Γράφει ο Γιώργος Δημακόγιαννης*

Στην πρόσφατη (διαδικτυακή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Δήμου Ανατολικής Μάνης (ΔΑΜ), στο Γύθειο, με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου, έκανα παρέμβαση που το νόημά της εμπεριέχεται στα όσα ακολουθούν:

Είμαστε στις πρώτες ημέρες του Μάρτη τού έτους 2021, στον μήνα που όλοι προσμέναμε να κορυφώνονταν οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια της Εθνεγερσίας, στην Πατρίδα μας συνολικά και στον Τόπο μας ειδικά.

Δυστυχώς οι συγκυρίες δεν μας βοηθούν, κι ας ελπίσουμε στους επόμενους μήνες του 2021 να έχουμε ευκαιρίες απόδοσης δημόσιας Τιμής και Ευγνωμοσύνης σε Εκείνους που μας χάρισαν την Ελευθερία με το αίμα και τις θυσίες Τους. Οφείλουμε δε χάριν αυτού του σκοπού, και της επιβεβλημένης προβολής της τρισένδοξης Ιστορίας μας, όλοι οι Έλληνες και ειδικά εμείς οι Μανιάτες να ομονοήσουμε και να βάλουμε τα ξίφη των διαφόρων (προσωπικών ή άλλων) αντιπαραθέσεών μας στα θηκάρια τους. Να γίνουμε μια γροθιά! Και «τις έχθρες μας τις ξαναβρίσκουμε την επόμενη μέρα», όπως θα ‘λεγαν και οι Πρόγονοί μας!

Στα μέχρι τώρα σχετικά «δρώμενα» στην μεγάλη Πατρίδα μας οφείλουμε να καταγράψουμε και να σταθούμε σε δύο γεγονότα και πίσω από αυτά σε δύο Πρόσωπα που αν και τα χωρίζουν ογδόντα ολόκληρα έτη σε διαφορά ηλικίας, τα ενώνει ο έμπρακτος Πατριωτισμός, η αγνή αγάπη στην Πατρίδα. Πρόκειται για τον 98χρονο ευπατρίδη και μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη, απόγονο αγωνιστών του ’21, με πολύ σημαντική και δική του προσωπική ιστορία, πολεμική και ειρηνική, ο οποίος όντας εφοπλιστής άφησε το σύνολο της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας του για τις ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων της Πατρίδας μας!

Κι απ’ την άλλη έναν 18χρονο νεαρό Έλληνα φοιτητή που με την εντυπωσιακή –και τόσο δημοφιλή, ιδιαίτερα στη νεολαία μας, τέχνη του γκράφιτι μάς θυμίζει την πανηγυρική επέτειο των 200 χρόνων της Εθνεγερσίας, απεικονίζοντας, σε δημόσιους χώρους, μορφές και στιγμιότυπά της, καλώντας μας να «μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του ‘21»! Ξεκίνησε προ μηνός από το λεκανοπέδιο της Αττικής και τους δήμους εκεί, όπως ο Δήμος Αργυρουπόλεως – Ελληνικού, μάλιστα σε μια παράσταση γίνεται τιμητική αναφορά και στην Μάνη μας, και γνωρίζουμε ότι συνεχίζει σε όλη την Ελλάδα, θα φτάσει ακόμη και στο Ζάλογγο, στο ηρωικό Σούλι!

Είναι ο «Εύρυτος», ο 18χρονος νέος Σπαρτιάτης, που επιβάλλεται να φτάσει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λακωνία και την Μάνη, με δική μας πρόσκληση, με πρόσκληση του Δήμου μας, για να απεικονίσει και όψεις της Μανιάτικης πρωτοπορίας σ’ εκείνον τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους μας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο...

Έχουμε χρέος και οφειλή να βρίσκουμε νέους τρόπους και νέους δρόμους αναφοράς και Τιμής στους Ήρωές μας, με ιδιαίτερη μέριμνα να φτάνει το πατριωτικό Μήνυμα και στη νέα γενιά του Τόπου μας… Σας ευχαριστώ.

Υ.Γ. Ευχάριστη έκπληξη και ικανοποίηση ήταν για όλους μας το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Π. Ανδρεάκος, απαντώντας, πληροφόρησε το ΔΣ ότι ήδη έχουν γίνει οι δέουσες κινήσεις και συνεννοήσεις εκ μέρους του ΔΑΜ και πριν την μεγάλη επέτειο της 17ης Μαρτίου, στην Αρεόπολη, ο νεαρός Σπαρτιάτης «Εύρυτος», θα βρίσκεται κοντά μας για να αποδώσει κι εδώ θαυμαστά δείγματα της τέχνης του που θα προβάλουν μοναδικά την Ιστορία μας…

(*) Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ανατολικής Μάνης