάλα έργα

«Το 2ο κομμάτι είναι τα μεγάλα έργα. Αυτά που ήδη υλοποιούνται στη Λακωνία κι αυτά που σχεδιάζουμε. Μέχρι το Σεπτέμβριο, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την ολοκλήρωση 3 μεγάλων έργων, που κατασκευάζονται τώρα στη Λακωνία».

  • Επέκταση της Λυκούργου και Νέα Γέφυρα Σπάρτης

«Πάμε πάρα πολύ γρήγορα. Ξεπεράσαμε πολλά προβλήματα για να φτάσουμε, αισίως, στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Υπήρχαν προβλήματα, τόσο με την αρχαιολογική έρευνα – με διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν και δεν είχαν γίνει-, όσο και με τις απαλλοτριώσεις γης- με ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν και δεν είχαν γίνει. Όλα αυτά, μπήκαν σε μια σειρά προκειμένου να παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο στους πολίτες».

  • Νέα Γέφυρα Πόρου, παράκαμψη Γερακίου

«Πάρα πολύ γρήγορα θα αποδοθεί στους κατοίκους της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Λακωνίας, σημαντική παρέμβαση για την πολύ παραγωγική περιοχή του τόπου μας».

  • Κατασκευή – Επέκταση Μαρίνας Μονεμβασίας και μια είδηση καλή

«Μέσα στο καλοκαίρι, το τμήμα της επέκτασης της μαρίνας θα έχει ολοκληρωθεί. Α, και για να σου δώσω μια είδηση, άμεσα θα προχωρήσουμε στη μελέτη συνολικά της μαρίνας Μονεμβάσιας και θα ολοκληρώσουμε όλα τα λιμενικά έργα που αφορούν σε αυτήν. Είμαστε σε συνεννόηση και με τον Δήμο Μονεμβασίας και με το Λιμενικό Ταμείο, σύντομα θα ακούσεις καλές ειδήσεις…»

  • Γύθειο – Αρεόπολη

«Μελετάμε ένα τμήμα που δεν κατασκευάστηκε στον δρόμο Γύθειο – Αρεόπολη, κατ’ εμέ το σημαντικότερο. Παρουσιάστηκαν εκεί κάποιες καταπτώσεις, σύμφωνα με τη Δ/νση τεχνικών Έργων, και είχε εξαιρεθεί το τμήμα αυτό, παρ’ όλα αυτά μελετάται η χάραξη, όλα τα έργα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου ο δρόμος Γύθειο – Αρεόπολη να είναι ολοκληρωμένος».

  • Σπάρτη – Γύθειο, από τα συρτάρια του Υπ. Υποδομών

«Παλεύουμε –πιέζουμε αλλά και συνεργαζόμαστε και με το Υπ. Υποδομών- για να ολοκληρωθεί η μελέτη του Πυρί – Γύθειο, είναι σημαντικότατο να φέρουμε τη Σπάρτη κοντά στο Γύθειο ή το Γύθειο κοντά στη Σπάρτη, το καταλαβαίνεις. Πρόκειται για μια μελέτη που εκπονείται από το 2009 στο Υπ. Υποδομών, έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί του Όροι από το 2014, εμείς το βρήκαμε στα… συρτάρια του Υπ. Υποδομών και πιέζουμε… Στην τελική φάση της μελέτης βρισκόμαστε, ευελπιστούμε κι αυτή ως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη προκειμένου να αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να κατασκευαστεί οι δρόμος».

  • Παράκαμψη Βλαχιώτη

«Στο τελικό στάδιο είμαστε κι εδώ της μελέτης, θα κάνουμε πρόταση ένταξής του στο υφιστάμενο Πρόγραμμα του Π.Ε.Π.Π.».

