ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), αντιδρώντας σε δημοσιεύματα του μεσσηνιακού τύπου απέστειλε εξώδικα σε εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε σχέση με το θέμα της ελιάς Καλαμάτας!

Απέναντι στην ΠΕΜΕΤΕ Συνεταιριστικοί φορείς της Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και πολιτικοί φορείς υψώνουν τείχος άμυνας αλλά και αντεπίθεσης με δημόσιες παρεμβάσεις στους.

Σε παρέμβαση της Ένωσης Μεσσηνίας και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νηλέας και Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) αναφέρονται τα εξής:

«Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά» (Δημόκριτος)

«Mε θλίψη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε πως ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) απέστειλε εξώδικο τόσο προς τον Δημοσιογράφο της Εφημερίδας Ελευθερία κ. Θανάση Λαγό με αφορμή άρθρο γνώμης που δημοσίευσε αναφορικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ όσο και στην εφημερίδα Θάρρος που αναδημοσίευσε άρθρο με το ίδιο θέμα.

Η απόπειρα φίμωσης και εκφοβισμού του Μεσσηνιακού Τύπου μέσω ποινικοποίησης της γνώμης, μας γυρνά σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας και δεν περιποιεί τιμή σε ένα Σωματείο το οποίο αποτελεί εκπρόσωπο επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, αποτελούν συνομιλητές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, χειρίζονται χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επιτραπέζια ελιά, και αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Μας προκαλείται έτσι το ειλικρινές ερώτημα, εάν όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συναινέσει σε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.

Την περίοδο που για τρίτη χρονιά χιλιάδες παραγωγοί Ελιάς Καλαμών βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών του αγροτικού τους προϊόντος, KALAMATA OLIVES τρίτων χωρών καταλαμβάνουν καθημερινά μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εκτοπίζοντας την Ελληνική Ελιά Καλαμών, εφόσον κάνουν ελεύθερη χρήση της ενωσιακά καταχωρισμένης Γεωγραφικής Ένδειξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ, που αποτελεί και Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Το αρμόδιο Σωματείο αντί να εισηγηθεί στρατηγικές αντιμετώπισης και ανάσχεσης της κατρακύλας και να προάγει την ελεύθερη σκέψη και συνεργασία, δυστυχώς αποστέλλει εξώδικα προφανώς για να αποπροσανατολίσει και να αποκρύψει την ένδεια θέσεων ή και των τυχόν ευθυνών του.

Παράλληλα η κίνηση αυτή που μόνο πανικό υποδηλώνει, συμπίπτει χρονικά με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε οι Φορείς της Μεσσηνίας για την διασφάλιση και προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων εντός των Κανονισμών, ώστε να λυτρωθούν οι χιλιάδες παραγωγοί της χώρας. Μετά από μια μακρά περίοδο καταπάτησης κάθε έννοιας νομιμότητας με αποκορύφωμα την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου που καταστρατήγησε κατάφωρα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι το «χτύπημα» προς ένα δημοσιογράφο που απλά αποτύπωσε την γνώμη του για το μείζον αυτό θέμα και σε μια εφημερίδα που αναδημοσίευσε εφάμιλλες θέσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις που δημοσιεύτηκαν δυστυχώς δεν ήταν αρεστές στον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ.

Επιπροσθέτως μας προκάλεσε έκπληξη όχι μόνο το ύφος του περιεχομένου του εξώδικου αλλά και η πρωτοφανής σκόπιμη αλλοίωση των όσων αναγράφει αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα του 1979 (221/1979 – ΦΕΚ 63/Α/30-3-1979) μιας και η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ΠΔ υποχρέωνε τους εξαγωγείς της χώρας να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata Olives για όλες τις εξαγόμενες ελιές Καλαμών. Ένα επιχείρημα το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς και ιδιαίτερα στην προσπάθεια της να υποστηρίξει και την πάγια θέση της που είναι η κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, γεγονός που επικυρώνεται και από το σχετικό αίτημα κατάργησης του ΠΟΠ που έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο όποιος ανατρέξει στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα διαπιστώνει πως αναγράφει ρητά στο Άρθρο 7.3, ότι «Προκειμένου περί ολοκλήρων ελαιών ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ προτάσσεται της κατηγορίας μεγέθους ή του αριθμού καρπών ανά χιλιόγραμμων η λέξις CALAMATA».

