ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σηµάδια ελαφριάς ανάκαµψης εµφανίζουν οι τιµές παραγωγού στις ποικιλίες πορτοκαλιών που εµπορεύονται την περίοδο αυτή, µε την κινητικότητα ωστόσο να µην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν για φέτος οι καλλιεργητές.


Οι πρώτες πράξεις της χρονιάς για την ποικιλία Λάνε Λέιτ σηµειώθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ήδη ξεκίνησε η συγκοµιδή, µε τις τιµές παραγωγού να αγγίζουν τα 24 λεπτά για τις πρώτες ποιότητες.


Με το 70% της παραγωγής πορτοκαλιών Μέρλιν της Αργολίδας να έχει βρει το δρόµο του για την αγορά, οι τιµές παραγωγού µετά βίας υπερβαίνουν τα 25 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιµή είχε διαµορφωθεί γύρω από τα 30 λεπτά το κιλό. Όπως επισηµαίνουν παραγωγοί στην Agrenda, το τελευταίο διάστηµα η αγορά είναι πιο δραστήρια συγκριτικά µε τις προηγούµενες ηµέρες, κάτι που αποδίδεται και στην πτώση των θερµοκρασιών που ενίσχυσε απ’ ό,τι φαίνεται τη ζήτηση.


Επιπλέον, ο παγετός που σηµειώθηκε στα µισά της προηγούµενης εβδοµάδας στην Αργολίδα φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει τους καρπούς που βρίσκονται ακόµα πάνω στα δέντρα, ενώ τα αντιπαγετικά συστήµατα έσωσαν την παρτίδα και για την επερχόµενη παραγωγή Λάνε Λέιτ, η συγκοµιδή της οποίας προγραµµατίζεται για τις επόµενες ηµέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν καταθέσει αίτηµα για αποζηµίωση απώλειας εισοδήµατος στο υπουργείο αφού η κλειστή εστίαση, όπως υποστηρίζουν, κράτησε σε χαµηλά επίπεδα τις τιµές των Μέρλιν τώρα και των Ναβαλίνων νωρίτερα. Μάλιστα, όπως λένε, υπάρχουν ακόµα ασυγκόµιστα πορτοκάλια σε ορισµένα κτήµατα.


Αντίστοιχη είναι η εικόνα της αγοράς και στη Λακωνία, όπου όπως επισηµαίνουν παραγωγοί, ναι µεν κινείται αλλά όχι «ζωηρά». Εκεί οι καλλιεργητές επίσης προετοιµάζονται για τη συγκοµιδή των οµφαλοφόρων ποικιλιών Λάνε Λέιτ και Νάβελ Λέιτ, µε τις τιµές παραγωγού το 2020 να είχαν ξεκινήσει στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ στη συνέχεια η πρώτη ποιότητα υπερέβη τα 60 λεπτά το κιλό.


Εκείνο που ανησυχεί την περίοδο αυτή τους παραγωγούς της Λακωνίας, είναι η αντίδραση των δέντρων της ποικιλίας Βαλένσια που αναµένεται να συγκοµιστεί αργότερα την άνοιξη κι αυτό γιατί ο «γλυκός» καιρός τον προηγούµενων ηµερών και ο απότοµος παγετός είναι πιο πιθανό να ταλαιπώρησε τη συγκεκριµένη ποικιλία.