  • Γέφυρα Σκάλας

«Σπουδαία παρέμβαση! Αποδεχτήκαμε τη δωρεά, από ιδιώτη μελετητή, της μελέτης για τη Νέα Γέφυρα Σκάλας. Η Γέφυρα θα συνδέει τις 2 γειτονιές της Σκάλας. Σημαντική για την ασφάλεια τόσο των πεζών όσο και των διερχόμενων οχημάτων. Με ασφαλές πεζοδρόμιο και φωτισμό. Σύντομα ολοκληρώνεται η μελέτη και περνάμε στην κατασκευή».

  • Μανιάτικος Δρόμος

«Μελετάται κι ο Μανιάτικος Δρόμος, που θα ενώνει τη Μεσσηνία με Οίτυλο-Αρεόπολη, σημαντικό έργο για τη Μάνη, η συνολική βελτίωση αυτού του δρόμου. Η Μάνη συγκεντρώνει τουριστικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό».

  • Άγιος Φωκάς – Μονεμβάσια

«Είμαστε σε φάση να δημοπρατήσουμε τη μελέτη της ολοκλήρωσης του έργου Άγιος Φωκάς - Μονεμβάσια, αυτό είναι ένα έργο που θα δικαιώσει στο έπακρο τον δρόμο Άγιος Φωκάς – Νεάπολη, θα ολοκληρώσει δηλαδή τη διασύνδεση της Μονεμβάσιας με τη Νεάπολη».

  • Μελέτη Ποταμού Ευρώτα –Γέφυρα του Ευρώτα – Διασύνδεση παραποτάμιων πολιτιστικών μνημείων

«Χαίρομαι πολύ, που μπορώ να πω ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τη μελέτη του Ποταμού Ευρώτα. Τα σχέδια της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Αρχής, είναι διαφορετικά από την κατάσταση και την εικόνα που παρουσιάζει ο Ευρώτας σήμερα, που είναι τόσο δύσκολα προσβάσιμος, που δέχεται λύματα από πάρα πολλές δραστηριότητες. Εμείς τον Ευρώτα τον θέλουμε συγκριτικό πλεονέκτημα της Λακωνίας, για το λόγο αυτό ξεκινάμε μια μελέτη που αφορά τη Γέφυρα της Βόρειας εισόδου της Σπάρτης, τη «Γέφυρα του Ευρώτα» όπως την ξέρουμε, η οποία θα εκτείνεται κατά μήκος του Ποταμού, περίπου σε 4 χλμ., περιλαμβάνει όλο το κομμάτι που ο ποταμός διατρέχει τον αστικό ιστό της Σπάρτης! Τι θέλουμε; Θα λύσουμε τα υδραυλικά προβλήματα για να μην έχουμε κίνδυνο πλημμυρών και να προστατέψουμε τον «Βιολογικό» του Δήμου Σπάρτης, από την άλλη, θέλουμε να δημιουργήσουμε Δημόσιο Χώρο. Να βρούμε τον Δημόσιο Χώρο του ποταμού, να δημιουργήσουμε μια υποδομή η οποία θα είναι επισκέψιμη, για λόγους αναψυχής. Θα φτιαχτεί ένας ποδηλατόδρομος, ένας πεζόδρομος, να γίνουν φυτεύσεις, ό,τι παρουσιαστεί στην αρχιτεκτονική πρόταση του μελετητή.

Ξέρω ότι κι εσύ θα ενθουσιαστείς: Στον Ευρώτα, «πατάνε» πάρα πολλά παραποτάμια πολιτιστικά μνημεία και η διασύνδεση με τα μνημεία αυτά, φαντάσου τι ενδιαφέρον θα έχει για την περιοχή!

