ΑΡΚΑΔΙΑ. Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει στην Αρκαδία ο πρώην τραπεζίτης της World Bank, Αλέξανδρος Παντελιάς, προκειμένου να δημιουργήσει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιολογικών αιθέριων ελαίων.

Είμαστε μια ανάσα προτού πάρουμε την άδεια λειτουργίας για τη μονάδα, που βρίσκεται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης», αναφέρει ο ίδιος στο FnB Daily, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση γίνεται κυρίως με ίδια κεφάλαια.

Μόνο €500 χιλ. θα χρηματοδοτηθούν από τον Αναπτυξιακό για τη δημιουργία της μονάδας, συμπληρώνει ο κ. Παντελιάς, ο οποίος εργάζονταν για χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου, ασχολούνταν με τις επενδύσεις σε μεταποιητικές μονάδες και ΑΠΕ.

Το εργοστάσιο της Alexpant, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018, θα διαθέτει αποστακτήρια χωρητικότητας πάνω από 10 χιλ. lt, με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι, για την ώρα, η πρώτη ύλη θα προέρχεται από τα 100 ιδιόκτητα στρέμματα.

Η εταιρεία, που θα έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό, προβλέπεται να βγάλει το πρώτο της προϊόν στην αγορά, το αιθέριο έλαιο ρίγανης από οργανική ρίγανη, στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιρού.

Η επιλογή μάλιστα της Τρίπολης για τη δημιουργία της νέας μονάδας δεν έγινε τυχαία, σύμφωνα με τον κ. Παντελιά, καθώς, όπως προέκυψε μετά από έρευνες, οι κλιματολογικές συνθήκες και η βιοποικιλότητα της Αρκαδίας και κυρίως της Τρίπολης, ευνοούν τέτοιου τύπου καλλιέργειες.