Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 4.000 είναι οι υπογραφές που αντιπροσωπεύουν πολίτες του Δήμου Ευρώτα οι οποίοι αντιδρούν σφόδρα στη δρομολογημένη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κεντρική Κυβέρνηση δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Μ.Ε.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ.), στην περιοχή Ξηροκάμπια.

Το notospress.gr απευθύνθηκε στον Γιώργο Κυλάκο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ευρώτα, για να έχει και τη δική του οπτική, σε ένα θέμα που ταλανίζει για πάνω από μια δεκαετία την τοπική κοινωνία.

Βέβαια τα περιβαλλοντικά θέματα, έχουν πάντα υπερτοπική, ευρύτερη διάσταση.

Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ανέδειξαν το θέμα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Ο τότε Δήμαρχος, ο Γιάννης ο Γρυπιώτης, δεν το είχε φέρει καν στο Συμβούλιο. Το θέμα το κρύβανε…

Έχουμε θέση καθαρή, κατά της ιδιωτικοποίησης. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ευρώτα κατά του έργου. Κοίτα, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, έχουμε συγκεντρώσει 4.000 υπογραφές, όλα τα Σωματεία, όλοι οι Σύλλογοι έχουν υπογράψει, δεν υπάρχει φορέας που να μην έχει υπογράψει».

Συμμετείχε ο κόσμος στη λήψη των αποφάσεων;

«Όταν τα Δημοτικά Συμβούλια ήταν ανοιχτά, συμμετείχε κι ο κόσμος, ερχόταν να τα παρακολουθήσει. Με την παρουσία και του κόσμου, η δημιουργία του ΣΜΑ – ΧΥΤΥ, καταψηφίστηκε. Έτσι, ψηφίσαμε και την προσφυγή στο ΣτΕ, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος».

Τι πρόταση έχετε;

«Η διαχείριση να γίνεται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών σε κανένα επίπεδο, και χωρίς την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων από τη φορολογία, από τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη. Ο Φορέας αυτός, θα κάνει τις χωροθετήσεις, με επιστημονικά κριτήρια και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για τα λαϊκά στρώματα. Ανακύκλωση πόρτα – πόρτα, κομποστοποίηση…».

Ο Δήμαρχος κι ο ρόλος της πανδημίας

«Ο κ. Βέρδος, μέχρι πρότινος και με τη λαϊκή πίεση που αντιμετώπιζε στα Δημοτικά Συμβούλια –και που τώρα δεν την αντιμετωπίζει γιατί τα Συμβούλια γίνονται με τηλεδιάσκεψη- ήταν αντίθετος (αναγκάστηκε δηλαδή), στη χωροθέτηση.

Στο τελευταίο Συμβούλιο, για το θέμα του Κόμβου, πήρε καθαρή θέση υπέρ του έργου. Ο Δήμαρχος και 5 Σύμβουλοι της παράταξής του ψήφισαν υπέρ, παρά το ότι όλοι είχαν ψηφίσει “κατά” του έργου! Στη ουσία άλλαξαν “γραμμή”.

Και μας φέρνανε παραδείγματα, πόσο ωραίο είναι το αντίστοιχο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στα Γιάννενα, πόσο καλή δουλειά κάνει, γιατί είχαν πάει. Όμως εδώ, στα Ξηροκάμπια είναι και Χ.Υ.Τ.Υ, στα Γιάννενα δεν είναι Χ.Υ.Τ.Υ.».

Τι μεσολάβησε;

«Κάτι θα μεσολάβησε, δεν μπορώ να πω τι, μεγάλα συμφέροντα παίζονται. Μιλάμε για έργο 200 εκ. €, μ εεξασφαλισμένα κέρδη για την εταιρεία».

Η στάση του Νίκα

«Ο Νίκας, πριν εκλεγεί, ήταν αντίθετος με το έργο, αλλά όπως γίνεται πάντα, Κυβερνήσεις, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, όταν γίνονται Εξουσία, τα γυρίζουν όλα τούμπα.

Πήγαινε κόντρα στον Τατούλη τότε ο Νίκας, μόλις εκλέχτηκε άλλαξε θέση. Έχει πάρει αποφάσεις που είναι πέρα από τα όρια της Λογικής».

«Έγκλημα» το έργο

«Το έργο είναι έγκλημα, όχι μόνο για τον Δήμο Ευρώτα, για όλον τον κόσμο: Τα δημοτικά τέλη θα πενταπλασιαστούν. Χτίζεται πάνω στον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα που έχουμε στη Νότια Λακωνία. Έτσι έγινε και στη Βοιωτία, που μολύνθηκε ο Ασωπός, και ποιος παίρνει προϊόντα από τη Βοιωτία τώρα»;

ΦΟ.Δ.Σ.Α.