Επιπλέον, με την προοπτική και της κατασκευής του Νέου Διαχρονικού Μουσείου της Σπάρτης- η μελέτη του οποίου προχωρά, μάλιστα την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται μια τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό κα Μενδώνη, προκειμένου να δούμε την πρόοδο της μελέτης αυτής- με την προοπτική και του Νέου Μουσείου λοιπόν, ας φανταστούμε την εικόνα του Ευρώτα ενταγμένου στο αστικό ιστό, στη «λειτουργία» της πόλης! Μια ειδυλλιακή εικόνα και για τους επισκέπτες της Σπάρτης και για εμάς που ζούμε σε αυτή.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έχουμε εντάξει, το ξέρεις, έχει ολοκληρωθεί, 3 πολύ σπουδαία έργα:

Παλάτια του Μυστρά

«Την λειτουργική ολοκλήρωση των Παλατιών του Μυστρά, που το ακούμε εγώ κι εσύ πάρα πολλά χρόνια. Το έργο έχει ενταχθεί με το ποσό του 1.350.000€, έχει γίνει τρομερή δουλειά από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Αφού ολοκληρωθεί, στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα διαθέτουμε έναν εμβληματικό επισκέψιμο χώρο στα Παλάτια του Μυστρά».

Μέσα στο Κάστρο του Μυστρά, αναστηλώνουμε 3 Ιερούς Ναούς

Αναδεικνύουμε το Θέατρο της Αρχαίας Σπάρτης, σπουδαία παρέμβαση, με όλες τις οπτικές γωνίες της.

Μελετάμε πάρα πολλά πράγματα, π.χ. πολιτιστικές διαδρομές προς την περιοχή του Δήμου Μονεμβάσιας, προσπαθούμε να βρούμε μνημεία με ολοκληρωμένες μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία μαζί του. Η κα Μενδώνη, με την οποία έχουμε αγαστή συνεργασία, βοηθάει. Θεωρεί πως η Λακωνία διαθέτει μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα.

Θέλουμε να αποδίδουμε στους Λάκωνες αυτά που ο τόπος μας αξίζει. Ευελπιστώ να συνεχίσουμε έτσι.

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, η Π.Ε. Λακωνίας, κρατήθηκε όρθια. Θέλω να δώσω τα εύσημα σε όλους τους εργαζόμενους. Η Τεχνική μα ς Υπηρεσία, η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λακωνίας, καταβάλει τεράστιες προσπάθειες.

Έχουμε μοχλεύσει πάρα πολλούς πόρους πόρους, πάρα πολλά χρήματα για τον Νομό, και θα το δεις, σύντομα, η Λακωνία θα αρχίζει να αλλάζει».

  • Γέφυρα Μονεμβασιάς

«Σε συνεργασία και με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Μονεμβάσιας , μελετάμε την πρόσβαση από τη Γέφυρα της Μονεμβάσιας ως την είσοδο του Κάστρου. Να υπάρξει πεζοδρόμιο, κατάλληλος φωτισμός, να αναδειχθεί η διαδρομή, να είναι ανθρώπινη και ασφαλής η πρόσβαση και για τους πεζούς».

Ελαφόνησος – Βελτίωση υποδομών

«Είναι το μοναδικό νησί μας η Ελαφόνησος, κι είναι όντως μοναδική. Μαγνητίζει 200.000 επισκέπτες ετησίως. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται αρωγός στη βελτίωση των υποδομών του νησιού, έχουμε άψογη συνεργασία με την Δήμαρχο κα Λιάρου.

Με πόρους της Περιφέρειας χρηματοδοτήσαμε μια μελέτη για την ποιότητα αλλά και την επάρκεια του νερού. Με την κοσμοπλημμύρα που επικρατεί το καλοκαίρι, είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν αυτοί οι 2 παράγοντες.

Ετοιμάζουμε μια επέκταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλα τα τοπόσημα της Ελαφονήσου. Έτσι, προετοιμάζουμε προγραμ. σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου το έργο να πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο.

Έχουμε αναλάβει τη βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας του νησιού αλλά και σε έργο την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου Λυκείου, το τελευταίο έχει εγκριθεί, το έχουν εντάξει οι ίδιοι σε Πρόγραμμα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σταθεί αρωγός, θα αναλάβει να δημοπρατήσει και να υλοποιήσει το λεργο, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελαφονήσου.