Η εν λόγω απαίτηση του Π.Δ. 221 αφορά στον προσδιορισμό τύπου ελιών της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ εφόσον συσκευάζονται ΟΛΟΚΛΗΡΑΙ (όχι εκπυρηνωμένες, ροδέλες, πάστα, κτλ.), και η επισήμανση που επέβαλε το ανωτέρω Π.Δ. Άρθρο 19.2α, ήταν επί παραδείγματι

ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ – Ελληνικής προέλευσης – «Calamata Jumbo» κοινώς ουδεμία σχέση με το Kalamata Olives.

Επί πλέον μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η άγνοια που εκφράζει η ΠΕΜΕΤΕ αναφορικά με εισαγωγές Ελιάς Καλαμών από Τρίτες χώρες την ώρα που έχουν κατατεθεί σωρεία ερωτήσεων από Έλληνες Βουλευτές αλλά υπάρχουν και δημοσιεύματα με δηλώσεις εισαγωγέων αναφορικά με διακινηθείσες ποσότητες[1]. Και αναρωτιόμαστε δύναται να εγγυηθεί ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ για το σύνολο των μελών του ότι αυτοί δεν εισάγουν Ελιές από Τρίτες Χώρες που μεταπωλούνται ως Καλαμών ή KALAMATA OLIVES, δίχως την απαιτούμενη σήμανση προέλευσης στην ετικέτα;

Συνοψίζοντας, η προσπάθεια για την διαφύλαξη του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ θα συνεχιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο. Απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν αντιθέτως μας δυναμώνουν και μας ενώνουν. Αλίμονο αν όσοι ζητούμε τη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ κάνουμε πίσω σε σχέδια όσων καταστρατηγούν Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και λειτουργούν σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών, με την πρόφαση πως το δικαίωμα αυτό τους δίνεται βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1979 το οποίο προκλητικά παρερμηνεύουν.

Ωστόσο είναι αποκαλυπτικό το ποιοι πραγματικά επιθυμούν τον διάλογο και τις λύσεις με σεβασμό στη Νομιμότητα και στο μόχθο των παραγωγών μας, και ποιοι προσπαθούν δια της νομικής οδού να φιμώσουν όσους ζητούν την αυτονόητη εφαρμογή των κανονισμών.

Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη μας στο Δημοσιογράφο Θανάση Λαγό, στις εφημερίδες Ελευθερία και Θάρρος και καλούμε όλους τους Φορείς (Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήριο, Κόμματα, ΜΜΕ, Ένωση Συντακτών) να πάρουν ξεκάθαρη θέση καταδίκης της προσπάθειας φίμωσης του Μεσσηνιακού Τύπου καταλύοντας κάθε έννοια ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Ευχαριστούμε άπαντες, για την έως τώρα συστράτευση τους στην κοινή μας προσπάθεια για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Καλούμε για πολλοστή φορά την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα προς όφελος των χιλιάδων παραγωγών που παραμένουν εγκλωβισμένοι, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και στον μόχθο τους».

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας
  • Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)


Η θέση του Δήμου Καλαμάτας

«Ο Δήμος Καλαμάτας παραμένει σταθερός και αταλάντευτος στις θέσεις του αναφορικά με το θέμα του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα», σύμφωνα και με ομόφωνες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα συλλογικά του όργανα. Επίσης, ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων των προϊόντων της περιοχής και των παραγωγών μας.

Τέλος, καταδικάζουμε απερίφραστα ενέργειες που βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε ξανά μάρτυρες, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, πράξεων και συμπεριφορών που στρέφονται σε βάρος της ελευθερίας του τύπου, με απειλές δικαστικών και εξώδικων διώξεων, ακόμα και σε βάρος δημοσιογράφων που ασκούν το καθήκον και τον ρόλο τους στη δημόσια ζωή, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά ένα τόσο σημαντικό κι εμβληματικό προϊόν του τόπου μας όπως είναι η ελιά και το ελαιόλαδο. Έχουμε την υποχρέωση να καταδικάσουμε φαινόμενα λογοκρισίας και να σταθούμε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες σε όσους διώκονται ή απειλούνται επειδή ασκούν δημόσια κριτική, κάνοντας απλώς την δουλειά και το χρέος τους. Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης και καλούμε όλους να εναντιωθούν σε τέτοια φαινόμενα».

Η θέση του ΚΙ.ΝΑΛ Μεσσηνίας

«H N.E. του Κινήματος Αλλαγή Μεσσηνίας καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα φίμωσης του δημοσιογράφου Θ. Λαγού από την την ΠΕΜΕΤΕ μέσω του εξωδίκου που κατέθεσε. Η προσπάθεια λογοκρισίας του Τύπου παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές και το δικαίωμα έκφρασης και γνώμης είναι αδιαπραγμάτευτο. Συντασσόμαστε στο πλευρό του δημοσιογράφου Θανάση Λαγού. Οι θέσεις μας σχετικά με το θέμα της “ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” είναι εξεφρασμένες εδώ και καιρό, στεκόμενοι δίπλα στου αρμόδιους φορείς και την προσπάθεια που καταβάλλουν. Καλούμε όλα τα κόμματα και του φορείς της Μεσσηνίας να καταδικάσουν αυτή την πρωτοφανή επίθεση στον μεσσηνιακό Τύπο».

Η θέση του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου

«Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), με αίτησή της, που είχε καταθέσει το 2012 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσε την κατάργηση του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Το έτος 2018, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κυβέρνησης των κκ Τσίπρα και Καμμένου, με Υπουργική Απόφαση, παρανόμως, εξομοίωσε το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» με την «Ποικιλία Καλαμών», που προϋπήρχε.

Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε το δικαίωμα, σε Τρίτες Χώρες που παράγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών», να τις τυποποιούν και εξάγουν, με το «Kalamata Οlives» και διεθνώς πλέον να επικρατεί σύγχυση στον καταναλωτή.

Με δεδομένες τις χαμηλές τιμές, που τις προσφέρουν, να ανταγωνίζονται το δικό μας προϊόν, την κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», να αυξάνουν τις εξαγωγές τους και να μειώνονται οι ελληνικές.

Με πρόσφατη ερώτηση, που κατέθεσα στη Βουλή, ζήτησα να πληροφορηθώ, τι εισαγωγές έγιναν στη χώρα μας, από Τρίτες Χώρες, που παράγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών» κατά τα έτη 2017, 2018, 2019, καθώς και αν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για ελληνοποιήσεις αυτών που εισήχθησαν και πως στη συνέχεια δόθηκαν στην κατανάλωση και στην εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται, ότι εξαγωγέας Τρίτης Χώρας μιλώντας στον «ΑγρόΤυπο» το 2018 αποκάλυπτε εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων «Ποικιλίας Καλαμών» προς την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες, η ΠΕΜΕΤΕ επανέρχεται με εξώδικα, που απέστειλε στον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας και σε δημοσιογράφους για άρθρα, γνώμες και δημοσιεύματά τους, που αφορούσαν την προστασία του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο Τύπος ούτε εκφοβίζεται, ούτε φιμώνεται.

Οι διαφορετικές απόψεις και η διατύπωση θέσεων, είναι στοιχείο του διαλόγου και της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, πως το πρόβλημα δεν είναι το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», ούτε τα δημοσιεύματα του τοπικού μας Τύπου, που εκφράζουν την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς «Ποικιλίας Καλαμών».

Το πρόβλημα είναι η λανθασμένη και παράνομη απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, γεγονός που αναγνώρισε με απάντησή της στη Βουλή και η σημερινή Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σημειώνοντας πως «δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους Φορείς( Αρ.Πρ. 813/333797.5.02.2020).

Η απόφαση αυτή, πρέπει άμεσα να ανακληθεί και στη συνέχεια, όλοι οι Έλληνες παραγωγοί ποικιλίας «Ελιάς Καλαμών» και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σχεδιάσουμε την πολιτική μας για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των Τρίτων Χωρών, που παράγουν και εξάγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών».»