«Ο Γρυπιώτης, ήταν ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α. που ξεκίνησε το έργο. Την ίδια πολιτική συνέχισε κι ο Αργειτάκος, στην ίδια πολιτική κινούνται όλοι. Πρόεδρος ΦΟ.Δ.Σ.Α., Περιφερειάρχης, κι οι Δήμαρχοι όλης της Λακωνίας. Με τις αντιθέσεις που έχουν οι Δήμαρχοι, ποιος οα πληρώσει περισσότερα ή λιγότερα δημοτικά τέλη, σε ατό ο κομμάτι είναι οι αντιθέσεις.

Για να έρθουν τα σκουπίδια από τη Σπάρτη, εδώ, ή από τη Νεάπολη, το κόστος είναι τεράστιο».

Τιμολογιακή πολιτική του ΦΟ.Δ.Σ.Α.

«Πριν λίγους μήνες είχε έρθει η τιμολόγηση του ΦΟ.Δ.Σ.Α. στο Συμβούλιο, φρίξαμε όλοι, ακόμη κι ο Δήμαρχος, ομόφωνα την καταψηφίσαμε. Μας ζητούσαν τεράστια ποσά και πριν ακόμα δημιουργηθεί το εργοστάσιο, όλοι καταλάβαμε τα υπέρογκα τέλη που θα πληρώναμε.

Αυτοί που ήταν υπέρ του έργου δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά».

Πολιτικές «γραμμές»

«Δεν θα αλλάξει «γραμμή» ο κ. Βέρδος. Αποφάσισε να έρθει αντιμέτωπος με τον κόσμο, γιατί εμείς του παρουσιάσιμε τις 4.000 υπογραφές, αφού έφτασε σε σημείο να έρχεται σε αντίθεση με όλη την κοινωνία, δεν θα αλλάξει πολιτική. Έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Είναι μία και μοναδική η πολιτική γραμμή. Από πάνω, την Κυβέρνηση, ως και τον τελευταίο Δήμαρχο, ακολουθούν την ίδια πολιτική γραμμή. Δεν θα διαφοροποιηθούν. Και ο κ. Βέρδος, βγήκε και με τη βούλα της Ν.Δ., πώς να διαφοροποιηθεί;».

Παρουσίαση από την ΤΕΡΝΑ

«Προσπάθησε κάποια στιγμή ο Δήμαρχος, να μας φέρει εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ, για να μας ενημερώσουν για το έργο. Και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτό! Ξαφνικά μέσα στη συνεδρίαση, στήθηκε μια οθόνη για την παρουσίαση, μπήκαν κάτι κύριοι με κουστούμια! Μόλις μας το είπε ο Δήμαρχος, ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος. Τους διώξαμε και δεν τους αφήσαμε να κάνουν την παρουσίαση. Αποχώρησαν. Έγινε χαμός, σου λέω.

Όμως, αργότερα, μετά από επίσκεψη του Δημάρχου στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στα Γιάννενα –εκεί φαίνεται άλλαξε γραμμή, και τάχθηκε υπέρ του έργου- μας είπε να βάλει τα έξοδα η εταιρεία να πάμε το Δημοτικό Συμβούλιο στα Γιάννενα, να δούμε το εργοστάσιο, της ΤΕΡΝΑ Είχε πάει προηγουμένως αυτός, παρέα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, κ. Βασ. Μπόλλα».

Μια Ιστορία θα σας πω

«Είναι μια δεκαετία τώρα που μεθοδεύεται αυτή η ιστορία. Το 2012 κλείνουν όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο, και χωρίς κανένα σχεδιασμό οι Δήμοι, για 2,5 χρόνια, αδειάζουν ή θάβουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν, σε βουνά και ρεματιές, παντού αυτό γινόταν. Αν θυμάσαι τότε γινόταν ένα χάος παντού, σκουπίδια στους δρόμους.

Για να αποδεχτεί ο κόσμος να πάει η διαχείριση των σκουπιδιών οπουδήποτε, ακόμη και σε ιδιώτη, αρκεί να φύγουν από τους δρόμους».

Συγκυβέρνηση

«Στη συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ο διαγωνισμός έφτασε στο τελικό στάδιο, δόθηκαν 173εκ. €, με εγγύηση του Δημοσίου για τα δάνεια της ΤΕΡΝΑ.

Μαζί με τα χρήματα τους έδωσαν το δικαίωμα να κάνει η εταιρεία και τη χωροθέτηση και τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Η εταιρεία προσκομίζει πλαστά συμβόλαια ιδιοκτησίας για γη που δεν κατέχει αφού υπήρξαν άνθρωποι που δεν πούλησαν τα χωράφια τους – άλλα ήταν του Δημοσίου».