Η Ελαφόνησος έχει μεγάλη σημασία για όλη τη Λακωνία, θα βοηθηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

«Μεγάλη αγάπη του Παναγιώτη Νίκα για την ανάδειξη της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι»

«Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγ. Νίκας βλέπει με μεγάλη αγάπη την προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη και τη διατήρηση της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι. Είναι μια τέχνη που έρχεται από μακριά. Χθες, ψηφίσαμε μια αρχική πίστωση, 20.000€, για να εξοπλίσουμε με αργαλειούς ένα χώρο που θα μας υποδειχθεί, από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και να να κάνουμε μια δράση μετάδοσης αυτής της Γνώσης από ανθρώπους που την κατέχουν σε ανθρώπους που θέλουν να διδαχθούν. Είναι ιδιαίτερη η Τέχνη του Ορθού Αργαλειού!».

Σ.Δ.Ι.Τ. και άλλα Δαιμόνια

«Ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, υπέγραψε, ουσιαστικά, την έναρξη της ολοκληρωμένης διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία γίνεται μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.

Ένα σύντομο ιστορικό: Η διαδικασία του Σ.Δ.Ι.Τ., είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, και βεβαίως είχαν υπογραφεί από αυτήν, οι δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε απέναντι στην εταιρεία.

Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Βρήκαμε σίγουρα μια δεδομένη κατάσταση. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν θα έπρεπε να έχουν υπάρξει τόσες καθυστερήσεις, γιατί έχοντας το παράδειγμα της Ηπείρου, όπου ξεκίνησε αργότερα το Σ.Δ.Ι.Τ. εκεί, κι αυτή τη στιγμή υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση κι έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, εδώ, ξεκίνησε το Σ.Δ.Ι.Τ., και μέχρι το 2019 που αναλάβαμε εμείς, δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Εμείς αναλάβαμε να «τρέξουμε» ό,τι έπρεπε να ολοκληρωθεί.

Εδώ θέλω να πω, πως ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε το αλλάξαμε, ό,τι αλλαγές μπορούσαμε να κάνουμε τις κάναμε, αλλά υπήρχαν οι δεσμεύσεις που είχαν οριστεί από τη συμφωνία που είχαν κάνει η προηγούμενη Αρχή.

Αν θες την άποψή μου, θα πίστευα πως δεν χρειαζόντουσαν να γίνουν 3 εργοστάσια, θα μπορούσε 1 να είναι αρκετό, αν είχε γίνει έτσι ο αρχικός σχεδιασμός. Τέλος πάντων, φιλολογική συζήτηση…

Το θέμα είναι ότι βρήκαμε μια δεδομένη κατάσταση, αν δεν ακολουθούσαμε, αν δεν προχωρούσαμε, θα είχαμε πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Θα μπορούσαμε να δεσμεύαμε την Πελοπόννησο σε αυτή την κατάσταση ρύπανσης, σε βουνά, ρέματα, τα βλέπεις κι εσύ, για άλλα 5 χρόνια; Μιλήσαμε για τόσα πράγματα σήμερα, αλλά για ποια ανάπτυξη μιλάμε, αν δεν μπορούμε να απορρυπάνουμε την Πελοπόννησο;

Να μην έχουμε μπάζα από δω κι από κει, σκουπίδια πεταγμένα, παράνομους Χ.Α.Δ.Α, ε πώς να γίνει;

Τώρα ουσιαστικά υπογράφηκε η έναρξη του έργου- γίνονται οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση, νομίζω 10 μήνες λέει το χρονοδιάγραμμα της προσωρινής διαχείρισης – η εταιρεία να αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση, και ο βραχνάς αυτός να φύγει από τους Δημάρχους.

Δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν μας, το ότι η Πελοπόννησος ήταν στους ουραγούς αναφορικά με θέματα καθαριότητας, σε κάθε περίπτωση πα προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες… Τέλος η χωροθέτηση στην Π.Ε. Λακωνίας, αφού το ρωτάς, έχει γίνει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή».