ΣΠΑΡΤΗ. Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη δομή προσφύγων στη Σπάρτη. Οι 45-50 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη χωρίς έγγραφα και διαβατήρια μοιάζουν με θηρία σε κλουβιά ενώ η Πολιτεία φαίνεται να μην έχει την δυνατότητα να χειριστεί το θέμα όπως αρμόζει σε μικρά παιδιά και μητέρες. Αστυνομία, ΕΚΑΒ, δημοσιογράφοι, πολίτες ήταν εκεί αλλά χωρίς αρμοδιότητα ώστε να δώσουν λύσεις.

Αν η οργάνωση ενός κράτους φαίνεται και από το πώς διαχειρίζεται τους πρόσφυγες που καταφεύγουν σε αυτό ή περνούν από αυτό για να φθάσουν σε έναν άλλο κόσμο, τότε η Ελλάδα στη Σπάρτη έδωσε εξετάσεις και κόπηκε.

Δυστυχώς η πόλη της Σπάρτης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» που της άφησαν στα χέρια η Πολιτεία, οι ΜΚΟ και ο ΔΟΜ.

Η κάμερα του notospress.gr κατέγραψε εικόνες ντροπής, απόγνωσης και παρακμής.

Είναι γνωστό ότι στην δομή προσφύγων στη Σπάρτη φιλοξενήθηκαν επί ένα χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα 300 πρόσφυγες. Προ ημερών οι περισσότεροι αναχώρησαν με διαβατήρια αλλά γύρω στους 45-50 έμειναν πίσω χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Δήμος δεν ήταν σε θέση να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στις 28/2 θα αποχωρήσουν όλοι αυτό δεν έγινε. Σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός ανακοίνωσε ότι οι 45-50 εναπομείναντες θα παραλάβουν τα απαραίτητα έγγραφά τους έως την Πέμπτη 4/3/21 και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβατηρίων.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσος χρόνος προκύπτει τελικά από αυτή την εξέλιξη, άλλωστε οι πληροφορίες για το θέμα είναι μηδαμινές. Όμως το μεσημέρι της Τετάρτης, 3/3/21 στην δομή του Sparta Inn όπου παρέμεναν οι πρόσφυγες κατέφθασαν δυνάμεις της Αστυνομίας και σφραγίστηκε η είσοδος. Ώρες διαπραγματεύσεων και αγωνίας για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες της δομής. Κάποια στιγμή κι ενώ μια οικογένεια που προφανώς είχε τα απαραίτητα αναχώρησε με Ταξί για το ΚΤΕΛ Σπάρτης και από εκεί για Αθήνα, υπήρξε ένταση, με αποτέλεσμα μια γυναίκα πρόσφυγας να υποστεί κρίση. Οι πρόσφυγες έπεσαν πάνω στα σφραγισμένα τζάμια της δομής, φωνάζοντας και ζητώντας άμεσα τα χαρτιά τους για να φύγουν… Ο κίνδυνος τραυματισμού μικρών παιδιών ήταν άμεσος. Αμέσως κατέφθασε ασθενοφόρο και παρέλαβε την γυναίκα ενώ ο Αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης με ψυχραιμία προσπαθούσε να χειριστεί την κατάσταση. Δυστυχώς δεν υπήρχε εκπρόσωπος καμίας άλλης αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες απόψε οι πρόσφυγες ενδέχεται να φιλοξενηθούν στο «κλειστό» γυμναστήριο της Σπάρτης.

Τα στιγμιότυπα είναι συγκλονιστικά