Η μελέτη

«Ύστερα η ΤΕΡΝΑ κάνει τη μελέτη μόνη της, όπως τη βόλευε, και τη στέλνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την έγκριση.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κάνει αρνητική εισήγηση, και μια εισήγηση 9 σελίδων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η εισήγηση αυτή παραποιείται/πλαστογραφείται και προκειμένου να υποκλέψουν την ψήφο των Συμβούλων, αποκρύπτουν τα αρνητικά στοιχεία και από 9 σελίδες, φτάνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι 5, αφαίρεσαν δηλαδή 4 σελίδες. Το είχε καταγγείλει ο Γόντικας τότε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, και σαν αντιπολίτευση κατηγορούσε το έργο ως φαραωνικό, οικονομικά ασύμφορο, περιβαλλοντικά καταστροφικό… Όταν έγινε Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το σταμάτησε αλλά τους έδωσε κι επιπλέον 103 εκ. €, αφού δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία γιατί οι χωροθετήσεις ήταν παράνομες».

Επίταξη

«Τον Οκτώβριο του 2018, με μια πρωτοφανή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η Κυβέρνηση αποφασίζει την επίταξη των εκτάσεων και αναθέτει στην Περιφερειακή Αρχή την εφαρμογή τις. Την επίταξη των εκτάσεων που ανήκαν στον κόσμο, τις ιδιοκτησίες των ανθρώπων, ούτε σε περίπτωση πολέμου τέτοιες επιτάξεις.

Όταν πήγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ψήφιση των απαλλοτριώσεων, καταψηφίστηκε».

Σήμερα – Παράκαμψη Περιφερειακού Συμβουλίου

«Η τωρινή Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενοι. Για να διευκολύνει την ΤΕΡΝΑ και την κερδοφορία της, κάνει νομοθετική ρύθμιση, παρακάμπτει το Περ/κό Συμβούλιο και δίνει τις αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την πλειοψηφία ο Νίκας. Κι αυτή πήρε την αναμενόμενη απόφαση».

Περιοχή Natura 2000 – Το τελευταίο εμπόδιο

«Το τελευταίο εμπόδιο για την Κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ότι η περιοχή του Δήμου Ευρώτα που θα φτιαχτεί το εργοστάσιο ΧΥΤΥ, είναι περιοχή Natura. Έτσι τώρα Κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, βγάζει το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που τα δίνει όλα στους ιδιώτες. Πριν ο νόμος ήταν καθαρό πως τέτοια εργοστάσια πόσο μάλλον ΧΥΤΥ, απαγορεύεται να γίνουν σε περιοχές Natura, τώρα τους τα δίνει στο πιάτο»

Οικονομικό σκέλος

«Αυτοί σαν χρηματοοικονομικό σύμβουλο έχουν την Αlpha Bank, τους ενέκρινε το δάνειο 86 εκ. €, και η ανακοίνωση έλεγε ότι οι δόσεις του δανείου θα αποπληρώνονταν από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τα μισά τους τα δίνει το Κράτος!

Η ΤΕΡΝΑ είναι σίγουρο ότι θα παίρνει σύμφωνα με τη σύμβαση, 16 εκ.€, κάθε χρόνο, εγγυημένα λεφτά από τους Δήμους».

Για τον Δήμο Ευρώτα

«Έχουμε ζητήσει να μας πουν το κοστολόγιο για τον Δήμο Ευρώτα, πόσους τόνους θα πηγαίνουμε υποχρεωτικά γιατί υπάρχουν ρήτρες ποσότητας και ποιότητας των απορριμμάτων, ίσως να μην ξέρει ούτε ο Δήμος ο ίδιος, γιατί δε μας ‘έχουν δώσει τέτοια στοιχεία».

Κάλεσμα

«Κάνω κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Λακωνίας. Μας αφορά όλους το θέμα. Η εταιρεία παρ’ όλα αυτά που σου είπα, παρ’ όλες τις παρανομίες, “δεν κολλάει πουθενά”!. Συνεχίζει, και μαθαίνουμε πως μάλλον τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει κι εργασίες, παρόλο που δεν έχει την έγκριση του Δήμου.

Να βοηθήσει όλος ο κόσμος να μη γίνει το εργοστάσιο. Όλος ο κόσμος της Λακωνίας».

Απόφαση ΣτΕ

«Η εκδίκαση στο ΣτΕ έχει αναβληθεί πάνω από 10 φορές, η επόμενη εκδίκαση είναι τον άλλο μήνα, αυτοί δεν περιμένουν αποφάσεις του ΣτΕ, ξεκινάνε. Είδαμε ανακοινώσεις κι από Νίκα κι από Αργειτάκο, ότι ξεκινάνε.

Έχουμε πει από την αρχή, σαν Επιτροπή, ότι δεν έχουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε τίποτα, ούτε από δικηγόρους, ούτε από δικαστήρια. Τα δικαστήρια πατάνε πάνω στους νόμους, και τους νόμους τους φέρνουνε στο πιάτο σε αυτούς».

Θα ξεκινήσουν εργασίες

«Και μάλιστα χωρίς απόφαση δικαστηρίου! Γιατί όμως; Μήπως είναι σίγουροι για την απόφαση του ΣτΕ; Θα μπούμε μπροστά από τα μηχανήματα, δεν θα αφήσουμε να γίνει το εργοστάσιο. Θα το τραβήξουμε πολύ μακριά. Όσο παίρνει!».