ΛΑΚΩΝΙΑ. Τι το καινούργιο αναδείχθηκε ύστερα από την εκ νέου τηλε-συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, που είχαν χθες το απόγευμα ο Θανάσης Δαβάκης μαζί με τον Σύλλογο Γεωπόνων Λακωνίας;

Σημειώνουμε πως αφορμή για τη συνάντηση αυτή, η οποία προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του Λάκωνα βουλευτή σε συνέχεια της προηγούμενης τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Σύλλογο, υπήρξε το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που μέχρι πρότινος ήταν σε διαβούλευση.

Ο κ. Οικονόμου, αφού άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν, ανέφερε επιγραμματικά:

  • Το ύψος του κονδυλίου για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών θα είναι περίπου 300 εκατ. €, και σε αυτό αναμένεται να ενταχθούν συνολικά 10 – 15 χιλιάδες δικαιούχοι. Το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη.
  • Μελετάται η μείωση του κριτηρίου της Τυπικής Απόδοσης σε ποσά ελαφρώς χαμηλότερα των 14.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σκέψεις για θέσπιση εξαίρεσης του κλάδου της μελισσοκομίας από αυτό το κριτήριο.
  • Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων.
  • Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής του προγράμματος είναι η εξάλειψη της εικονικότητας.


Τόσο τα μέλη του Συλλόγου Γεωπόνων, όσο και ο Θανάσης Δαβάκης είχαν εκφράσει προβληματισμούς και ενστάσεις για τις προϋποθέσεις, αλλά και τον καταμερισμό των κονδυλίων του νέου προγράμματος, δηλαδή:

  • Είχαν εντοπίσει ως βασικά εμπόδια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα το ύψος της Τυπικής Απόδοσης που ξεκινάει από τα 14.000€, καθώς επίσης και ότι για ελαιοκαλλιέργειες παραγωγής ελαιολάδου, απαιτούνται σχεδόν 80 στρέμματα αγροτικής έκτασης, ως προϋπόθεση για την κατάθεση φακέλου.
  • Αναφέρθηκαν στην ανάγκη διευκρίνισης των κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και σε θέματα που αφορούν στο κριτήριο της στρατιωτικής θητείας και στον τρόπο αντιμετώπισης των συζύγων δικαιούχων.
  • Διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με το ύψος και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων ανά περιφέρεια.


Στο τέλος της τηλεσυνάντησης, ο κ. Δαβάκης, ευχαρίστησε τον Γιάννη Οικονόμου για την, για ακόμη μία φορά, άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για συνάντηση και του ζήτησε να διατηρηθεί αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους Λάκωνες γεωπόνους.